17märts

Sergei Tšikalkin – snaipritest tänapäeva korvpallis

 

Meie koduleht esitleb blogis uut sissekannet. Blogi autorid, korvpallimaailmast tuntud spetsialistid räägivad VTB Ühisliiga kõige huvitavamatest sündmustest, tendentsidest ja kangelastest.
Meie blogi uus autor on Venemaa korvpalliajaloo üks paremaid snaipreid, endine Ural-Greati ja Venemaa koondise mängija Sergei Tšikalkin. Endine tuntud mängija räägib snaiprite kasvavast rollist tänapäeva korvpallis ja sellest, kuidas üks täpne vise võib mõjutada tulemust.

Minevikust ja olevikust: Snaiprite roll on korvpallis olnud alati suur – just nende tabamused mõjutavad sageli lõpptulemust. Jälgin VTB Ühisliiga mänge ja näen tõelisi oma ala proffe. Tõsi, nad on enamasti leegionärid. Näiteks suurepärane Keith langford UNICSist. Ta on teistest peajagu tugevam.
Võrreldes selle ajaga, kui mina mängisin, on snaiprite tase tõusnud kordades. See pole üllatus. Sest minu ajal mängisid peaaegu kõigis klubides neis rollides oma, kodused mängijad.
Veel eristab minevikku ja tänapäeva suuresti kaitsetöö. Minu karjääri ajal polnud nii tihedat kaitset. Enamikus meeskondades olid rollid selgelt ära jaotatud. Snaipri põhitöö oli rünnak. Tema kaudu mängiti kõik kombinatsioonid, tema heaks tegutsesid kaaslased, kaitses võis ta aga võtta veidi lõdvemalt. Snaiper kattis vastase nõrgimat mängijat, peatreener andis mõnegi jala sirgeks laskmise andeks.
Praegu ei luba keegi sul kaitses lolli mängida. Kui sa ei tööta väljaku mõlemas otsas, istud pingil. Kasvanud pole mitte ainult mängutase, vaid ka kiirused. Mängijad on atleetlikumad ja vastupidavamad. Korvpall muutub üha dünaamilisemaks, rünnakuajast kasutatakse ära vähem kui pool.

Universaalsusest: VTB Ühisliiga esineliku meeskondades pole snaiprite roll rünnakul muutunud, kuid kaitses tegutsemise nõuded on oluliselt karmimad. Kes ei tule kaitses toime, ei saa täna kõrgel tasemel korvpalli mängida. Käesoleval ajal peab sul tulemuse saavutamiseks olema koosseis, kus kõik 10 mängijat on kaugelt ohtlikud, kaitsevad hästi ja on tõelised profid.
Kaasaja korvpallis loeb universaalsus. Varem mõtles snaiper ainult sellele, kuidas pall korvi saata. Nüüd näeme, kuidas number „kahed“ ja „kolmed“ algatavad mängujuhtide kombel kombinatsioone – ja see on õige. Ääremängija peab oskama palli suunata, võidelda lauapallide eest, auti välja visata ning jooksma esimesena kaitsesse tagasi. Ühekülgsed korvpallurid jäävad nüüd enamasti vahetusmängijate pingile.
Snaiprite evolutsioon on eesliinimängijate evolutsiooni sarnane. Nagu varem on siin blogis märkinud Vitali Nossov. Viimastel aastatel on ilmunud mängujuhid, kes ei ründa korvi klassikalistest snaipritest kehvemini. Meeskond ja peatreener peavad lähtuma olemasolevast koosseisust. Kui sul on tugev number „üks“, kelle kaudu toimuvad kõik kombinatsioonid ja ta ka ise tabab kaugelt hästi, tuleb neid omadusi kasutada.

Omaenda kogemusest: Enda karjäärist meenuvad kohe aastad Ural-Greatis. Siis lasus minu õlgadel suur surve ja koorem – mängisin peaaegu vahetuseta, minult nõuti palju punkte. Minu resultatiivsusest sõltus otseselt selle Sergei Belovi juhendatud Permi meeskonna käekäik. Hooajal 2000/01 oli palju olukordi, kus üks vise otsustas mängu saatuse. Kogusin mitmes mängus 30 punkti ja rohkem. Just nõnda resultatiivselt õnnestus tegutseda Põhja-Euroopa Korvpalliliiga NEBL finaalis, kui viskasin 38 punkti ja võitsime Leedu klubi Žalgirise. Tol aastal tulime ka Venemaa meistriks ja mind valiti riigi parimaks korvpalluriks. See oli suurepärane hooaeg!

VTB Ühisliiga persoonidest: VTB Ühisliiga mänge jälgides on silma jäänud mitu meest. Eelkõige tagamängijad Miloš Teodosic ja Keith Langford. Mulle meeldib eriti kaasanlaste snaipri tegutsemine. Seejuures on ta küllaltki vana mängija ega oma eriti väljapaistvaid füüsilisi võimeid. Möödunud pühapäeval peetud mäng Himki – UNICS avaldas muljet. Langford kogus 38 punkti ja neist 23 esimesel veerandajal! Tal on hea kiirus, suurepärane mängulugemine ja vise. Just Keith määrab UNICSi mängu ja vastutab lõpptulemuse eest.

Sergei Tšikalkin,
Ural-Greati ja Venemaa koondise endine mängija

Jaga
Meeldib?
21
Sponsors