01juuni

Mida teha UNICS-il: istuda kaevikus vÔi viskuda tanki alla? Lev Tigai blogi

 

Enne sellist vastasseisu, nagu täna algav VTB Ühisliiga finaalseeria CSKA ja UNICS-i vahel, on meil tavaliselt kombeks ajada teatud määral optimistlikku udu. Et favoriit on küll teada, aga see on kõik paberil, tegelikult on šansid 50-50, näeme tõsist võitlust ja nii edasi bla-bla-bla... Tihti veel lisatakse, et pretendent-meeskonnale peaksid kindlasti tõuke andma meie, venelastest korvpallurid. Miks just venelased, seda ei selgitata. Peavad ja kõik....

Nii ka reeglina lõpetatakse. Toimik on valmis. Kiirvalmistatud lapšaa suitseb kergeusklike fännide kõrvades ja sealt ei saa keegi seda ära võtta.

No nii, proovin tõmmata kätte ühekordse kasutusega kindad, võtta kätte ühekordse kasutusega kahvel ja enda tagasihoidliku jõu abil visata osa sellisest "menüüst" sinna, kus on tema koht. See tähendab, prügikasti. Niisiis…

Tegelikult pole mingist 50-50 võimalusest seerias CSKA-UNICS juttugi. Mida ka ei räägiks targad kiirtoidueksperdid ja mõlema meeskonna esindajad (ühele neist on vaja sellist juttu meeskonna vaimu tõstmiseks, teisele viisakusest). Isegi kui finaal koosneks ainult ühest mängust, ei saa kaasanlaste võimalusi hinnata üle 30%. Aga viiemängulises seerias, kus CSKA-l on ka koduväljaku eelis, pole see kõrgem kui 10%.

Kas see on hea või halb - pole tähtis. Nii lihtsalt on. Armeelaste järjekordset meistritiitlit võib takistada vaid mingite ettenägematute asjaolude kokkulangemine. Isegi Hottabõtš ei saa siin hakkama - isegi siis, kui ta kisuks välja mitte ainult kõik habeme- vaid ka kehakarvad.
Kas see tähendab, et eelseisvas finaalis intriigi polegi? Mitte mingil juhul!

Intriig on, aga seda formuleeritakse teisiti: kas UNICS soovib CSKA-ga kakelda? Mitte mängida, vaid just nimelt kakelda!
Ei, muidugi tuleb neil mängida ka korvpalli. Aga kui kaasanlased ainult mängivad, saavad nad 0:3. Garanteerin. Kui aga... Kuidas seda väljendada... A-a-a, tuli meelde, veel üks ajakirjanduslik stamp - võidelda. Nii et kui UNICS finaalis võitleb, saab ta... samuti 0:3.
Miks? Sest tema vastas seisab Euroopa parim klubi. Meeskond, keda on praktiliselt võimatu üle mängida. Ainult ehmatada, provotseerida, viia tasakaalust välja.
Nüüd kindlasti tahaks mõni küsida: millele te üles kutsute? Kas hoki tüüpi kaklusele korvpalliväljakul?

Aga ma ei kutsu kedagi üles! Püüan ennast lihtsalt panna UNICS-i rolli ja esitan endale küsimuse "mida on mul teha selles finaalis?", püüan sellele vastata ja siis konstateerin ilmselget fakti. Muidugi lootes kohtunike kindlusele ja objektiivsusele. Aga olles ka kindel, et CSKA on selle tiitli igal juhul ära teeninud - ja ta selle ka saavutab. Kuid jutt on muust. Kas me näeme lihtsalt hooaja pidulikku lõpetamist või siiski tõelist finaali?

Olgu, püüan teemasse tulla teise nurga alt. Kujutage ette: te vaatate korvpalli. See näib olevat hea mäng. Ühed tabavad kaunilt, teised veel kaunimalt. Kiirrünnakutest, pealtpanekutest, kolmese joone tagant... Kuid ometi üks meeskond kogu aeg juhib. Vahel isegi 20 või 30 punktiga ja kui korraks tuleb tabloole +7, jätkub kõik kiiresti vanaviisi. Ühes mängus, teises mängus, veel järgmises mängus. Ühed on teistest selgelt tugevamad. Teised teavad seda ega püüagi selle vastu vaielda. Ja kõik koos "püüavad fänne rõõmustada".

See ei ole korvpall. See ei ole sport. Parimal juhul on see ballett…

Just selles seisnebki UNICS-i valik! Kas viskuda tanki alla või istuda kaevikus. Kusjuures hooaja peamise ülesande on kaasanlased juba lahendanud: nad jõudsid mitte ainult VTB Ühisliiga finaali, vaid ka järgmise hooaja Euroliigasse. Läbi viiemängulise seeria Zenitiga, mille (mitte Zeniti, vaid poolfinaali) liiga suurim korvikütt Keith Langford läbis süstide najal. Mis mõte oleks veel rabeleda CSKA-nimelise hiiglasega.

Pole kindel, kas on mõtet. Ma ei hakka arvustama kaasanlasi, kui nad rahulikult annavad ära kaks mängu Moskvas ja püüavad oma poolehoidjaid rõõmustada tõelise võitlusega (aga kui õnnestub, siis ka positiivse tulemusega kas või ühes mängus) alles Kaasanis. Granaadiga pole tanki alla lihtne viskuda. Mina ilmselt lööksin põnnama...

Аh jah, peaaegu oleksin unustanud. Kui juba ennustasin (reeglina edutult) play-offi eelmiste seeriate tulemusi, siis annan prognoosi ka sellele seeriale.
CSKA - UNICS 3:0


Lev Tigai,
sportfakt.ru vaatleja

Jaga
Meeldib?
7
Sponsors