17mai

Stanislav Jerjomin – arutlus poolfinaalide eel

 

Meie koduleht esitleb blogi „Eriline arvamus“ uut sissekannet. Blogi autorid, tuntud korvpalliinimesed räägivad VTB Ühisliiga kõige huvitavamatest sündmustest, tendentsidest ja kangelastest.

Meie blogi uus autor on endine tuntud mängija ja Venemaa korvpalliajaloo üks edukamaid treenereid Stanislav Jerjomin. Ta analüüsis enne poolfinaalseeriaid isikliku kogemuse põhjal, mis võib juhtuda paarides UNICS – Zenit ja CSKA – Himki, tõi välja põhitegijad ja püüdis ennustada tulemusi.

***
Play-off on üllatuste ja suurte saavutuste aeg. Järele on jäänud ainult parimatest parimad. Olen kindel, et poolfinaalidest tulevad tõeliselt meeldejäävad heitlused. Fänne ootavad suurepärased vaatemängud.

UNICS – Zenit

See paar huvitab mind isiklikult kahe venelasest, riigi koondisega töötanud treeneri vastasseisu tõttu.
Jevgeni Pašutin ja Vassili Karasjov esindavad täiesti erinevaid korvpallistiile. Karasjov eelistab vaba, kiiret ja ründavat korvpalli, tema mängu ülesehitus põhineb kiirel üleminekul kaitsest rünnakule. Zeniti vasturünnakud on väga ohtlikud. Ta valib alati kiireid ja suurepärase kaugviskega mängijaid. Tavaliselt on klassikalise positsioonimängu stiiliga meeskondadel niisuguste kiirete vastu raske tegutseda.
Jevgeni Pašutin aga esindabki just niisugust korvpalli – rasket, kaitsele ja kombinatsioonidele orienteeritut. Väga palju sõltub liidritest, meeskonnas on rollid täpselt paigas. Nimede poolest on UNICSi koosseis Zeniti omast üle, neil on ka rohkem play-off’i kogemusega mängijaid.

Kui Zenit saab kätte oma rütmi ja tempo, on ta igale vastasele ohtlik. Karasjovi hoolealused on ühe ülesande täitnud – enne hooaega ei oodanud keegi, et nad jõuavad VTB Ühisliigas nelja parema sekka. See on võtnud mängijate õlult kohustusekoorma, seda enam nüüd, kui piiterlastel on asjaolude heal kokkusattumisel võimalik pääseda Euroliigasse. See annab neile suurepärase motivatsiooni.

Pašutinil sujus kodune tšempionaat hästi, kuid EuroCupil kukkus UNICS varakult välja. Seetõttu ootab klubi president Jevgeni Bogatšov nüüd finaalikohta. Arvan, et poolfinaali ebaõnnestumise korral ei jää Jevgeni Borissovtšile enam Jevgeni Jurjevitši usalduskrediiti.

Võtmefaktor seisneb selles, kuidas leiab Keith Langford tasakaalu isikliku ja meeskonnamängu vahel. Kui ennustada, pakun ses paaris ikkagi kaasanlastele väikest edu – mängijate kogemuste ja koduväljakueelise tõttu.

CSKA – Himki

Himkil on minu meelest suurepärane koosseis, neile on CSKA-le lahingu andmine jõukohane. Armeelastel pole perimeetril tavapärast ülekaalu, siin on jõud võrdsed. Moskva oblasti meeskonna kõik probleemid on tulenenud halvast psühholoogilisest valmisolekust. Õhkkond paranes treenerivahetusega ja Duško Ivanovic leidis mängijatega ühise keele, mis omakorda mõjutas distsipliini.

Himkilastel vedas play-off’i esimeses ringis, sest Lokomotiv-Kuban ei hakanud piisavalt vastu. Ivanovici hoolealused said tolles seerias piisava positiivsete emotsioonide laengu ja nende enesekindlus kasvas.
Moskva oblasti meeskonna mängu määrab duo Tyrese Rice – Aleksei Šved. Kui kahe tagaliini põhimehe mängus tekib tasakaal ja nad näitavad end kogu hiilguses, avaneb Himkil võimalus ka CSKAd lüüa. Kuid kolla-sinistel on üks suur probleem – mängupraktika puudumine peaaegu kahe nädala jooksul. Pole teada, kuidas see mõjutab meeskonda.

Kuidas on lood CSKAga? Jah, armeeklubi on alati soosik ega lase pähe kaotusemõtteid. Kuid ikkagi pakun, et pärast Euroliiga Final Fouri võitmist pole neil kerge – meeskond on moraalselt ja füüsiliselt tühi. Olen kindel, et treenerid viisid meeskonna just Berliinis peetud otsustavateks mängudeks tippvormi. Kui Himki suudab selle ära kasutada ja saavutada esimestes mängudes ülekaalu, avaneb neil üllatuse võimalus.
Armeelaste Euroliiga võitu arvestades pean CSKA ja Himki võimalusi võrdseteks. Kuid see kõik on teoreetiline arutlus – palju huvitav on kõike toimuvat väljakul jälgima hakata!

Stanislav Jerjomin,
OM-pronks, maailmameister, kahekordne Euroopa meister
CSKA, UNICSi, Triumfi, Krasnõje Krõlja ja Venemaa koondise endine peatreener

Jaga
Meeldib?
22
Sponsors