27mai

Kuidas Zenit viis seeria UNICSiga Kaasanisse tagasi

Pärast kaht Kaasanis saadud kaotust kippusid paljud Zeniti maha kandma. Kuid piiterlased suutsid koduväljakul pöörata seeria käiku 180 kraadi võrra. Kolmandas mängus saadud võit andis neile enesekindlust ning neljandas mängus ei peatanud neid isegi Janis Timma ja Artjom Vihrovi kaotamine.

Kuid Zenit ei saanud võitu kergelt, edutee oli konarlik. Kolmanda veerandi alguses näis, et UNICS kindlustab just ses mängus finaalipääsu. Joaquin Colomi kaug- ja Keith Langfordi vabavisked vedasid kaasnlased 15 punktiga ette — 41:56.
Sel hetkel toimus murrang. Võõrustajad ei alistunud ja suutsid vastasele avaldatavat survet tugevdada. Konstantin Kutšer toob traditsioonilises rubriigis „Mõttelennud“ välja Zeniti võidu võtmefaktorid.

Zeniti kiire üleminek kaitsest rünnakule
Piiterlased ei pääses ses kohtumises just sageli kiirrünnakusse. Kõige säravam oli Omar Thomase kiire sööst.

Lõpuks oli üks võtmefaktoreid ikkagi kiire üleminek kaitsest rünnakule. Vassili Karasjovi hoolealused ei lasknud UNICSil kaitset rahulikult üles ehitada, kaasanlased „kaotasid“ järjekindlalt oma hoolealuseid ega suutnud vastaste ümberpaiknemisi jälgida. See aitas piiterlastel vabalt viskele pääseda.

Zeniti pick-and-roll’id
Positsioonirünnakutel kasutas Zenit põhiliselt pick-and-roll’e. UNICS ei leidnudki teisel poolajal neile vasturohtu.
Kui kaasanlased kaitsesid oma korvialust läbimurrete eest,

jätsid nad vastastele keskpositsiooniviseteks ruumi. 

Kui mängujuhtidele püüti kahekesi peale minna ja neid perimeetril aktiivselt pressida,

tõi see kaasa korvi alt saavutatud kerged punktid. 

Kui ennast istutati kolmesekundiala sügavusse,

lendasid nende korvi kolmepunktivisked. 

Piiterlased kasutasid pick-and-roll’e edukalt terve kohtumise vältel.

Zeniti liidrite hoog
Pick-and-roll’id aitasid võõrustajatel mängu tagasi tulla ja initsiatiivi haarata. Otsustavatel hetkedel ütlesid oma selge sõna ka liidrid. Ryan Toolson ja Omar Thomas tabasid rasked visked, mis aitasid Zenitil edu hoida. 

Langford ei saanud kaaslastel tuge
Pärast seda, kui külalised jõudsid mängu suurima eduseisuni, jooksis nende rünnak kinni. Endisel tasemel jäi tegutsema ainult Langford. Sinnamaani säranud Colom ja teised mängijad langesid ansamblist välja.
Järelejäänud ajal kogus Langford sama palju punkte kui tema meeskonnakaaslased kamba peale kokku. Ning ameeriklase efektiivsus oli oluliselt suurem. Zeniti üle võidu saavutamiseks jäi ühe korvpalluri meisterlikkusest väheks.


UNICSi mängijate statistika mängu viimasel 16 minutil


Zeniti korvialune kaitsetöö
Teine poolaeg algas Joaquin Colomi kolme järjestikuse kaugviskega, mis olid UNICSi spurdi aluseks. Edaspidi ei tabanud aga kaasanlaste kolmesed enam sama hästi. Seejuures aga nad pidid neid viskama, sest võõrustajad sulgesid kolmesekundiala.
Selle eredaks näiteks oli viimane veerandaeg, kus külalised ei suutnud korvi lähistelt saavutada ühtegi punkti.

UNICSi mängijate visked mängu neljandal veerandajal

Laupäeval, 28. mail ootab kõiki huvilisi seeria viies mäng, kus soosikut on keeruline pakkuda. Zeniti peatreener Vassili Karasjov on lubanud kõik vigastatud rivvi tagasi saada, mis muudab nende pingi vastaste omast pikemaks. UNICS panustab aga pealtvaatajate toetusele, tuttavatele korvirõngastele ning Langfordi ja Colomi meisterlikkusele. Kumma relvad on tõhusamad, näitab juba mäng.


Konstantin Kutšer

Jaga
Meeldib?
8
Sponsors