10mai

Kuidas Zenit vÔitis Avtodori

Kõik veerandfinaalseeriad lõppesid 3:0. Kuid play-off’i esimese ringi matšide niisugused tulemused ei räägi tõelise võitluse puudumisest. Kõige pingelisem oli Zeniti ja Avtodori heitlus.
Seeria iga mäng oli kolme veerandaja järel enam-vähem tasa. Kuid piiterlased suutsid kõigis kohtumistes kiirendada ja võita.
Kõige huvitavam on asjaolu, et Zenit leidis igas mängus uue X-faktori, mis tõi neile edu. Konstantin Kutšer vaatleb traditsioonilises rubriigis „Mõttelennud“ võitude põhjuseid.


Esimene mäng – külmaverelisus
Kõige pingelisem oli esimene, Peterburis peetud mäng. Selle saatus otsustati alles viimasel minutil. Mõlemad meeskonnad mängisid lahtist korvpalli ega mõelnud eriti kaitsele. Oli selge, et otsustavaks saab mõni eksimus.
Lõpuks viskasid mööda Avtodori mängijad. See juhtus 37 sekundit enne lõpusireeni. Volgalased olid sel hetkel ainult kahe punktiga taga ja lootsid seisu viigistada. Pärast paari katet jäi saraatovlaste suur äär piiterlaste „number kolme“ Omar Thomase katta.

Külalised püüdsid seda ülekaalu ära kasutada ja söötsid palli Petersonile. Travisel oli rünnaku ettevalmistamiseks aega. Ta võinuks vastasest mööda spurtida või suruda end korvi alla. Selle asemel sooritas volgalaste ääremängija ebamugava viske, mis oli ebatäpne.


Zeniti vasturünnak otsustas sisuliselt mängu saatuse. Pall suudeti toimetada Ryan Toolsonile, teda katnud Jeremy Chappell polnud piisavalt agressiivne.

Võõrustajate snaipril jäi viskamiseks hetk aega ja ta oli täpne. Selle tabamusega seadis ameeriklane tabloole lõppseisu.



Teine mäng – Janis Timma tulevärk
Seeria teise kohtumise kangelaseks kerkis Janis Timma. Lätlane kogus 35 punkti, püstitades sellega Ühisliiga play-off’i rekordi, lisades sama saavutuse ka 15 lauapalliga. Ääremängija oli ka viimase perioodi peategelane.
Lätlane alustas veerandaega raske kolmesega. Seejärel tuli Timmale kõik juba kergemini kätte. Janis kogus suurema osa punktidest läbimurretel. Avtodor oli kaitses passiivne ja lasi vastase kuumimal mängijal hõlpsalt korvi alla jõuda.

Timma kogus viimasel veerandil 15 punkti, mis avaldas lõpptulemusele otsustavat mõju. Avtodori jõuetus piiterlaste ääremängija takistamisel ei lasknud mängulõpus intriigi isegi eemalt näha.
 

Kolmas mäng – kaugvisked
Kolmanda mängu otsustas kolmepunktivisete faktor. Saraatovlased ei tabanud neid, piiterlased aga küll – vaatamata võõras saalis mängimisele.

Vassili Karasjovi kaardipaki „jokkeriks“ kujunes Pavel Antipov. Zeniti otsustavale spurdile lõid aluse kolm tema teise poolaja keskel tabatud kaugviset.
Esimene kolmene oli paljuski juhuslik – rünnakuaja lõpus väljaku keskelt.

Kaks ülejäänut tulid aga vastase kaitse ülemängimise tagajärjel. Esimesel juhul kasutasid piiterlased ära asjaolu, et Peterson läks Antipovi juurest liiga kaugele kaaslasi abistama.

 

Järgmine kolmene tuli Pavelilt juba kiirel rünnakul. Saraatovlased ei suutnud kaitsesse tagasi joostes mehi ära jagada ja Antipov jäi nurgas vabaks.

Paul Stolli sümboolne segamiskatse ei häirinud Zeniti ääremängija viset.


Saraatovlased püüdsid perimeetrit hakata paremini valvama, kuid sellele vastasid külalised läbimurrete ja korvi alla Anton Puškovile antud söötudega.


Vassili Karasjovi hoolealused näitasid Avtodoriga peetud seerias end parimast küljest. Piiterlased reageerisid vastase mängus tehtud muudatustele targalt ja mängisid oma taktika vajadusel ümber. Ühtemoodi hästi visati kaugelt, murti läbi ja leiti korvi all pikki. Zenit on oma liidrite Ryan Toolsoni ja Janis Timma suurepärase vormi valguses ka poolfinaalis Kaasani UNICSile äärmiselt ohtlik vastane.


Konstantin Kutšer

Jaga
Meeldib?
5
Sponsors