12mai

Veerandfinaalid. Kokkuvõte

Meie koduleht võtab kokku VTB Ühisliiga veerandfinaalid, meenutades nende kõige säravamaid sündmusi ja kangelasi.

Kindlus. CSKA võitis seeria Astanaga 3:0
CSKA oli Astanaga peetud vastasseisus vaieldamatu soosik ning suutis ekspertide ja fännide ootusi õigustada. Moskva klubi ei lasknud veerandfinaali käigus oma üleolekus kordagi kahelda.

Laatsaret
Astana mängis põhiturniiri lõpus vigastatud Nik Caner-Medley, Pat Calathesi ja Lukša Andricita, viimases mängus Zenitiga lisandus sellesse rivvi J’Covan Brown. Need võtmemängijad ei suutnud play-off’iks taastuda ega rivvi jõuda (vaid Calathes osales kolmandas mängus). Kui põhiturniiril suutsid kasahhid teha väikese ime ja viimasel minutil play-off’i jõuda, siis valitseva meistri CSKA vastu polnud Ramunas Butautase meeskonnal võimalusi.
Esimeses kohtumises esitas Astana kaks täiesti erinevat poolaega. Suure vaheajani heideldi CSKAga praktiliselt võrdselt. Nood ei suutnud oma võimsust välja tuua, kuid suurel vaheajal suutis Dimitris Itoudis mehed käima saada. Armeelased tegutsesid kaitses hoopis teisel tasemel ja lasksid Astanal teise poolajaga visata ainult 16 punkti… Kui Kasahhi meistri algviisik veel kannatas kriitikat, siis „pink“ muutus laatsareti tingimustes hoopis nõrgaks, visates kamba peale 7 punkti. Liidreid jätkus ainult 20 minutiks, puna-sinised avasid skoori (103:58).

Teerull
Teises mängus läks Astanal veel raskemaks. Sel korral ei saadud arvestada mitte ainult pingi, vaid ka kahe oma liidri, ainsate rivvi jäänud leegionäride Jerry Johnsoni ja Rašid Mahalbasici abile. Nende õhtu ebaõnnestus, kahe peale visati vaid 10 punkti (visked mängust 12/4). CSKA pääses kohe algusest pikalt ette ja võitis 50 punktiga (110:60).

Üllatus
Kolmanda mängu eel tõstsid Astana tuju Calathese naasmine ja koduseinte toetus. Kuid sel puhul valmistasid armeelased vastastele üllatuse. Itoudis saatis väljakule pika viisiku, kus Viktor Hrjapa tegutses väikese ääre kohal, mis osutus kaalukaks argumendiks. Venelased mitte ainult ei pannud oma kolmesekundiala kinni, vaid kuuendaks minutiks kahe peale kokku 17 punkti visanud Aleksandr Kauna ja Andrei Vorontsevitši abil domineerisid ka väljaku teisel poolel. Nad kustutasid ka teisel poolajal Astana viimase lootuse. Ääremängija oligi õhtu parim, realiseerides 22 minuti jooksul 8 viskest 7 (19 punkti), täiendades peaaegu ideaalset tabavust 5 lauapalli ja 4 korvisööduga. CSKA võitis 111:75 ja pääses esimesena poolfinaali.

Arv
12st 12 – armeelased võitsid veerandfinaalseerias mitte ainult kõik kolm mängu, vaid ka kõik 12 veerandaega.

Tsitaat
CSKA peatreener Dimitris Itoudis pärast esimest mängu:
„Nägime esimesel ja teisel poolajal kaht erinevat pilti, eelkõige kaitses. Me ei mänginud enne vaheaega kehvasti, vastased tabasid mitu rasket viset, kuid rääkisime pausi ajal sellest, et peame kaitses paremini tegutsema. Selle tulemusena lasime endale visata ainult 16 punkti.“

Fotо

 

Kättemaks. Lokomotiv-Kuban mängis kõige nimekamate klubide veerandfinaalpaaris kuivalt üle UNICSi
Krasnodarlased maksid kaasanlastele kätte märtsikuise allajäämise eest EuroCupi veerandfinaalis.

Spurt
Lokomotivi algviisiklane Jevgeni Voronov väänas päev enne esimest mängu hüppeliigest. Tagameest tundvad inimesed mõistsid, et küsimus pole selles, kas oma võitlejahinge poolest tuntud mängija tuleb väljakule, vaid kui efektiivselt ta suudab tegutseda.
Reaalsus ületas kõik ootused. Voronov mängis terves seerias kõrgeimal tasemel, kerkides Lokomotivi üheks paremaks. Eriti hea oli ta esimeses mängus. Kubani Tony Allen aitas Sergei Bazarevitšil panna oma korvi all püsti läbimatu müüri ning kujunes tõeliseks energia- ja emotsioonipommiks (seda terve seeria jooksul). Voronov ei unustanud ka rünnakut (15 punkti). Kubanlased tegid teisel veerandajal kiirrünnakutega vahe sisse. Edu polnud üleliia suur, kuid puna-sinised kontrollisid olukorda mängu lõpuni. Kaasanlased tegid 17 pallikaotust („raudteelased“ ainult 6), meeskonna parim korvikütt Keith Langford jäi esimeses vigastusjärgses mängus märkamatuks. Algus kuulus Lokole (74:63).

Särav pool
Teise mängu esimesel poolajal esitas Lokomotiv ilmselt oma hooaja parimat korvpalli. Krasnodarlased hakkasid algusest peale kaugelt tabama, unustamata ka lähiviskeid ja kiirrünnakuid. Loko lõi UNICSi tasakaalust välja ja avaldas survet kõik 20 minutit. Lõunamaalaste mängu iseloomustavad arvud kõige paremini: kahesed 23/10, kolmesed 9/6, vabavisked 19/19, 18 korvisöötu ja 0 pallikaotust – poolaeg 57:29.

Tsitaat
Lokomotiv-Kubani peatreener Sergei Bazarevitš pärast teist mängu:
„Saime esimese poolajaga ülisuure edumaa, see oli ilmselt hooaja parim esitus. Suurel vaheajal püüdsin mängijaid veenda, et kohtumine pole veel lõppenud ja ilmselt eksisin teise poolaja esimesel viiel minutil mõne nüansiga… Juhtub sageli, et kui juhid suurelt, aga hiljem vähendab vastane vahe 10 punktile, näib, et kõik, katastroof. Näitasime neil kahel poolajal nii oma säravat kui ka tumedat poolt.“

Tume pool
Pole saladus, et Lokomotiv on hooaja jooksul mõnelgi korral pannud treenerid ja fännid närveldama, kui edukalt kulgevas mängus on end lõdvaks lastud. Vaevalt keegi eeldas, et krasnodarlased jätkavad pärast vaheaega samal tasemel, kuid kolmanda veerandi käestlaskmine oli liiga suur. Siiski polnud asi ka ainult Loko mängijates. UNICS alustas teist poolaega äärmiselt mobiliseeritult ja karistas vastast kuue tabava kaugviskega. Enne viimast vaatust oli Loko edust jäänud järele ainult 12 punkti.
Kuid algne vahe oli siiski liiga suur ja jättis krasnodarlastele eksimisruumi. Mõistes, et asi võib viia tõsiste tagajärgedeni, naasid puna-rohelised neile edu toonud mängu juurde, stabiliseerisid olukorra ja kaitsesid koduväljakueelist (89:75).

Tsitaat
UNICSi peatreener Jevgeni Pašutin pärast teist mängu:
„Selle asemel, et naasta kaitsesse, vaidlesime täna väga palju kohtunikega. Distsiplineerimatus viis selleni, et me ei mänginud kaitses, kaotasime rütmi ja keskendatuse. Peame kolmandas mängus vingumise lõpetama. See on nagu tänavakakluses: kui sind ka viiekesi rünnatakse, pead vaatama vastasele silma ja end kaitsma, mitte aga ootama, et keegi su päästab.“

Rahuldus
UNICS mitte ainult ei kaotanud teise mängu, vaid jäi ilma ka Achilleuse kõõlust vigastanud Curtis Jerrellsist. Ainsa puhta mängujuhita jäämine ei seganud aga Lokole tõelist lahingut andmast – valge-rohelised esitasid Kaasanis seeria parima partii.
UNICSit ei peatanud ka kubanlaste võimas esimene veerandaeg. Nad tegutsesid rahulikult, hoidsid palli ja lõid häid viskekohti. Jevgeni Pašutini meeskond pääses viimasel veerandil 7 punktiga ette, kuid Lokomotivil leidus teisel arvamusel olnud mees.
Mängu võttis enda peale Malcolm Delaney, kes viskas viimase 5 minutiga 14 punkti, aidates kubanlastel teha marulise spurdi ja vaekausi enda kasuks kallutada (86:75). Loko lõpetas Kaasanis UNICSi hooaja, tasus EuroCupil saadud valusa kaotuse eest ja jõudis poolfinaali!

Arv
6-1 – Lokomotiv oli terve hooaja jooksul UNICSist kindlalt üle (Ühisliiga põhihooaeg ja play-off, eurosarja play-off).

Tsitaat
Lokomotiv-Kubani peatreener Sergei Bazarevitš pärast kolmandat mängu:
Seeria 3:0 võit on tasumine kaotuse eest EuroCupil ning see oli magus kättemaks. Seepärast mind isegi teatud hetkedel häiris meie loid mäng – vaja oli võita just nimelt 3:0 ja tõestada, et see kaotus oli juhuslik. Seis 6:1 hooaja kõigis kohtumistes UNICS-iga räägib enda eest. UNICSi mängijaile tuleb anda au – vaatamata vigastustele nad üritasid võita. Kuid usun, et Lokomotiv-Kuban kui organisatsioon on edasipääsu rohkem väärt.“

Fotо

 

 

Klass. Himki murdis kolmes mängus Avtodori vastupanu
Himki suutis pärast EuroCupi triumfi naasta pilvedest maa peale ja näidata võitluses Saraatovist pärit ereda debütandiga oma taset.

Ärkamine
Avtodor lõpetas põhiturniiri mažoorselt – viimasest kümnest mängust võideti kaheksa, sealhulgas Moskvas sealne CSKA. Ka Himki oli heas tujus, sest kolm päeva enne veerandfinaali algust purustasid nad teistkordselt Hispaania klubi Gran Canaria ja võitsid EuroCupi. See nõudis himkilastelt palju füüsilist ja vaimujõudu. Rimas Kurtinaitis võis peljata, et hoolealused on enesega liialt rahul.
Kartustel oligi alust. Saraatovlased tegid Courtney Fortsoni ja Travis Petersoni vedamisel hea esimese poolaja, samal ajal kui Himkil polnud tavapärast energiat. Hooaja parima „kuuenda“ mängija Petteri Koponenita võinuks külaliste edu üldse olla kahekohaline. Pärast suurt vaheaega muutus kõik järsult. Võimalik, et himkilased meenutasid aastatagust veerandfinaali, kus ilmselge soosikuna kaotati sensatsiooniliselt Nižni Novgorodile, ja pealtvaatajad nägid hoopis uut meeskonda. Kiirus, palli liikumine ja visketäpsus aitasid kolmanda veerandi võita 34:19. Moskva oblasti korvpallurid hoidsid jalga lõpuni gaasipedaalil, võites 99:77.

Kordus
Teise mängu stsenaarium oli esimese omaga sarnane. Suure vaheajani seisis Avtodor paljuski Kirill Fessenko abil soosikule vastu, kuid kolmandal veerandil avanes Himki taas täies hiilguses. Sel korral võitsid Moskva oblasti korvpallurid kindlalt lauas, mis andis palju teise katse punkte. Lisaks kasutati oma võimalusi hoolsalt (kahesteprotsent 58, samal ajal kui saraatovlastel 35). Kolmanda veerandi 27:13 võitnud Rimas Kurtinaitise meeskond pääses 18 punktiga ette ning must-valgete viimase perioodi rünnaku lõi tagasi Jegor Vjaltsev. Himki võitis 87:71, kuid mõistis, et Saraatovis läheb raskemaks.

Tsitaat
Himki peatreener Rimas Kurtinaitis pärast teist mängu:
„Tahan õnnitleda mehi võidu puhul. Kerge polnud, kuid mitte ka liiga raske. Esimese veerandaja keskel haarasime initsiatiivi ja seejärel kontrollisime mängu. Ohtlikult lähedale me vastast ei lasknud.“

Lahing
Avtodori fännid on kuulunud hooaja parimate sekka – nad täidavad alati halli ja ergutavad oma meeskonda. Toetus on aidanud meeskonna mõnegi kangelasteoni, näiteks alistati jaanuaris Himki 25 punktiga.
Esimene poolaeg möödus võrdselt. Kolmandal veerandil tegi Avtodor kõik, et ei korduks Moskva oblastis peetud mängude skeem, mil kolla-sinised tõstsid tempot ja tegid vahe sisse. Saraatovlased suutsid tribüünilt saadud energia abil Himkit vaos hoida ning kõik jäi pingeliste lõpuminutite otsustada.
Säärastes olukordades võtavad liidrid tavapäraselt mängu enda peale. Avtodoris ja Himkis vastavalt Courtney Fortson ja Tyrese Rice, kes on koos CSKA mehe Nando De Cologa kolm hooaja MVP auhinna kandidaati. Seekord päästis oma meeskonna Rice. Ameeriklane kerkis mitte ainult õhtu üheks resultatiivsemaks, vaid mängis ka lõpus oma kolleegi hiilgavalt üle. Ühes olukorras aitas Rice’i edukalt Koponen, kes pani viimasel minutil vastase pikajuukselise mängujuhi kolmesele käe peale. Himki edu oli sel hetkel kolm punkti ja kes teab, kuidas muidu kõik lõppenuks. Kuid Himki sai Fortsoni kinni, mis aitas võita nii kolmanda mängu (89:87) kui ka kogu seeria.

Arv
47 – nii palju punkte viskasid Himki vahetusmehed seeria kahes esimeses mängus. Vastased Avtodorist hiilgasid samuti stabiilsusega, kuid polnud nii tulemuslikud – vastavalt 10 ja 11 punkti.

Tsitaat
Avtodori peatreener Vladimir Rodionov pärast kolmandat mängu:
„Nagu nägite, läks meil Fortson alt, tema konkurent MVP tiitlile Rice, esitas aga suurepärase partii. Meie põhimängujuht tahtis terve hooaja jooksul viibida igas mängus 40 minutit platsil, tulemus on siin. Mängu lõpp ebaõnnestus tal täielikult. Rice tegi temast „klouni“. Nägime esimest korda, et Fortson jääb teisejärgulisse rolli.“

Fotо

 

 

Thriller. Nižni Novgorod alistas viiemängulises lahingus Zeniti
Zenit ja Nižni Novgorod lõpetasid põhiturniiri vastavalt 4. ja 5. kohal. See võrdsete vastaste paar oligi veerandfinaalis kõige ettearvamatum. Vastasseisu võitja selgus alles viie mängu järel.

Proloog
Esimene kohtumine Peterburis määras kogu seeria iseloomu. Nagu ütles mängujärgsel pressikonverentsil Ainars Bagatskis „käis punkt-punkti mäng ja otsustasid nüansid“. Initsitaiivi valdasid zenitlased, kes võitsid kolm esimest veerandit, kuid edu oli vaid sümboolne: 25:23, 17:16, 13:12. Võitlus käis väljaku igal sentimeetril, pinge kasvas iga minutiga ja kõik selgus tulises lõpuheitluses. Zenit hoidis oma edu viimase minutini, kuid 8 sekundit enne lõppu viigistas Gal Mekel viskega kolmese joone tagant. Kuid iisraellane muutus kiiresti päästjast antikangelaseks. Järgmisel rünnakul ei suutnud tagamängija pidurdada Walter Hodge'i ja tegi vea. Ameeriklane tabas kahest vabaviskest ainult ühe, kuid sellest piisas, et sinivalged asuksid seeriat juhtima – 73:72.

Pallikaotus ja kolmene
Teine mäng ei jäänud pingelt ja dramatismilt esimesele millegi poolest alla. Jälle otsustati kõik viimastel sekunditel, taas sõltus tulemus paljuski pisiasjadest ja mõne rünnaku tulemusest. Erinevalt esimesest mängust andis Nižni Novgorod 30 minuti jooksul tooni ning juhtis mängu, ent viimasel perioodil hakkasid piiterlased tegutsema märksa agressiivsemalt ja juhtisid lõpuminutitel. Väljakuperemehed oleksid võinud varem kindlustada võidu, kuid Hodge'i ja Dmitri Kulagini põhjustatud valus pallikaotus 15 sekundit enne lõppu muutis järsult pilti. Nižnilased olid valmis vigu tegema, kuid selle asemel said võimaluse otsustavaks rünnakuks. Jevgeni Baburin võttis pärast Taylor Rochestie möödaviset ründelaua ja kangelaslikult viigistas seisu. Nagu ka esimeses mängus, üritas puertoriikolane otsustada mängu läbimurdel, kuid seekord ei tabanud. 71:71 – lisaaeg.
Võrdne mäng lisaajal viis selleni, et võitja otsustati pisut enne kella kukkumist. Ja siin ütles oma kaaluka sõna mustvalgete kapten. Seisul 81:80 sooritas Semjon Antonov ründeaja lõppemisel 18 sekundit enne sireeni uskumatu kolmepunktiviske – pall läks sisse! Nižni Novgorod võttis võidu (84:80) ja viigistas seeria.

Kiirendus
Ka kolmas kohtumine oli korvpallisõprade jaoks leid, aga Nižni ja Zeniti poolehoidjaid pani haarama validooli järele. Esimesel poolajal rabasid meeskonnad nii ennast kui vastast säästmata, aga nižnilased läksid 5 punkitiga ette tänu Trey Thompkinsile. Pärast vaheaega suurendasid volgalased teatud ajaks oma paremuse kahekohaliseks, kuid siis saabus Kulagini aeg. Venelane tabas sellise kindluse ja kergusega nagu visanuks kive suurde ookeani. Tagamehe 14 punkti kahe ja poole minutiga kindlustas Zenitile enne neljandat veerandaega minimaalse edu.
Tundus, et kõik kulgeb Zeniti jaoks hästi. Vaatamata isiklike vigade suurele arvule õnnestus sinivalgetel kindlalt tagasi lüüa Nižni kõik üritused viigistada seisu. Kuid enne veerandaja ekvaatorit tuli mängu veel üks X-faktor. See oli Baburin, kes 16-sekundilise vahega tabas kaks kolmepunktiivset, nüüd alustasid põnevat lõppu liidritena juba mustvalged (69:66).
Sellest hetkest alates rebisid nižnilased lahti. Zenitil polnud kerge kaitsta kulutatud vigade limiidi ning pikkade meeste Jevgeni Valijevi ja Kyle Landry väljalangemise tõttu. Edust tiivustatud võõrustajad võitsid kokkuvõttes viimase veerandi 32:18. See tõi volgalastele võidu (88:75) ja eduseisu seerias.

Vältimatus
2014. aasta play-offi finalist teenis kaks võitu järjest ja omas suurepärast võimalust vormistada pääs poolfinaali koduväljakul. Kuid Zenit näitas kiiresti, et nad ei kavatse veel puhkusele minna. Viie minutiga oli külaliste edu kahekohaline, kusjuures piiterlased suutsid visata 20 punkti! Varupingilt väljakule tulnud Artjom Parahhovski aitas nižnilastel olukorda tasakaalustada ja mahajäämust vähendada. Just siin olnuks võõrustajaile vaja tavapäraste liidrite panust, kuid ette rutates tasub mainida, et Nižni Novgorodi algviisiku mehed kogusid tol õhtul peaaegu poole vähem punkte kui piiterlaste omad. Volgalased jätsid kasutamata kindlana tundunud olukordi ning Zenit hoidis kangelaslikult edu 4-6 punkti piires.
Viimasel veerandil nägid pealtvaatajad klassikalist play-offi korvpalli. Meeskondi huvitas eelkõige oma korvialuse kindlustamine ning kuue minutiga kogusid mõlemad 6 punkti. Sinivalged said punktipõuast enne jagu ning pidasid lõpus vastu (83:76). Zenit lükkas üldvõidu otsustamise viiendale mängule. Ilmselt sellises seerias poleks teisiti võinudki olla.

Kogemus
Nagu ka reedel peetud neljandas mängus, kuulus algus Zenitile. Nižnilaste visked keeldusid korvi minemast, piiterlastel lendas aga peaaegu kõik sisse ja nad asusid juhtima 9:0. Kuid Põhjapealinnas oli selge, et viienda mängu saatus otsustatakse märksa hiljem. Nižni tuli juba esimesel veerandil mängu tagasi. Taas korda tugevdasid meeskonda Baburin ja Parahhovski, ka põhikoosseis leidis end. Teisel perioodil jäid juba zenitlased taha. Karasjov saatis lahingusse neljandas mängus pingile jäänud Cameron Jonesi ja too andis uue tõuke. Pärast 20 minutit olid võrdsed nii mängu (32:32) kui ka kogu seeria seis.
Olulisim algas pärast mängu jätkumist. Riskiti minimaalselt, laskuti positsioonimängu. Siin lõi välja mulluse finalisti ja Euroliiga TOP 16 seas osalenu kogemus. Euroopa juhtklubidega mängima harjunud nižnilased tundsid end otsustavatel minutitel kindlalt ja turvaliselt. Minimaalselt praaki, täpne distsipliin ja rünnakutel suurepärane Tarence Kinsey. Just ameeriklane andis otsustava panuse, kui viskas kolmanda veerandi lõpu eel kahe ja poole minutiga 9 punkti. Volgalased pääsesid 5-6 silmaga ette. Dmitri Kulagin ja Jevgeni Valijev püüdsid Zeniti päästa, kuid just ääremängija kaks mööda visatud vabaviset minut enne sireeni seadis piiterlased fakti ette – poolfinaali läheb Nižni Novgorod.
Nižni läheb kõige huvitavama veerandfinaalseeria tulemusena temast eelmiseaasta finaalis jagu saanud CSKA vastu. Zenit võib aga nentida, et debüüt Sankt-Peterburgis läks asja ette.

Arv
5 – Zeniti ja Nižni Novgorodi seeria venis maksimaalselt pikaks ja läheb Ühisliiga play-off’i klassikasse.

Tsitaat
Nižni Novgorodi peatreener Ainars Bagatskis pärast kolmandat mängu:
„Eeldasime, et tuleb raske ja jõuline mäng. Zenit püüdis üllatada, vahetades peaaegu terve algviisiku välja. Kuid räägin alati, et peame keskenduma oma mängule. Kui saime parajalt ette, hakkasime juba publikule mängima. Zenit kasutas selle kohe ära. Seejärel ründasid mõlemad targalt. Läks kergemaks. Hea, et saime kahes esimeses mängus probleeme valmistanud lauavõitluse kontrolli alla. Tahan Jevgeni Baburinit tõsta esile mitte ainult kolmeste pärast mängu otsustavatel hetkedel, vaid ka kaitsetöö eest – ta sai Hodge’iga edukalt hakkama. Ja aitäh fännidele, kaifisin saali kaasaelamist.“

Fotо

 

 

MVP
Trey Thompkins (Nižni Novgorod). Nižnilased võitsid kõige raskema veerandfinaalseeria, kus kõige stabiilsemaks ja kasulikumaks kerkis 24-aastane ääremängija. Thompkins kuulus kõigis viies mängus algviisikusse ja oli väljakul keskmiselt 30,5 minutit – must-valgetest kõige rohkem. Trey kogus selle ajaga 13,0 punkti, 7,8 lauapalli, 1,0 korvisöötu, 1,0 vaheltlõiget, 1,4 kulpi ja 18,0 efektiivsuspunkti. Vaevalt pidanuks Nižni selle eesliinimehe püüdlusteta vastu.

Kampaania
Leopardi naasmine – veerandfinaalide ajal toimus VTB Ühisliiga ja organisatsiooni „Amuuri leopardid“ ühine kampaania.

 

Smile! #Leo29

Posted by VTB United League on Tuesday, May 12, 2015
Jaga
Meeldib?
18
Sponsors