01märts

Jevgeni Pašutini 100 võitu

Pühapäeval sai Jevgeni Pašutinist teine (Rimas Kurtinaitise järel) treener VTB Ühisliiga ajaloos, kes jõudis 100 võiduni. Meie koduleht meenutab treeneri karjääri tema meeskondade edukate mälestusväärsete mängude kaudu.

Endise Venemaa koondise mängujuhi treenerikarjäär arenes hoogsalt. Neli aastat (2004/05-2007/08) CSKAs suurkujude Dušan Ivkovici ja Ettore Messina kõrval töötanud Pašutin alustas iseseisvat ujumist Peterburi Spartakis (hooaeg 2008/09). 2009. aastal naasis noor ja perspektiivikas juhendaja riigi ja Ühisliiga tähtsaimasse klubisse – sel korral juba pealiku seisuses.

Esimene 

Pašutini esimene mäng Ühisliigas tõi kaasa erilise tähelepanu, ehkki asi polnud kaugeltki ainult CSKA uues treeneris. Armeelased mängisid Moskvas Leedu klubiga Žalgiris. VTB Ühisliiga esimesel hooajal eelnes vanade tuttavate järjekordsele kohtumisele pidulik avatseremoonia, kus osalesid mõlemate klubide legendaarsed mängijad Arvydas Sabonis ja Vladimir Tkatšenko…
Põhimõtteliste vastaste vaheline mäng ei vedanud samuti alt, ehkki järjest pöördeid lisanud CSKA kruvis viimasel perioodil vahe suureks (90:74). Pašutin alustas võidukalt.


Meistriks

Pašutini debüüthooaeg VTB Ühisliigas oli võidukate saavutuste poolest rikkalik. CSKA võitis põhiturniiril kuuest mängust viis, kaotades ainult korduskohtumise Žalgirisele.
Armeelased jätkasid armastatud tegevuse, võitmisega, ka Kaunases peetud Final Fouril. Poolfinaalis alistati Himki, Ühisliigas saadud seitsmes võit tähendas Pašutinile ja tema meeskonnale aga triumfi. Puna-sinised mängisid hooaja otsustavas kohtumises üle UNICSi (66:55).


Esimene Kaasanis

Saatus tahtis nii, et Pašutini võidukarika täienemisel on olulist rolli mänginud Kaasani klubi. Treener alustas hooaega 2010/11 juba UNICSi eesotsas. Kohe esimene mäng tõi edu – Minsk-2006 polnud võitluseks valge-rohelistega valmis (83:54).


Esimene CSKA üle

On mõistetav, et Pašutinile olid mängud endise meeskonna vastu põhimõttelised. Kui UNICS sai põhiturniiri esimeses armeelastega peetud mängus kaotuse, siis Moskvas võeti korduskohtumises revanš (67:60).
Juhendaja edasises karjääris on vastasseis CSKAga tähtsal kohal. Mis puutub hooaega 2010/11, siis Pašutin ei suutnud eelmise hooaja edu korrata: UNICS kaotas koduse, Kaasanis peetud Final Fouri poolfinaalis Himkile ja pidi leppima pronksiga. See-eest võitsid Jevgeni Jurjevitši hoolealused tol aastal EuroCupi ja said Euroliiga pääsme.


Seeria

Hooajal 2011/12 täiendas Pašutin oma võidukapitali tublisti. UNICS võitis põhiturniiri 16 mängust 14. Maratoni käigus jõudsid kaaasanlased kümnemängulise võiduseeriani. Kõige muljetavaldavam oli Žalgirise üle saadud võit (79:52). UNICS eesotsas Pašutiniga jõudis muljetavaldavasse vormi, kinnitades hooaja ühe suursoosiku staatust.


Kõige dramaatilisem

2012. aasta Final Fouri kohtumine UNICSi ja Lokomotiv-Kubani vahel läks ajalukku „Venemaa thrillerina“. Selle ülipingelise poolfinaali saatus otsustati viimasel minutil. 25 sekundit enne lõppu UNICSi kahepunktilises eduseisus eksis nende mängu üks kangelasi Henry Domercant mõlemal vabaviskel, KC Rivers tabas aga vastuseks Loko 15. kolmese ses mängus – 85:86 ja lõpuni 6,4 sekundit. Järgnes Pašutini time-out, mille järel võttis ootamatult mõtlemisaja ka tema kolleeg Božidar Maljkovic. Domercant heastas UNICSi rünnakul oma möödavisatud vabavisked tabamusega keskpositsioonilt (mängida jäi täpselt kaks sekundit) ning Loko juhendajal polnud enam võimalust time-out’iks ehk pall vastase väljakupoolelt mängu panna. Rivers pidi viske teele saatma oma väljakupoolelt ja oli ebatäpne (87:86).
Sel hetkel Pašutin vaevalt teadis, et hakkab järgmisel hooajal oma võiduarvet kasvatama juba Krasnodari klubi koosseisus. Finaalis jäid kaasanlased alla CSKA-le.


Esimene Krasnodaris

Ambitsioonikas Krasnodari klubi alustas hooaega 2012/13 kaotustega Žalgirisele ja Nymburkile. Nagu ka UNICSi ajal, tuli esimene võit Valgevene parima klubi Tsmoki-Minski üle (89:74). See pani aluse Pašutini esimesele võiduseeriale Lokomotivis (5 mängu).


Võtmemäng

Kui põhiturniiril olid krasnodarlased ebastabiilsed, siis play-off’iks jõuti parimasse vormi. 1/8-finaalis saadi kindlalt hakkama Donetskiga ning veerandfinaalis läks Loko kokku UNICSiga. Krasnodarlased tegid kahe võõrsil võetud võiduga suure sammu üldedu suunas, kuid kolmandas vähendas Jevgeni Jurjevitši endine meeskond vahet. Seeria sai uue elu sisse ja neljanda mängu esimene poolaeg kinnitas seda (-13). Kuid Pašutin kasutas mängupausi efektiivselt. Lokomotiv võttis pärast pooltevahetust kasutusele pressingu ja hullumeelse kiiruse, võttes ülitähtsa võidu (68:64) ja lõpetades seeria.
Too Pašutini debüüthooaeg Krasnodaris oli kubanlastele üldse edukas. Poolfinaalis ei tekkinud probleeme Žalgirisega. Pašutini meeskond jäi otsustavas seerias CSKA-le jälle alla, kuid „raudteelased“ saavutasid koduliigas kõigi aegade parima tulemuse. Rõõmsat pilti täiendas treener Pašutini jaoks teine EuroCupi võit.


Kõige raskem

Hooajal 2013/14 Euroliigas debüteerinud Lokomotiv-Kuban esines VTB Ühisliiga põhiturniiril allpool oma reaalset taset, lõpetades alagrupis 3. kohaga. Play-off’i esimeses ringis käidi rahulikult üle Krasnõi Oktjabrist, kuid krasnodarlased läksid juba veerandfinaalis vastamisi neile ületamatu CSKAga.
Selle seeria esimese mängu võit on Pašutini kollektsioonis üks tähtsamaid. Armeelased alustasid toda kohtumist hiilgavalt, juhtides teisel veerandil 22 punktiga. Loko leidis endas ikkagi jõudu ja elavnes perioodi keskel – pärast oma treeneri järjekordset time-out’i. „Raudteelased“ jõudsid viimasel veerandil mängu üle kontrolli kaotanud vastasele järele ja said võitu tähistada! Loko mängis Moskvas CSKA esimest korda üle (87:83), tehes seda Venemaa võidupühal. Sellega näidati oma soovide tõsidust.
Ka seeria teine mäng kuulus Lokomotivile, kes nüüd sai juba algusest peale mängu sisse. Kõik rääkisid sensatsioonist, kuid selgus, et see võit oli Pašutinil Lokoga viimane… CSKA tõi matši murrangu ja taas kord kurvastas oma endist juhendajat. Paljuski just selle ebaõnnestumise tõttu alustas Ühisliiga üks edukamaid treenereid hooaega 2014/15 klubita.


Jälle Kaasanis

Pašutin ei jäänud klubitööta kauaks. Venelane naasis 2014. aasta novembris UNICSisse, kus vahetas välja kreeklase Argiris Pedoulakise. Juba mõni päev hiljem kohtusid kaasanlased VEFiga. Valge-rohelised olid enne seda kaotanud kaks VTB Ühisliiga mängu. Koos Pašutini naasmisega naasis ka UNICS võidurööbastele (64:52).


Kõige suurem

Kui hooaeg 2014/15 ikkagi polnud UNICSile ja Pašutinile eriti edukas – meeskond jätkas ebastabiilselt ega võitnud ühtegi karikat, siis praegune hooaeg on Kaasanile ja selle treenerile väga paljulubav. Pašutin vastutas sel korral ettevalmistuse ja meeskonna koostamise eest ise. Tulemus ei lasknud end oodata – UNICS näitab suurepärast meeskonnamängu, olles tšempionaadi üks liidreid ja suursoosikuid.
Käesoleval põhiturniiril sai treener ka oma Ühisliiga ajaloo suurima võidu. Mängus Bisonsiga oli venelastel suureks vaheajaks 15-punktiline edumaa, mida pole muidugi vähe, kuid rekordist väga juttu polnud. Teisel poolajal aktiviseerus aga Keith Langford. UNICS võitis kolmanda veerandi 36:6 (Ühisliiga ajaloo rekordiline vahe), ei võtnud ka viimasel 10 minutil pöördeid vähemaks ja sai 54-punktilise võidu (110:56).


Sajas!

Ühisliiga treenerid saavad oma sajandaid võite juhtumisi Vita vastu. Pašutini ammune konkurent Rimas Kurtinaitis ja tema Himki mängisid debütandid Tbilisist üle 1. veebruaril – leedulane jõudis selle tähiseni esimesena. 28. veebruaril sai Gruusia klubist jagu ka UNICS (81:57). See oli treener Jevgeni Pašutini sajas, juubelivõit Ühisliigas. Ehkki tema karjääri suuremad võidud on arvatavasti veel ees…

 

VTB Ühisliiga kõige võidukamad treenerid

Nimi
Mängud
Võidud
Kaotused
%
1. Rimas Kurtinaitis 141 102 39 72,3
2. Jevgeni Pašutin 140 100 40 71,4
3. Sergei Bazarevitš 101 61 40 60,4
4. Dimitris Itoudis 62 56 6 90,3
5. Vassili Karasjov 92 56 36 60,9

 

Jaga
Meeldib?
16
Sponsors