13jaanuar

Kaitsemanöövrid. Kuidas Lokomotiv võitis Riias

Lokomotiv-Kuban hiilgab oma kaitsemänguga sel hooajal terves Euroopas. Näiteks VTB Ühisliigas laseb kubanlastest vähem endale punkte visata ainult CSKA. Kuid lõunalaste tähtsaim eelis ei seisne mitte väikeses vastaste visatud punktide arvus, vaid oskuses kaitset mängu käigus ümber sättida, tehes selle konkreetses olukorras konkreetse vastase vastu maksimaalselt efektiivseks.

Viimases mängus VEFiga lasid Georgios Bartzokase hoolealused endale visata küllalt palju punkte – 84. Seejuures aitasid just kaitsemängu ümberkorraldused kubanlastel sündmuste käigu oma kontrolli alla võtta ja jõuda võiduni.

Konstantin Kutšer vaatleb traditsioonilises rubriigis „Mõttelennud“ krasnodarlaste kaitsetööd VEFi vastu.

Kubanlased ei alustanud juba mitmendat korda sel hooajal kohtumist hästi. Ka mängus riialastega ei esinenud nad esimesel veerandajal veenvalt.
Külaliste haavatavaks kohaks oli kaitse pick-and-roll’i vastu. Tavalised võtted tagamehele vastu astumisega ei toonud soovitud tulemust. Riialased said sellega hõlpsalt hakkama ja pääsesid vabalt viskele kas korvi alt või kattest välja tulles kaugelt.

Kuid juba teisel veerandajal hakkas krasnodarlaste kaitse meenutama oma paremaid päevi. Georgios Bartzokas läks riskile. Tema hoolealused võtsid pick-and-roll’ide vastu kasutusele ebavõrdsed vahetused. See käik aitas Lokomotiv-Kubanil tuua murrangu hiljutises Euroliiga mängus Anadolu Efesega. See aitas ka Lätis.

Kubanlased kaotasid vastasele korvi all massis ning perimeetril kiiruses.

Kuid nad võtsid seejuures riialastele ära võimalused vabalt visata. 

Ja see argument oli kaalukas. Võõrustajate rünnakuhoog rauges, iga nende kolmas rünnak tõi pallikaotuse. Loko aga muutis need eksimused targalt enda punktideks.

Kolmandal veerandil suutsid lätlased siiski leida vastase kaitse murdmiseks uue mooduse. Mõnel rünnakul aitas võõrustajate individuaalne meisterlikkus, teisal oli nende poolt ka õnn. Lisaks hakkas VEF lõpuks ära kasutama ka ebavõrdseid vahetusi. Riialased sundisid kubanlaste tagamehe kolmesekundialas võitlusse oma pikaga.

See aitas lätlastel saada korvi alt mõned kerged punktid. 

Täielikult ei suutnud võõrustajad seda aga ära kasutada. Üsna tihti nad lihtsalt ei suutnud palli oma eesliinimeheni toimetada ning pidid seetõttu viskama üle käe või kaotasid lihtsalt palli. 

Georgios Bartzokas nägi probleemi põhjust ja püüdis seda likvideerida. Ta saatis neljanda veerandi alguses platsile pikema koosseisu, kus Claver oli väikese ääre positsioonil.

See aitas külaliste eesliinimeestel kaaslastele õigeaegselt appi minna, võttes lätlastelt ülekaalu. 

Mõnda aega hoidis heas hoos Francisco Cruz veel riialasi vee peal, kuid mängu lõpuks mehhiklast enam ei jätkunud. Viimastel minutitel domineeris täielikult Lokomotiv. Külalised tõrjusid vastaste rünnakud ja see aitas nad võidule.
Georgios Bartzokas näitas Riias end taas kord suurepärase strateegina. Tema hoolealused ei esitanud parimat partiid, kuid treeneri targad otsused hoidsid kubanlasi vee peal. Lokomotiv asub turniiritabelis nüüd viiendal kohal. Kubanlaste esitustes on näha nii staare kui ka treenerikätt, see meeskond jõuab lähiajal kindlasti esikolmiku lähedusse.


Konstantin Kutšer

Jaga
Meeldib?
7
Sponsors