17juuli

Korvpallikeel. Dunk, Buzzer beater, Lendurite pÀev

Meie veebikülg esitleb uut rubriiki – Korvpallikeel. Selles hakkame rääkima korvpalliterminitest – laensõnadest, spetsiifilistest väljenditest ja ĆŸargoonist – keeles, milles räägivad mängu kõik osalised ja fännid.

Iga väljendit iseloomustab videoülevaade näidetega.

Juhime teie tähelepanu projekti Korvpallikeel esimesele seeriale, kus võtame põhjalikumalt läbi kolm väljendit: dunk, buzzer beater (väljendite, mis on inglise keeles oluliselt levinumad, eestikeelse vaste esitame allpool) ja lendurite päev.

Dunk (inglise keeles ka slam dunk, jam, stuff, throw down, eesti keeles pealtpanek)
See on kõige vaatemängulisem ja samas üks kindlamaid võimalusi koguda kaks punkti. Asja olemus seisneb selles, et mängija hüppab õhku ja ühe või kahe käega surub palli läbi korvirõnga ülalt alla. Lisaks kahele punktile on sellistel korvidel ka psühholoogiline efekt. Õnnestunud mängija võib sellega ennast ja meeskonna poolehoidjaid üles kütta. Dunk on samaaegselt nii ründava poole osavuse kui ka kaitsva poole nõrkuse näitaja.
Paljudel meistrivõistlustel korraldatakse spetsiaalseid pealtpanekute võistlusi. Möödunud hooajal tegid VTB Ühisliigas kaasa analoogiliste võistluste võitjad NBAs (James White) ja Itaalias (Terrico White). Kuid ometi valiti kõige efektsemaks pealtpanijaks Krasnõi Oktjabri tagamängija Randy Culpepper. Vaatamata oma väikesele kasvule (182 cm) on ameeriklane oma ala meister. Tema pealtpanekud muudavad ka korvpallikohtumise vaatemänguks. Pole ime, et Culpepper on VTB Ühisliiga parimate hetkede edetabelis üks sagedasemaid osalisi.


Buzzer beater (eesti keeles võidukorv koos lõpusireeniga)
See on küllaltki levinud inglisekeelne termin, mis tähendab võidukorvi viimastel sekunditel ehk siis, kui pall tabab, kõlab parajasti lõpusireen.
Taolised episoodid, kus mäng võidetakse või viiakse lisaajale viimasel sekundil, pole sugugi haruldased. Ka VTB Ühisliiga eelmisel hooajal võis tuua palju selliseid näiteid. Üheks kõige meeldejäävamaks oli Himki tagamängija Tyrese Rice’i täpne vise põhihooaja kohtumises CSKAga.
Muide, see tabamus ei olnud buzzer beater sõna otseses tähenduses, sest armeelastel jäi pärast seda veel sekund aega vastuseks. Kuid meenutades nende meeskondade kohtumiste ajalugu VTB Ühisliigas, võib leida antud termini mitte vähem efektsema näite. Hooajal 2013/14 saatis James Augustine palli CSKA korvi juba koos lõpusireeniga.


Lendurite päev
Ilus väljend, mis on laialt levinud tänu paljudele korvpallikommentaatoritele. See iseloomustab konkreetse episoodi emotsionaalset hinnangut. Kui ründava poole mängija suudab petete abil sundida kaitsva poole korvpalluri nii-öelda tühjalt õhku hüppama, siis seda nimetataksegi lendurite päevaks. Sellised olukorrad lõpevad tavaliselt kas vabalt sooritatud viske või kaitsva poole õhku hüpanud mängija veaga.

Jaga
Meeldib?
19
Sponsors