12september

Legendi naasmine. Mida peab teadma Ühisliiga uustulnuka Permi Parma kohta

Perm naasis pärast seitsmeaastast vahet eliitseltskonda. Permi korvpallitraditsioonidest, legendaarsest Ural-Greatist ja selle järglasest, VTB Ühisliiga uustulnukast Parmast räägib Valeri Gitarkin.

24. juuni 2001, Kaasan, UNICSi spordikompleks
Venemaa meistrivõistluste 2000/01 kolmas finaalmäng
UNICS – Ural-Great 72:82

Ural-Great alistab UNICSi finaali kolmandas mängus, võidab kuivalt seeria ja tõukab esimest korda Venemaa uusimas ajaloos troonilt seal üheksa aastat järjest püsinud Moskva CSKA.
Permikate tee tippu oli kiire, kuid mitte lihtne. Klubi lugu algas 16. juunil 1995, kui Permi entusiastide grupp lõi sportmängude toetuseks fondi Ural-Great. Uuele võistkonnale oli ette nähtud saada kultuslikuks mitte ainult oma regioonis, vaid tervel maal. Klubi töötajatele tähendas tegutsemine midagi tööst enamat, külaskäigud spordihoonesse Molot tähendasid kohalikele fännidele pidupäevi, võitlusele häälestatud meeskonna mängud aga vastastele ebameeldivaks kogemuseks. Kaks aastat pärast loomist pääses Ural-Great Superliigasse, veel aasta hiljem jõudis Venemaa meistrivõistluste play-off’i, kus võitles lõpuni pronksmedali eest, kuid pidi leppima 4. kohaga. Koos koosseisu ja mänguga kasvas ka organisatsioon. Klubi asus mängima 7000-kohalises Molotis, 1999. aastal asusid treeneriteks olümpiavõitjad Sergei Belov ja Valdemaras Chomicius.
Ural-Great võidab 2001. aastal põhiturniiri, alistab kahe võiduni peetavas poolfinaalis armeelased ega jäta otsustavas seerias võimalusi kaasanlastele. Uurallased läbisid kõigest kuue aastaga teekonna kõrgliiga 24. kohalt riigi meistriks, tehes revolutsiooni.


25. aprill 2009, Surgut, spordihall Energetik
Venemaa 2008/09 meistrivõistluste 9.-12. koha turniir
Samaara CSK-VVS – Ural-Great 87:95

Aasta hiljem kordas Ural-Great edu, alistades viimases, neljandas finaalmängus taas UNICSi. Permikad jõudsid rekordilise ajaga triumfini, kuid ka klubi ajalugu jäi lühikeseks. Teine meistritiitel jäi viimaseks. Suurim Ural-Greatile hinge sisse puhunud mees, klubi president Sregei Kuštšenko (praegune VTB Ühisliiga president) läks tööle CSKAsse. Ning ehkki järgmisel hooajal lõpetasid uurallased teisena ning võitsid 2004. aastal Venemaa karika, hakkasid tulemused aeglaselt, kuid kindlalt langema. Nagu ka klubi juhtide saavutused.
Kümnes, juubelihooaeg 2004/05 tõi Ural-Greatile juba tõsiseid katsumusi. Hooajale mindi vastu suurte võlgadega. Asjad ei sujunud ka väljakul, esimesest 21 mängust kaotati 15. 2005. aastal toimusid kõrgemas juhtkonnas järjekordsed muutused, mis olukorda ei parandanud. Võlgade ja puuduliku rahastamise tõttu ei antud klubi hooajaks 2009/10 enam üles ja ta lõpetas oma eksistentsi kuulsusetult.
Keskmike sekka langenud meeskond pidas oma viimase mängu Surgutis, Venemaa meistrivõistluste 9.-12. koha turniiril. Uurallased prõmmisid kõvasti uksele, võites Samaara CSK-VVSi vastu viimase veerandaja 40:14, kuid see andis alles 10. koha.


7. aprill 2013, Perm, Molot
Kümnendi mäng Ural-Greati meistriks tulnud koosseisu ja Madridi Reali veteranide vahel
Ural-Great – Real 88:82

Siiski ei jäänud Surgutis peetud mäng Ural-Greati viimaseks. 2013. aastal peeti Permis kümnendi mäng kohalike legendide ja Madridi Reali veteranide vahel. Moloti väljakule tulid taas Valeri Daineko, Sergei Tšikalkin, Vassili Karasjov, Sergei Panov, Ruslan Avlejev ja Mihhail Mihhailov. Täistribüünidelt jälgisid toimuvat krai tähtsad tegelased, kes veendusid, et Perm on taas suureks korvpalliks valmis.
Permi renessanssi üks tähiseid oli veel 2012. aastal profiklubi Parma loomine. Meeskond, mille nimetus ei tule üldse Itaalia jalgpallist, vaid on Permi kandi ajalooline nimi, debüteeris hooajal 2012/13 Venemaa meistrivõistluste kõrgliigas. Permis räägitakse, et sel on õiged, Ural-Greati geenid. Parma peatreeneriks sai kahekordse maa meistri omaaegne kapten Vjatšeslav Šušakov, peamänedžeriks aga teine endine Greati mängija Aleksandr Bašminov. Loomisest saati panustatakse oma mängijatele. Kohe algusest seati sihiks eliiti naasmine ehk VTB Ühisliiga. Publikuhuvi oli vahepealse kolme aastaga jõudnud jahtuda, kuid klubis ei löödud käega ja töötati fännide korvpallile tagasisaamise nimel: mängude korraldamise tase ja saalis tehtav šõu ei jätnud külmaks.


Molotis toimunud veteranide mängus osalenu, toonane VTB Ühisliiga tegevjuht Tomas Pacesas toetas initsiatiivi: tere tulemast Ühisliigasse!


22. veebruar 2016, Perm, Molot
Venemaa karikavõistluste finaal 2015/16
Parma – Zenit 97:65

Parma astus suure eelkäija saabastesse. Vaid neli aastat pärast loomist ning endiselt kohalikele mängijatele panustades sundisid permikad Superliigas endaga arvestama ja jõudsid Venemaa karikavõistluste Final Fouri, mille korraldamine usaldati Permile. See kujunes noorele klubile tähendusrikkaks, toimuv tervikuna meenutas aga hea Ameerika spordifilmi süžeed. Suurele publikule tundmatud Permi mehed tõid miljonilinna esimese tõsise korvpallitrofee pärast 2004. aastat, mängides eliitsarja meeskonna üle veenvalt ja efektselt.
Parma lõpetas mais oma seni edukaima hooaja ja võitis Superliigas pronksmedali. Klubi hakati üha rohkem seostama VTB Ühisliigaga.


31. august 2016, Perm, Molot
2017. aasta EM-valiksari
Venemaa – Bosnia ja Hertsegoviina 83:54

Veel üks tähtis sündmus ja Permi omalaadne test oli Venemaa koondise mäng EM-valiksarjas. Linn oli selleks ajaks juba ametlikult VTB Ühisliigasse vastu võetud – 166. juulil Ühisliiga nõukogu koosolekul.
Suurele korvpallile lõppesid piletid ammu enne mängupäeva. Moloti atmosfäär oli suurepärane. Koondise peatreeneri Sergei Bazarevitši sõnul oli toetus nii hullumeelne, mis lausa segas esimesel poolajal tema meeskonda. See-eest oli riigi esindusmeeskond pärast vaheaega oludega kohanenud ja tänas publikut vastase purustamisega.
Mänguga paralleelselt toimus veel üks huvitav, Parmaga otseselt seotud sündmus. Fännid said Molotis hääletada meeskonna uue nime üle. Muutuste puudumise järgi hinnates naaseb Permi korvpall tippu praegu tuntud nime all.

6. juuni 20**
VTB Ühisliiga finaali viies mäng.
Parma - CSKA

Venemaa meistriks on peale CSKA tulnud vaid üks meeskond – Ural-Great. Ka Ühisliigas on armeelasi seni suutnud edestada ainult üks klubi, Himki. Lokomotiv-Kuban, UNICS, himkilased ja teised klubid püüavad igal aastal murda CSKA hegemooniat. Kuid puna-sinised püsivad kõigile väljakutsetele vaatamata tipus. Parma püüab aga jätkata kuulsate kaaslinlaste graafikus, olles nelja aastaga teinud ära suure töö. Loodetavasti teid ei häiri väike annus fantaasiat!
Praegu pole permikate ridades ühtegi leegionäri. Ühisliiga debütandi koosseis pole paberil Superliiga liidrite omadest tugevam. Uurali võistkond pole eelmiste aastatega võrreldes eriti muutunud. Mida aga ei saa öelda kohalike tegijate taseme kohta – see on selgelt tõusnud. Permikate üheks relvaks on kokkumäng. Samuti on Parmal fännide tugi. Sugugi kõik meist pole sattunud Moloti Ural-Greati mängule, kuid kõik teavad, et see oli midagi erilist. On täielik alus oodata, et seekord läheb samamoodi.
Praegu näivad jutud sellest, kas Parma suudab oma eelkäija triumfi korrata, naiivsena, kuid suure korvpalli regiooni naasmise fakt iseenesest on sellele suur sündmus ja tähtis võit.


Valeri Gitarkin

Jaga
Meeldib?
31
Sponsors