20august

Oleg Okulov:
Jenisseis panustame meeskonnale, mitte ühele mängijale

«Я эмоционален, как и большинство тренеров»

Krasnojarski Jenissei alustab uut hooaega uue peatreeneriga. Jekaterinburgi Uralist tuttav venelasest juhendaja Oleg Okulov teeb panuse meeskondlikule korvpallile ja kõvale kaitsele.
Ta rääkis meie kodulehele antud intervjuus, millise põhimõttega uuendatakse siberlaste koosseisu, meenutas hooaega Lätis Liepaja klubis, tunnistas, et armastab kala püüda ja vihkab kaotamist.

Rääkige, kuidas saite pakkumise Jenisseid juhendada? Kui ootamatu see oli?
Bladimir Petrokovski kohtus isiklikult kõigi peatreeneri kandidaatide, sealhulgas minuga. Rääkisin oma mängunägemusest, tööstiilist. Olen väga õnnelik, et klubi juhtkond usaldas meeskonna mulle.

Töötasite mitu viimast aastat Jekaterinburgi Uralis. Millised on mälestused sellest perioodist?
Eelkõige jäi meelde hea õhkkond ja võidud. Tulime kaks korda järjest Superliiga võitjaks, pean seda heaks tulemuseks. Samuti õnnestus jõuda EuroChallenge’is veerand- ja Venemaa karikavõistlustel poolfinaali.

Tulite Jenisseisse oma nägemusega. Milline peab uuel hooajal olema krasnojarsklaste mängustiil?
Sellele küsimusele pole praegu võimalik vastata. Kõik mängijad on võetud minu nägemusest lähtuvalt ning praegu on meil võimalus ja aeg hindamaks, kui hästi nad oskavad teha asju, mida varem videolt nägime. Korvpall areneb pidevalt – see on kiire ja atleetlik mäng, ei taha arengust maha jääda.

Millised olid eesmärgid üleminekuteturul? Kas vajalikke positsioone õnnestus tugevdada?
Rahaliste võimaluste ja selle tõttu, et mängijad valivad reeglina Euroopale lähemale jäävaid klubisid, ei õnnestu kõik soovitud moel. Mängijad tahavad veeta vähem aega lennukites ja rohkem koos perekonnaga. Kuid üldiselt olen värbamistööga rahul.

Meeskonda saabus klassikaline keskmängija, sakslane Tim Olbrecht. Kas see tähendab, et krasnojarsklased panustavad positsioonimängule?
Olbrecht on läbinud ameerika korvpallikooli, tulnud D-liiga võitjaks. Ta on piisavalt liikuv. Mina tahan, et mängiks terve meeskond, ma ei panusta ühele mängijale.

Kaks teist leegionäri, DJ Kennedy ja Tony Taylor pole VTB Ühisliigas uustulnukad. Nad on omal ajal esindanud vastavalt Krasnõi Oktjabrit ja Turowit. Millised on nende ameeriklaste tugevad küljed?
Taylor on tugev mängujuht, kelle parim külg on kaitse. Ta suudab luua nii olukordi kaaslastele kui ka endale. DJ Kennedy on ehtne „number kolm“ kasvuga 198 sentimeetrit. Ta on väga agressiivne ja suudab meeskonna endaga kaasa tõmmata. Ta on võimeline vastast üks-ühe vastu üle mängima.

Jenissei viimane täiendus on ameeriklane Delroy James. Kuidas plaanite teda kasutada?
Jamesi positsioon on suur äär, kuid füüsilisus ja liikuvus teevad temast universaalse mängija. Olen kindel, et ta toob tänu sellele meeskonnale palju kasu.

Kas klubi tahtis endale hoida eelmise hooaja kaht liidrit DJ Cooperit ja Elmedin Kikanovici?
Suhtun mõlemasse mängijasse väga hästi. Kui Kikanovic tahtnuks jääda, siis ta jäänuks, kuid tal oli teisi pakkumisi ja ta valis teise klubi. Cooper oli pikka aega meie huviorbiidis, kuid pärast edukat hooaega ei suutnud ta ise pikka aega otsustada, kus – ning mis peamine – ja millise palga eest tahab mängida. Kuni ta mõtles, otsustasime alternatiivide kasuks.

Jenisseil on alati olnud korralikud venelastest mängijad. Mida toovad meeskonda uustulnukad Vzdõhhalkin, Spiridonov ja Pitškurov?
Tean, kuidas tahan neid mängijaid kasutada. Nüüd soovin, et igaüks neist mõistaks, mida peab ühes või teises mänguolukorras tegema. Igaühel on oma roll ja nad peavad olema meeskonnale kasulikud.

Teil on kogemus välismaal töötamisest – Lätis Liepaja klubis. Korvpalli populaarsuse kasvust selles riigis räägitakse palju. Millal tekivad VEFile kodus konkurendid?
Läti läheb teist teed. Populaarsuse ja korvpalli taseme kasv on otseselt seotud laste ja noorte korvpalli arenguga, oma mängijate kasvatamisega. Selleks, et riigi iga meeskond vastaks kõrgete nõudmistele, on vaja suurt raha, Lätis ei tule seda aga ilmselt kunagi. Kuid see ei vähenda korvpalli populaarsust. Läti noored on heal tasemel.

Jenisseil on praegu tähtsad ettevalmistuslaagrid. Millele pöörate esmajoones tähelepanu?
Analüüsime eelmist hooaega. Ütlen fännidele, et paneme pearõhu kaitsele. Minu meeskonnal on mitu kaitsevarianti. Nõuan selle täitmist üsna karmilt. Mõistagi alati ei õnnestu, igaüks eksib vahel. Kuid töötame selle kallal piisavalt palju.

Treeneri töö on tänamatu ja stressirohke. Kuidas suhtute kriitikasse?
Meenutan alati ütlust „kaotusel pole sõpru“. Olen õppinud kriitikat filtreerima. On inimesed, kes püüavad aidata ja osutada õigetele asjadele, kes teavad, kuidas töötab klubi, kuidas mängijad ja kuidas korvpallis kõik muutub. Säärasesse kriitikasse suhtun normaalselt ja mõnel hetkel võid olla sellega ka nõus.

Kuidas suudate mängu ajal oma emotsioone kontrollida? Jenissei eelmine treener Stevan Karadžic sai sageli tehnilisi vigu…
Kunagi küsiti minult pärast kaotust pressikonverentsil: „Näite muserdatud. Miks?“ Vastasin: „Kas olete pärast kaotamist näinud lõbusat treenerit? Kuidas teie reageeriksite ja kirjutaksite minust, kui oleksin rõõmus ja hüppaksin pärast kaotust?“
Kui aga tõsiselt, siis olen tehnilisi vigu saanud äärmiselt harva. Näiteks Lätis terve hooaja jooksul mitte ühtegi. Olen enamiku treenerite kombel emotsionaalne, kuid püüan austada ennast ja teisi mängu osalisi. Tean, et kohtunikud muudavad oma otsuseid väga harva. Kohtunikud on samasugused mänguosalised ja eksivad samuti nagu mängijad ja treenerid. Kelle vead mängu tulemust kõige rohkem mõjutavad, näeb paremini järgmisel päeval videot üle vaadates. See on normaalne, et meis on emotsioone mängu ajal, pärast mängu, ja need pole alati positiivsed. Korvpall on meie elu. Loomulikult on hea osata negatiivseid emotsioone varjata. Kõik peavad õppima ümbritsevasse lojaalselt suhtuma.

Kas teil on korvpalli kõrval mõni hobi? Millega tegeleb Oleg Okulov vabal päeval?
Korvpall hõivab mu elust suure osa, seetõttu ei jää alati hobideks aega. Kellelegi pole saladus, et mulle meeldib süüa teha, ja kui teen seda vabal päeval, lülitan end tööst välja. Kuid näen, et sel hooajal kalendris praktiliselt pole vabu päevi. Nii et kui öelda, et armastan kala püüda, siis tähendab see, et armastan korra aastas, aga armastan hullupööra (naerab).

Jaga
Meeldib?
30
Sponsors