24juuli

Transformatsioon. "Briti buldog","Vene Iverson" ja "Mister hitiparaad"

VTB Ühisliiga ja ajaleht Sport-Ekspress jätkavad ühisprojekti „Transformatsioon“. Analüüsirubriik, mis on pühendatud klubide suvisele tegevusele, esitleb inimesi, kes on võimelised muutma Ühisliiga uuel hooajal meeskondade ilmet. Rubriigi esimeses loos olid peakangelased peatreenerid-uustulnukad, nüüd on järjekorras viimaste nädalate kolm palju jutuainet andnud üleminekut. Pärast kolme NBAs veedetud hooaega saabus Joel Freeland appi CSKA-le, Himki sõlmis lepingu „Venemaa Allen Iversoni“ ehk Aleksei Švediga, UNICS täiendas ridu Hispaania meistrivõistluste kõige efektsema mängija Latavious Williamsiga.

Joel Freeland, CSKA

Positsioon: jõuline äär/keskmängija
Riik: Suurbritannia
Vanus: 28 aastat
Eelmised klubid: Gran Canaria, Hispaania (2006-2009), Unicaja, Hispaania (2009-2012), Portland, NBA (2012-2015)
Hooaja 2014/15 statistika: 3,5 punkti, 4,0 lauapalli, 0,5 kulpi keskmiselt 12,5 minutiga ühes mängus.
Pärast võitu VTB Ühisliiga finaalis kuulutas Aleksandr Kaun, kes järk-järgult oli tõusnud Euroopa paremate „number viite“ sekka, et jätkab karjääri mõnes NBA klubis. Oli selge, et põhitsentri kaotuse tõttu hakkas CSKA turul aktiivselt tegutsema. Vabade agentide turult leiti täiendus kolm hooaega ookeani taga veetnud Joel Freelandi näol.

Võimalik, et nii mitmekülgset pikka meest polegi VTB Ühisliigas varem võistelnud. Viskearsenali rikkuse ja atleetlikkuse poolest võib Freelandi võrrelda ehk ainult Victor Claveriga. Ka Joel võib hästi visata, mängida selg korvi poole, põrgatada, kaitses seista kindlalt ja avaldada vastasele korvi all survet. Huvitav on märkida, et ka hispaanlane tuli eelmise hooaja keskel Himkisse just Portlandist, kusjuures jäi seal konkurentsis alla ka tulevasele armeelasele.

Kuid füüsilise ja tehnilise sarnasuse juures on britil selgelt tugevam iseloom. Claver ei suutnud end maksma panna ka VTB Liigas, kui korvialuse kontakti tõttu jättis visked sisse panemata ja kartis kehalist survet. Freeland tõestas oma kindlust ja vaimu ka kodusel Londoni olümpial, kus ta oli Briti koondise liider. Mitte asjata ei teeninud ta hüüdnime British Bulldog: tema anne on ühendatud võitlustahte, agressiivsuse ja ennastsalgavusega.

Freeland veetis kolm aastat NBAs, kus ta heitluses tugevate vastastega ja erinevate treenerite käe all viis oma mängu kvaliteedilt uuele tasemele. Kuid sellegipoolest on raske silma paista, kui koos sinuga mängivad eesliinis LaMarcus Aldridge, Robin Lopez ja Chris Kaman. CSKA jaoks on Freeland kui valge leht, aga Moskva meeskonna fännid võivad loota, et kogemuste baasil suudab britt Ühisliigas ilma teha.

Aleksei Šved, Himki

Positsioon: mängujuht/viskav tagamees
Riik: Venemaa
Vanus: 26 aastat
Eelmised klubid: CSKA, Venemaa (2005-2012), Himki, Venemaa (2006-2007), Moskva Dinamo, Venemaa (2009-2010), Minnesota, NBA (2012-2014), Philadelphia, NBA (2014), Houston, NBA (2014-2015), New York, NBA (2015).
Statistika hooajal 2014/15: 10,3 punkti, 2,4 lauapalli, 2,5 korvisöötu, 0,7 vaheltlõiget keskmiselt 18,3 minutiga ühes mängus.
Švedi ookeanitaguses karjääris olid tõusud ja mõõnad, kuid tänavu suvel kujunes olukord selliseks, et tagamängija sai NBA klubidelt ainult minimaalseid rahalisi pakkumisi. Võimalik, et praeguse hetke kõige säravam venelasest korvpallur otsustas seetõttu naasta kodumaale.

Tema lepingu kohta räägitakse vastukäivaid jutte: Švedist saab Vana Maailma kõige kõrgepalgalisem mängija või hoopis, et ta mahub rahulikult eelarvesse, mis mullusega võrreldes ei kasva. Tahaks uskuda, et Aleksei keeldus NBAst ja sõlmis Venemaal lepingu mitte niivõrd tehingu summa pärast, kuivõrd soovi tõttu viia oma mäng uuele tasemele. USAs võimaldab miinimumleping üsna harva veeta väljakul märkimisväärselt aega. Kuid kõrvaltvaatajaks jäämine ei sobinud Švedile. 26-aastasel tagamehel oleks aeg saavutada stabiilsus ja harjuda liidrirolliga.

Švedil on, kellest eeskuju võtta. Sergei Monja naasis ka omal ajal NBAst äärmiselt motiveerituna ning praegu on ta Himki liider ja silmapaistev kuju ka Venemaa koondises. Moskva-äärne meeskond on Švedile peaaegu ideaalne kooslus: ladus süsteem, kogenud võistkonnakaaslased ja autoriteetne treener, kes ei keela improviseerimast. Kõik see peaks süstima tagamängijasse enesekindlust ja aitama kaasa oma potentsiaali realiseerimisele.

Švedi kui mängija tugevad küljed on hästi teada: oskus üks-üks mängus teravusi luua, kasutada katteid ja tekitada võimalusi kaaslastele... Kuigi kõige meelsamini loob Šved siiski võimalusi iseendale. Oma parimatel aegadel tegutseb Aleksei kindlalt ja resultatiivselt ning plahvatusliku snaipri katmine on peaaegu lahendamatu ülesanne.

Eelolev tšempionaat võib anda vastuse küsimusele, mis venelastest poolehoidjaid juba ammu vaevab: kas Šved saab korvpallis poisist meheks? Talle on jõukohane kerkida suureks meistriks, mida juba ammu ootavad fännid, ja samal ajal aidata Himkil tõusta uutele kõrgustele. Muide, ei saa välistada, et Švedil vahelduvad endiselt õnnestunud mängud ja läbikukkumised ja siis satub ta lepingu suuruse tõttu kindlasti kriitikatule alla. Milliseks kujuneb Švedi naasmine Venemaale? See on 2015/16 hooaja üks peamisi intriige.

Latavious Williams, UNICS

Positsioon: jõuline äär
Riik: USA
Vanus: 26 aastat
Eelmised klubid: Tulsa, D-liiga (2009-2011), Joventut, Hispaania (2011-2012), Bamberg, Saksamaa (2012), Cajasol, Hispaania (2012-2014), Bilbao, Hispaania (2014-2015).
Hooaja 2014/15 statistika: 7,3 punkti, 5,7 lauapalli keskmiselt 18,4 minutiga ühes mängus.
Kaasanlased loodavad tagasi tõusta Ühisliiga peamiste soosikute gruppi ja tegutsevad hooajaväliselt edukalt. UNICS loobus suurte nimede otsingutest ning hakkas valima mängijaid oskuste põhjal, koostades universaalse ja pika pingiga meeskonna. Nende hulgas on mitmekülgne ja järjest arenev keskmängija Artjom Parahhovski, snaiper Arturas Milaknis ja lootustandev mängujuht Joaquim Colom. Valge-roheliste viimaseks tugevduseks sai Latavious Williams.

Antud juhul UNICS mitte ainult ei täitnud James White’i lahkumisest tühjaks jäänud kohta, vaid hoolitses ka pealtvaatajate eest: 26-aastane superatleet paistab silma erakordselt ereda ja efektse mängumaneeriga. Williams hakkab fänne rõõmustama pealtpanekutega üle vastase ja alley-oop’idega igas mängus – juba praegu tuleks sellele noormehele broneerida koht vooru parimate hetkede nimistus. Pole ime, et ta valiti hooajal 2014/15 Hispaania meistrivõistluste kõige vaatemängulisemaks korvpalluriks.

Williamsi tugevamate külgede seas tuleb ka märkida lauavõitlust, oskust ja soovi vastasele peale suruda füüsilist mängu, aga ka kiirrünnakute toetamist. Sealjuures on ääremängija siiski kaaslastest üsna sõltuv ega või kiidelda läbimurrete, väljakunägemise või stabiilse viskega. Kuid jällegi, Kaasanisse on kogunenud suurepärane seltskond ja nimetatud asju hakkavad tegema teised, nende seas Colom, kes ka mullu Bilbao koosseisus ameeriklasele palle ette andis. Ning kui Williams hakkab üle vastaste palle korvi suruma, demoraliseerides neid ja tiivustades pealtvaatajaid, siis jäävad tema puudujäägid tagaplaanile.

Jaga
Meeldib?
1
Sponsors