13juuli

Transformatsioon. Uued peatreenerid

VTB Ühisliiga ja ajaleht Sport-Ekspress alustavad ühist projekti „Transformatsioon“. Suvise uue analüüsirubriigi fookuses on inimesed, kes on võimelised uuel hooajal muutma Ühisliiga klubide ilmet. Esimese ülevaate kangelased on uustulnukatest peatreenerid.

Georgios Bartzokas, Lokomotiv-Kuban, Venemaa

Kodakondsus: Kreeka
Eelmised klubid: Larissa Olimpia, Kreeka (2006-09), Maroussi, Kreeka (2009/10), Panionios, Kreeka (2010-12), Olympiacos, Kreeka (2012-14).
Kelle vahetas välja: Sergei Bazarevitš

Lokomotiv-Kuban esitas eelmisel hooajal Sergei Bazarevitši käe all säravat ja ründavat korvpalli, kuid kaotas VTB Ühisliiga ja EuroCupi otsustavates mängudes ega suutnud seatud sihte saavutada. Eurosarja veerandfinaalis saadi kodus UNICSilt suur kaotus ja ebaõnnestumine Ühisliiga poolfinaalseerias traumadest nõrgestatud Himki vastu, kus krasnodarlased juhtisid 2:1 ja omasid koduväljakueelist… Need ebaõnnestumised viisid lõunamaalaste juhtkonna raske otsuseni jätta hüvasti Venemaa ühe parema juhendajaga.
Bazarevitši asemele tuli Euroopa viimaste aastate üks edukamaid treenereid. Georgios Bartzokas asus 2006. aastal Larissa Olimpia etteotsa ja viis kohe – esimest korda klubi ajaloos – meeskonna Kreeka liiga play-off’i. 2009. aastal haaras noor spetsialist Maroussi tüüri. Ka siin ei lasknud tulemus end oodata. Tagasihoidlik klubi võitis Euroliiga valikturniiri ja jõudis hiljem 16 parema sekka, koduliigas võideti pronks.
Sära jätkus hooajal 2012/13, kui Bartzokas vahetas Olympiacoses välja Dušan Ivkovici. Tal õnnestus käigult kaitsta Olyga Euroliiga tiitlit ja saada parima treeneri auhind, veidi hiljem aga võita ka FIBA Kontinentidevaheline karikas. Bartzokas on korduvalt näidanud, et saavutab tulemuse igal tasandil. Just seda on praegu vaja suuri võite ihkavale ambitsioonikale Lokomotivile.

Tsitaat: „Ausalt öeldes olen inimene, kes usub tegudesse, mitte sõnadesse. Olen väga õnnelik saamaks osaks niisugusest klubist nagu Lokomotiv-Kuban ning aidata meeskonnal saavutada tulemusi VTB Ühisliigas ja Euroliigas. Klubi naasmine prestiižseimasse eurosarja on tähtis sündmus ja Loko peab kinnitama oma kohta eliidi seas. Seetõttu kuulete minult esimest ja viimast korda sõna „mina“ – meeskonnas ei tohi olla mingeid „minasid“, tänasest päevast on ainult „meie“


Brad Greenberg, Avtodor, Venemaa

Kodakondsus: USA
Eelmised klubid: Radford, NCAA (2007-11), Buchaneros de la Guaira, Venetsueela (2011/12), Haifa Maccabi, Iisrael (2012/13), Jeruusalemma Hapoel, Iisrael (2013/14), Eskisehir, Türgi (2014/15).
Kelle vahetas välja: Vladimir Rodionov / Vladimir Antsiferov

Avtodor elas Ühisliiga debüüthooajal üle tervelt kaks treenerivahetust, hooaja lõpus oli pingil klubi president Vladimir Rodionov ise. Kõik see ei seganud saraatovlastel edu saavutamast ja endast häälekalt märku andmast. Saavutatud kõrguste kinnistamiseks ja uute saavutamiseks vajavad must-valged aga stabiilsust ja autoriteeti meeskonna eesotsas.
Selle kõik peab Avtodor saama Brad Greenbergi näol, kelle teenistuslehel on üle 30 aasta edukat tööd NBA, NCAA, Lõuna-Ameerika ja Euroopa klubides treeneri, skaudi ja ametnikuna. Ameeriklasest sai juba 22-aastaselt abitreener ja ta töötas selles rollis 10 aastat. Seejärel oli ta 16 aastat NBA ja NCAA klubides juhtivatel ametikohtadel. Tasub meenutada, et 1996. aastal valis just Greenberg Philadelphia peamänedžerina draft’is legendaarse Allen Iversoni.
Greenberg jätkas treenerikarjääri 2003. aastal, 2012ndast alates töötab aga Euroopas, kus kõik tema meeskonnad arenesid koheselt ja esitasid soosikutele väljakutse. Haifa Maccabiga võitis ta Iisraeli meistritiitli, mängides finaalis üle Tel Avivi kuulsad klubikaaslased, Türgi liiga autsaider Eskisehir alistas pärast Greenbergi tulekut näiteks Efese, Galatasaray, Banviti, Besiktasi ja Darüssafaka. See kõik meenutab sitke Saraatovi klubi stiili. Veel üks tähtis aspekt volgalastele – ameeriklasest treener eelistab kiiret ja lahtist korvpalli, annab mängijaile vabadust ja usaldab noori.

Tsitaat: „Võimalus treenida Avtodori on mulle väga erutav – klubi on rikka ajaloo ja VTB Ühisliiga parimate fännidega. Klubi omanik Vladimir Rodionov on viimastel kümnenditel kasvatanud palju andekaid vene mängijaid. Mulle on see väljakutse, samuti haarav võimalus töötada maailmatasemel liigas klubiga, kel tõsised ambitsioonid. Tšempionaat on väga karm, kuid just see teeb ta kaasakiskuvaks. Teen kõik, mis mu võimuses, et eelmise hooaja areng ja edu jätkuksid.“
 

Carlos Frade, VEF, Läti

Kodakondsus: Hispaania
Eelmised klubid: Las Palmas, Hispaania (2010-12), Caceres, Hispaania (2012-13), Alba Fehebar, Ungari (2013-15).
Kelle vahetas välja: Nikolai Mazur.

Hooajal 2014/15 VEFi juhendanud Nikolai Mazur töötas klubis juba 2007. aastast. Teekonna abitreenerist peatreeneriks läbinud ja eelmisel hooajal riigi meistrivõistlused võitnud perspektiivikas juhendaja sai pakkumise Moskva Dinamolt.
VEF panustab uuel hooajal noortele. Riias otsustati esimest korda pikkade aastate jooksul usaldada pealikuamet kaugema kandi mehele. Baltlased värbasid hispaanlase Carlos Frade, kel on suur ja edukas noortega töötamise kogemus – see kujunes valikul otsustavaks. Must-valged loodavad samuti, et välismaalane toob klubisse värskeid ideid ja lääne korvpallikooli elemente. Töö VEFiga kujuneb ka Fradele endale tõsiseks väljakutseks, ta pole varem nii kõrgel tasemel töötanud.

Tsitaat: „Olen väga õnnelik niisuguse klubiga nagu VEF liitumise üle. Riial ja Lätil on suured korvpallitraditsioonid, siin töötamine on mulle suur au. VEF on terves Euroopas tuntud tõsise meeskonna ja organisatsioonina, see on tuntud bränd, kus suurepärane noorte mängijate valik. Ootan kannatamatult lätlastega töö alustamise hetke, et aidata neil areneda ja tõsta terve kohaliku korvpalli taset.“
 

Ronen Ginzburg, Nymburk, Tšehhi

Kodakondsus: Iisrael
Eelmised klubid: Bnei Herzliya, Iisrael (2000-01), Ramat Hasharon, Iisrael (2001-04), Bnei Hasharon, Iisrael (2004-05), Givat Shmueli Maccabi, Iisrael (2005-06), Nymburk, Tšehhi (2010-13).
Kelle vahetas välja: Kestutis Kemzura

Nymburki tüüris aastatel 2013-2015 Kestutis Kemzura. Vaatamata Tšehhis jätkuvale eduteele ei saavutanud „lõvid“ VTB Ühisliigas ega eurosarjades suurt edu ning sel suvel otsustati leedulasest spetsialistiga hüvasti jätta.
Kemzura asendajaks sai Ronen Ginzburg, kes tutvustamist ei vaja. Iisraellane on Tšehhi klubikorvpalli lipulaeva viimase kümnendi lahutamatu osa – ta töötas Nymburkis 2006. aastast. Kui esimesed neli aastat möödusid abitreenerina, siis 2010-13 juba peatreenerina, viis Nymburki kolmel korral riigi meistriks ja karikavõitjaks, samuti EuroCupi veerandfinaali. Tasub märkida, et Ginzburg juhendab ka septembris peetavaks EMiks valmistuvat Tšehhi koondist.

Tsitaat: „Olen väga rõõmus Nymburki naasmise üle ja tänan minusse uskuvat klubi juhtkonda. Tundsin suurt puudust nii sellest tööst kui ka meie fännidest. Nymburk kujunes kõigi nende aastate jaoks mulle kui tõeliseks perekonnnaks, lahkusin kaks aastat tagasi ühegi negatiivse tundeta. Nüüd algab uus ajastu. Ees ootab palju muutusi, mis on osaliselt seotud ka koosseisu noorendamise vajadusega.“
 

Oleg Okulov, Jenissei, Venemaa

Kodakondsus: Venemaa
Eelmised klubid: Baltika, Venemaa (1997-98), Peterburi Spartak, Venemaa (2006-07), Liepaja, Läti (2008-09), Severstal, Venemaa (2009-11), Ural, Venemaa (2011-15).
Kelle vahetas välja: Stevan Karadžic

Stevan Karadžici teine saabumine (2013. aastal) Jenisseisse ei toonud soovitud tulemust. Kahe eelmise hooaja eel turul aktiivselt töötanud ja võitlusvõimelised meeskonnad koostanud krasnojarsklased ei suutnud ambitsioone realiseerida. Kui 2014. aastal siberlased veel jõudsid VTB Ühisliiga play-off’i, kus kaheksandikfinaalis kaotasid kuivalt Krasnõje Krõljale, siis viimati leppis meeskond 11. kohaga.
Serblasest spetsialisti välja vahetanud Oleg Okulov juhendas 2011.-2015. aastatel Venemaa Superliigas võistlevat Urali. Selle aja jooksul tuli Jekaterinburgi meeskond kahel korral meistriks (2012 ja 2013). Hooajal 2013/14 osalesid riigi tugevuselt teise sarja esindajad EuroChallenge’is ja suutsid jõuda veerandfinaali. Hooajal 2014/15 jäi Ural medalist sammu kaugusele, kaotades kolmanda koha matši – seejuures maadles klubi tõsiste rahaliste raskustega.
Okulov on range juhendaja ja otsekohene inimene, kes on võimeline looma meeskonnas distsipliini ja korraldama töö säärasel moel, mis aitab olemasolevate mängijate potentsiaali täielikult reailseerida.

Tsitaat: „Millalgi usaldati mind Peterburi Spartaki etteotsa. Leian, et esimene aasta polnud seal paha, kuid teisel aastal ei tulnud enam kõik välja. Olin selge, et toona polnud mul veel piisavalt kogemusi, seetõttu tuli 8 aastat töötada Superliigas ja ka teises riigis. Tahaksin aja jooksul, nagu iga ambitsioonikas inimene, naasta kõrgemal tasemel liigasse. Halb on see treener, kes ei taha võita ja võimalikult palju võita. Olen õnnelik, et Jenissei klubi juhtkond võttis vastu otsuse usaldada meeskond minu käe alla. See tähendab mulle võimalust tõestada, et suudan töötada ka kõige kõrgemal tasemel.“

Jaga
Meeldib?
36
Sponsors