02oktoober

Hooaeg 2015/16. Favoriidid

Meie koduleht lõpetab VTB Ühisliiga tšempionaadil osalevate meeskondade esitlemise. Eelvaate viimases osas on hooaja 2015/16 suursoosikud.

Nižni Novgorod, Venemaa

Eelmine hooaeg
Jõudis poolfinaali (22 võitu – 16 kaotust)

Ootused
Nižni Novgorodi koosseisus toimusid märkimisväärsed muudatused. Meeskond jättis hüvasti juhtmängijate Taylo Rochestie (siirdus Maccabisse), Trey Thompkinsi (Reali) ja Artjom Parahhovskiga (UNICSisse). Kuid Nižnis keegi ei kaeble, sest suvel tehti taas tasemel tööd ja leiti ametikõrgendust saanud meestele adekvaatne vahetus. Juhtkond kuulutab, et meeskonnal pole hooajaks konkreetseid eesmärke. On selge, et must-valged jätkavad venelaste usaldamist ja noorte arendamist, teevad palju tööd ja püüavad endale omase võitluslikkusega iga mängu võita.

Liider
Semjon Antonov. Koosseis ja treenerid, ambitsioonid ja seatud ülesanded vahetuvad, Venemaa koondise ääremängija on viimastel aastatel aga stabiilselt jäänud kaaslastele väljakul ja riietusruumis eeskujuks.. Hooaeg 2015/16 ei erine ses osas eelmistest. Ütleme „Nižni Novgorod“ ning kohe tuleb pähe ka meeskonna kapteni nimi.

Täiendus
Maksim Grigorjev. Snaiper oli kogu profikarjääri veetnud Lokomotivis, kuid ei suutnud Krasnodaris oma potentsiaali realiseerida. Nižni näib tagamängijale ideaalse variandina, sest siin on tal võimalik liikuda Dmitri Hvostovi teed pidi. Mängujuht istus Himkis pingil, Nižnis aga kasvas rahvuskoondise üheks liidriks. Bagatskis räägib, et ka Maksimil on olemas kõik järgmisele tasandile jõudmiseks. Kas Grigorjevist saab järjekordne Nižnis Novgorodis soliidseks meistriks kerkiv venelasest mängija? See on hooaja 2015/16 üks intriigidest.

Tsitaat
Nižni Novgorodi juhatuse esimees Sergei Panov:
„Töötame rahulikult, parandame stabiilselt tulemusi, eelmisel hooajal jõudsime Euroopa 16 parema klubi sekka. Pole meie otsustada, millisesse kategooriasse kuulume, aga tean, et Euroopas tahaksid paljud end meie klubiga võrrelda.
Paneksin eelmise hooaja eest hinde 8. Ühisliigas saime 4. koha, mis vastas meie tasemele. Püüame eelseisval hooajal tulemust parandada.“


UNICS, Venemaa

Eelmine hooaeg
Jõudis veerandfinaali (19 võitu – 14 kaotust)

Ootused
Ebaõnnestunud hooaeg tõi kaasa paraja pöörise, UNICS loobus korraga kaheksast mängijast. Tatarimaa esindajad hankisid nende asemele teised tähed. Erinevus eelmise hooajaga võrreldes seisneb selles, et suve kõige kuumemad tulijad Artjom Parahhovski, Joaquin Colom ja Arturas Milaknis on end eelkõige tutvustanud süsteemi sobituvate meeskonnamängijatena. Süsteemi ehitab Pašutin, mis on samuti hästi. UNICS alustab hooaega traditsiooniliselt soosikute seas ja võitleb kõige kõrgemate kohtade eest.

Liider
Keith Langford. UNICS jättis hüvasti peaaegu kogu 2014. aasta suvel hangitud tähekogumikuga, kuid säilitas ameeriklasest snaipri. See tähendas, et liidri küsimus oli automaatselt päevakorrast maas. Langfordi tasemega mees oleks liider igas Euroopa klubis.

Täiendus
Artjom Parahhovski. Kaasanlastel tekkisid eelmisel hooajal tsentri kohal probleemid, seega tähendab Vana Maailma üheks paremaks kerkinud valgevenelase värbamine suurt õnnestumist. Parahhovski on peale oma andekuse ja universaalsuse püsinud ka piisavalt tervena – ta jättis eelmisel Ühisliiga hooajal vahele ainult ühe mängu. Valge-rohelistele ideaalne täiendus.,

Tsitaat
UNICSi peatreener Jevgeni Pašutin:
„Teeme meistritiitlile kandideerimiseks kõik võimaliku. Hooaeg ei kujune kergeks jalutuskäiguks, kuid kinnitan, et UNICS võitleb.“


Lokomotiv-Kuban, Venemaa

Eelmine hooaeg
Jõudis poolfinaali (28 võitu – 10 kaotust)

Ootused
Loko hooaeg 2014/15 jättis vastuolulise mulje. Ehkki juhtkond hindas toimunut täpsemalt, mida näitas suvine perestroika. Lõunamaalased loobusid mitmest võtmemängijast, näiteks Derrick Brownist ja Krunoslav Simonist. Vahetuseks tuli terve sületäis andekaid korvpallureid, kelle abil võib lahendada kõiki ülesandeid. Ning neid ei juhenda enam Bazarevitš, vaid Euroopa viimaste aastate üks edukamaid treenereid Georgios Bartzokas. Aastal 2013 Olympiacose Euroliiga võitjaks juhtinud mees on näidanud mitmel korral võimekust saavutada tulemus siin ja kohe, kusjuures igal tasemel. Loko saab igal aastal kokku võimsa koosseisu ja ihkab ammu suuri võite. Erandiks polnud ka 2015. aasta suvi. Kreeklasest juhendaja värbamine muudab krasnodarlased üheks peamiseks tiitlipretendendiks.

Liider
Malcolm Delaney. Lokomotiv uuenes oluliselt ja mängijate valik on suurepärane, neist paljud soovivad juhtrolli. Delaney mängis Krasnodaris ka eelmisel hooajal, olles meeskonna üks paremaid. Kui ameeriklane muutub stabiilsemaks, saab temast Bartzokase oma Vassilis Spanoulis.

Täiendus
Kirilo Fessenko. Ukrainlane oli eelmisel hooajal Ühisliigas suurepäraselt debüteerinud Avtodori üks liidreid. Fessenko domineeris korvi all ja oli igal kuul „kuu parima mängija“ kandidaatide seas. Sama tasub temalt oodata ka Lokomotivis. Ukrainlane kerkis juba krasnodarlaste esimeses kontrollmängus parimaks, kogudes 18 punkti ja 7 lauapalli.

Tsitaat
Lokomotiv-Kubani peatreener Georgios Bartzokas:
„Suvel lahkus mitu võtmemängijat: Kurbanov, Simon, Brown, Hendrix. Nad andsid eelmistel aastatel suure panuse. Meeskond tuleb nüüd uuesti üles ehitada. Kuid lahkunute asemele tulnud mängijad on väga motiveeritud. Esmajoones loodan Lokomotivist teha vaimselt tugeva meeskonna. Meil on väga andekas võistkond.“


Himki, Venemaa

Eelmine hooaeg
Jõudis finaali (31 võitu – 10 kaotust)

Ootused
Himki suvi möödus traditsioonilises stiilis: tuumik säilitati ning mõne harva uue mängijaga pandi täppi. Ladusus, kokkumäng, meeskonnakeemia – Rimas Kurtinaitise dünastia võtab hooajal 2015/16 ette järjekordse katse kukutada CSKA troonilt ja jõuda nii ihaldatud trofeeni. Paberil on Himki oma ajaloo tugevaim. Võimalused on kõrgemad kui kunagi varem…

Liider
Tyrese Rice. Montenegro passiga ameeriklane tuli Himkisse Euroliiga finaali MVPna ja prestiižseima euroturniiri võitjana. Ta tegi ka samal tasemel hooaja. Kurtinaitis rääkis korduvalt, kui mugav tal mängujuhiga töötada on. Himkilased kindlustasid suvel tagalat ja pikendasid Rice’i lepingut 2018. aastani. Leedulasest juhendaja usaldab taas meeskonna kogenud ja oma võimete tipul oleva mehe kätte. Too korraldab rünnakuid, muudab kaaslasi paremaks, tabab ise ja otsustab mängulõppe.

Täiendus
Aleksei Šved. Leping Aleksei Švediga tõi suve jooksul kõige rohkem vastukaja mitte ainult Himkis, vaid terve Ühisliigas. Venemaa koondise tagamängija veetis kolm viimast hooaega NBAs vahelduva eduga. Viimases klubis, New Yorgis kerkis Aleksei liidriks ja avas oma võimed: oskus luua kaaslastele võimalusi, takistamatu läbimurre, suutlikkus ise korvini jõuda ja sellega ka mängu saatus otsustada. Kuulduste kohaselt sai venelasest Himkis terve Vana Maailma kõige kõrgema palgaga mängija. Moskva oblasti klubis oodatakse sellele vastavat panust ning Alekseiga seotakse peamisi lootusi CSKA paljude aastate hegemoonia kukutamisel.

Tsitaat
Himki peatreener Rimas Kurtinaitis:
„Meil on enam kui väärikas koosseis, mis võimeline lahendama kõige kõrgemaid ülesandeid. Meile on praegu tähtsaim õige atmosfääri loomine. Selleta hakkavad ka kõige kõrgemal tasemel mängijad eksima. Meenutage jalgpalli Madridi Reali – kui palju tähti, kuid meeskond ei suutnud terve igaviku võita Meistrite liigat.
Euroliigas peame jõudma play-off’i, VTB Ühisliigas aga võitlema CSKAga esikoha eest.“


CSKA, Venemaa

Eelmine hooaeg
Tuli meistriks (35 võitu – 4 kaotust)

Ootused
Hooajal 2015/16 võivad tagaajajate unistused muutuda reaalsuseks… Kuid sarnane tunne valitseb armeelaste tugevnevate konkurentide foonil vaat et igal aastal, kevadel jääb aga kõik vanaviisi. Sel suvel jäi pealinna klubi siiski ilma äärmiselt vajalikest meestest, Aleksandr Kaunast ja Sonny Weemsist. Vapustavaid asendusi neile ei toodud. Ent kõrgel tasemel uusi mehi ikkagi. Lisaks näivad armeelaste sisemised ressursid ammendamatud ning Dimitris Itoudis kohaneb superklubi juhendamisega – kõik see teeb armeelased peamiseks soosikuks ka hooajal 2015/16.

Liider
Nando De Colo. Ühisliiga eelmise hooaja kõige väärtuslikum mängija kinnitas oma taset ka EMil, kus näitas end Vana Maailma hetke parima tagamängijana. Nando kerkis küllalt kiirelt CSKA üheks juhtmängijaks, oma teisel hooajal peaks aga pärast Weemsi lahkumist üldse liidriks kerkima. CSKAs jätkab ka mitte vähem andekas Miloš Teodosic, kes on parematel päevadel pidurdamatu, kuid samas ka ebastabiilne.

Täiendus
Joel Freeland. Armeelaste kõige kuumem suvine üleminek on otseselt seotud NBAsse läinud Kauna ärasõiduga. CSKA eesliini paljude aastate liidrit kutsuti asendama kogenud britt. Joel on kolm hooaega mänginud Portlandis, esinenud Suurbritannia koondisega olümpial ja Unicajaga Euroliigas. Pikk mees on igal pool näidanud oma kõrget taset ja oli endiselt nõutud ka maailma tugevaimas liigas. Freeland valis aga CSKA, peab kindlustama puna-siniste kaitset ning looma pidevalt pingeid vastaste kolmesekundialas.

Tsitaat
CSKA peatreener Dimitris Itoudis:
„Millised on meeskonnasiseste juttude peateemad? Põhiliselt korvpall. Aga räägime ka elust. Korvpallurid on samasugused inimesed nagu kõik teised, oma probleemide, perede, sõbrannadega. Ja nad teavad, et olen 24/7 avatud kõigile jututeemadele. Nad teavad, et võivad alati helistada ja rääkida kõigest, mis neile muret valmistab või huvitab, sealhulgas sellest, mis ei puutu korvpalli.“

Jaga
Meeldib?
8
Sponsors