28september

Brad Greenberg:
Praegune Avtodor on tÀiesti teine meeskond

Saraatovi Avtodor jäi oma debüüthooajal meelde särava ja ründava mänguga, favoriitidega võideldi kartmatult, fännid olid emotsionaalsed ja liidrid karismaatilised – väle Courtney Fortson ja hiiglane Kirilo Fessenko.
Eelseisval tšempionaadil näeme teistsugust Avtodori eesotsas uue peatreeneri Brad Greenbergiga.
Ameeriklasest juhendaja selgitas meie kodulehele antud intervjuus, kuidas muutub saraatovlaste mäng, kes vahetavad välja eilsed liidrid, rääkis Artjom Klimenko tulevikust ja lubas Avtodoriga vallutada uusi kõrgusi.

Rääkige, kuidas Avtodor jõudis teieni?
Minu agent on varem töötanud Avtodoriga ning ta pakkus klubi juhtkonnale minu kandidatuuri. Tugev VTB Ühisliiga, osalemine EuroCupil ning huvitava ajalooga uhke meeskond – need asjaolud said minu jaoks otsustavaks. Pärast kohtumist klubi presidendi Vladimir Rodionoviga sõlmisime lepingu.

Mida olite enne seda kuulnud VTB Ühisliigast ja Venemaa korvpallist?
Olen Euroopa korvpalli vastu alati huvi tundnud ning tean, kui kõrge on VTB Ühisliiga ja eraldi Venemaa korvpalli tase. Siin on väga tugev konkurents.

Räägime uutest mängijatest. Paljud leiavad, et Malcolm Armstead ja Jeff Brooks peaksid kerkima tõelisteks Ühisliiga tähtedeks. Kas nõustute?
Jeff on end suurepäraselt näidanud Euroliiga tasemel – ta on meeskonnamängija, kes teeb palju väikesi ja teinekord märkamatuid asju, mis aitavad võita.
Malcolm on väga kiire tagamängija, kes jõuab Avtodoriga VTB Ühisliigas mängides uuele tasemele. Ta on enesekindel ja valmis igaks väljakutseks – talle meeldib astuda vastu parimatest parimatele.

Kes Avtodori mängijatest on teid hooajaeelsetes laagrites ja kontrollmängudes meeldivalt üllatanud?
Muljet avaldab Jevgeni Kolesnikov – ta on väga tark ja hea kooliga tagamängija. Märkimata ei saa jätta Deniss Lukašovi, kes liitus meiega alles hiljuti, kuid juba näitas, et on kogenud mängija, keda vajame hooaja jooksul väga.

Kas eelmise aasta Avtodori võib võrrelda tänavusega?
Praegune Avtodor on täiesti teine meeskond. Eelmisel hooajal avaldasid mängule väga suurt mõju Courtney Fortson ja Kirilo Fessenko. Nad on läinud ja nüüd on meie ülesanne hajutada rünnakuraskust, muuta see tasakaalustatumaks. Samuti peame edu saavutamiseks muutuma kaitses paremaks.

Kas võite kolme sõnaga kirjeldada uuenenud Avtodori mängustiili?
Vajan selleks nelja mõistet: kaitsev, alistamatu, konkurentsivõimeline ja üksteist täiendav.

Avtodor on alati püüdnud arendada noori mängijaid. Kes võiks teie meelest eelseisval tšempionaadil tõusta uuele tasemele?
Noor ja andekas pikk mees Artjom Klimenko, kellel on potentsiaali tõusta tõeliselt heaks mängijaks. Eelseisev hooaeg on talle väga tähtis. Artjom on kõigest 21-aastane, tema keha muutub järjest tugevamaks, kuid ta peab enda kallal töötama – ta peab olema profikorvpalliks psühholoogiliselt valmis. Klimenkol on head instinktid ja ta on oma pikkuse kohta piisavalt liikuv. Arvan, et tal on kõik ees.

Avtodor sundis kohe esimesest hooajast ka favoriite endaga arvestama. Millised on tänavused eesmärgid?
Peamine on oma potentsiaali avamine. Peame võtma maksimumi, näitama oma parimat korvpalli. Konkreetsemalt rääkides peame jõudma play-off’i ja võitlema tiitli eest. Mõistan, et see eesmärk on väga ambitsioonikas, aga oleme selleks väljakutseks valmis. EuroCupil tahame esimesest ringist edasi saada.

Olete töötanud nii USAs kui ka Euroopas. Milles on peamine erinevus?
Kui rääkida korvpallist endast, siis mängupõhimõtted on üsna ühesugused. Kahtlemata on olemas stiilide erinevused, kuid lõpuks jõuab ikkagi kõik selleni, et kaitses tuleb tegutseda ühtselt ja organiseeritult, rünnakul aga otsida vaba mängijat. Iroonia on selles, et Ameerika korvpall läheneb Euroopa omale. Katete panemine ja erinevad kaitsevariandid – kõik selle on ameerika treenerid Euroopast üle võtnud.

Sidusite end juba 22-aastaselt treeneriametiga. Mida on käidud teest meenutada?
Mul on väga vedanud, et olen armastatud alaga tegelenud praktiliselt kogu elu. Alguses õppisin oma isalt, hiljem oli au töötada koos Jim Laine’iga, kes oli minu kolledĆŸitreener. Jim värbas mu kohe, kui olin mängimise lõpetanud ja töötasin pikka aega tema käe all – nii üliõpilaskorvpallis kui ka NBAs. Sain võimaluse treenida tulevasi Kuulsuste Halli liikmeid ja olla osaks tõeliselt suurtest meeskondadest.
Ma ei unusta iial, kuidas võitsime Haifa Maccabiga Iisraeli meistrivõistlused, edestades printsipiaalset vastast Tel Avivi Maccabit.
Lisaks sellele aitasin 1980ndate aastate lõpus ja 90ndate alguses üles ehitada Portland Trail Blazersi meeskonda. Kõike ei jõua üles lugeda…
Kordan, et mul on väga vedanud – võimalusega töötada erinevatel tasanditel ja eri riikides. Praegu olen väga õnnelik, et mul on võimalus kasutada oma kogemusi ning olla nii rikkaliku ajalooga klubi nagu Avtodor osa. Ootan kannatamatult VTB Ühisliiga debüüti!

Jaga
Meeldib?
39
Sponsors