30aprill

Ryan Toolson:
Oleme ka ise šokis kolmanda koha tõttu!

Aprillikuu MVP, Zeniti tagamängija Ryan Toolson andis intervjuus meie veebiküljele ja ajalehele Sport-Ekspress.

Ameeriklane selgitas, kuidas õnnestus tema meeskonnal saavutada põhiturniiril kolmas koht, pajatas Vassili Karasjovi iseloomust ja tunnistas, et kannatab Venemaa vastu kehtestatud majandussanktsioonide tõttu.

Toolsonile oli see juba hooaja teine MVP tiitel, esimese auhinna teenis ta oktoobris. Huvitav, et algul tuli 31-aastasel tagamehel elada Peterburis üksi - naine ja lapsed ei saanud kohe järgneda viisaprobleemide tõttu. Oma sügisest edu põhjendaski Toolson sellega, et korvpall päästis teda igatsusest pere järele. Seekord tuli mängijal aga leida uued argumendid.

"Perekond on mulle peamine õnne allikas," ütles Toolson. "Parimat ravimit mängu- ja treeningujärgsest stressist, kui suhtlemine naise ja lastega, pole minu arvates välja mõeldud. Nii et lähedased aitavad mul hoida kõrget taset väljakul."

Parima mängija tiitel oktoobris oli teile esimene karjääris. Ja nüüd juba teenisite teise trofee. Tundub, et olete leidnud oma meeskonna.
Võib tõesti niimoodi öelda. Kuigi põhihooaja kõigus tuli meil mitmel korral ennast otsida... Esiteks, vigastused. Algul langes hooaja lõpuni välja Kyle Landry, kes oli arvatavasti Zeniti olulisim mängija, kuid peagi tabas sama saatus Jevgeni Valijevit, kes tegi palju meeskonna heaks. Kulus aega, et õppida nendeta mängima. 
Teiseks, meeskonna osalemise tõttu Venemaa karikavõistlustel oli välismaalastel pikk paus ja see rikkus tiimi "keemiat": venelased naasesid väsinuna, aga leegionäridel nappis mängupraktikat. Siis täiendasime ridu Kaspars Berzinši ja Omar Thomasega, kelle kohanemine meie kombinatsioonidega nõudis täiendavaid pingutusi.

Milline on treeneri osa teie isiklikus edus?
See on tohutu! Mängida igas kohtumises üle 30 minuti tähendab mõistagi treeneri usaldust. Ning Karasjov mitte ainult ei usalda mind, vaid võimaldab mängida ka korvpalli, mis on mulle mugav. Arvan, et sama võivad öelda kõik meeskonnakaaslased. Minu arvates tunnetab Karasjov suurepäraselt meeskonda, sest muidu me poleks nii kõrget tulemust põhihooajal saavutanud.

Kas leidsite treeneriga kiiresti ühise keele?
Temaga on väga lihtne suhelda. Karasjovil on hea huumorimeel, kusjuures kõik venelastele öeldud naljad tõlgib ta inglise keelde. Kui treeningul tekib ka pingelisi olukordi, lahendb treener selle kiiresti, muutes konflikti naljaks. Reeglina väljun saalist heas tujus. Ta on minu karjääris üldse üks esimesi treenereid, kellega suhtlemine ei piirdu ainult töistel teemadel.

Zenit lõpetas hooaja võitudega UNICSi ja Lokomotivi üle. Ilmselt lisab see teile enesekindlust enne seeriat Avtodoriga…
Arvan, et parimat soojendust enne play-offi poleks võimalik välja mõelda. Muidugi me mõistame, et UNICS oli selleks hetkeks oma turniiriülesanded juba lahendanud ja hoidis oma liidreid, aga Lokomotiv saabus Peterburisse pärast väsitavat seeriat FC Barcelonaga ilma Anthony Randolphita. Kuidas ka ei olnud, need olid head võidud, mis andsid meile hoo sisse ja šokeerisid kõiki, kaasa arvatud mind, kokkuvõttes saavutatud kolmanda kohaga.

Mida ootate saraatovlastelt?
See on väga kõva vastane. Just Saraatovis saime oma seni viimase kaotuse. Tõsi, tookord oli meil raske etapp. Mängisime kodus CSKA ja Astanaga, siis sõitsime Himkisse, kust lendasime otse külla Avtodorile. Volgalased suutsid ära kasutada, et olime väsinud.
Olen kindel, et seeria tuleb huvitav, sest pea igal positsioonil ootab suur duell. Dowdell Stolli, Puškov Zabelini ja Klimenko, Timma Petersoni ja mina Chappelli vastu. Kuid ei otsusta siiski individuaalsed vastasseisud, vaid üldine mängujoonis. Kui meil õnnestub tempot kontrollida, läheb Avtodoril raskeks. 

Teil on seljataga 28 mängu VTB Ühisliigas. Кes vastastest tekitas teile enim probleeme?
Kui rääkida rünnakust, siis on see Keith Langford UNICS-ist, turniiri suurim korvikütt. "Oma" päeval võib ta väljakul teha, mida tahes, teda on praktiliselt võimatu peatada. Tundsime seda omal nahal Kaasanis, kus ta praktiliselt üksi tegi mängu juba esimesel poolajal ära. Samuti tõstaksin esile Nando De Colot. Mulle jäi eriti meelde tema esitus Peterburis. Mõni minut enne lõppu oli Zenit ees, siis naasis prantslane väljakule ja võttis mängu enda kätte. Tookord kogus ta 20 minutiga 26 punkti - erakordne efektiivsus.
Mis puutub kaitsesse, siis mul on läinud raskeks paljude vastu. Kõige värskemalt tõstaksin esile Sergei Bõkovit ja Jevgeni Voronovi "Lokost". Oma tiheda kaitsega võivad nad rikkuda iga snaipri tuju. Kõige raskem on siiski juhul, kui vastane kaitseb meeskondlikult hästi, mida teevad sellised klubid nagu CSKA, UNICS, "Loko" ja Himki. Nad kasutavad kahe mehega katmist, seavad lõkse, sunnivad pallikaotusele, ei lase kätte saada oma rütmi.

Kui vastasel õnnestub teid pidurdada, on see reeglina tähendanud probleemi kogu meeskonnale. Kas tunnete erakordset vastutust, kuna teist sõltub meeskonna tulemus üsna palju?
Minu arust esines see probleem ainult hooaja algul. Pärast seda on meeskond juurde pannud ja kõik harjusid oma rolliga. Mõistsin ka ise, et ei pea liiga palju rünnakuid enda peale võtma. Kui mul mäng ei lähe, leidub meil piisavalt rünnaku lõpetajaid, kes vajalikul hetkel panevad juurde. Näiteks mängus "Lokoga" ei tabanud ma esimesel poolajal üldse. Kuid ikkagi me juhtisime - tänu Dowdelli ja Timma ühistele pingutustele.

Te vihkate eksimusi vabavisetel. VTB Ühisliigas ja EuroCupil tabasite kokku 116 viset 120st. Olete selle näitajaga rahul?
Teate, mulle tundus, et isegi need visked, mis mööda läksid, pidanuksid tabama. Üldiselt olen püüdnud kogu karjääri jooksul hoida vabavisete tabavust üle 90 protsendi. Sel hooajal ületasin selle piiri varuga, seega pean olema rahul.

Hooaja algul olid teil Peterbuti linnast ainult positiivsed muljed. Kas poole aastaga on miski muutunud?
Mulle on see linn hakanud meeldima üha rohkem! Veendusin, et mul vedas töökohaga, kuna see on Venemaa kõige euroopalikum linn. Minu pere tunneb end siin samuti mugavalt. Abikaasa käib fitnessis, külastab rahvusvahelist naiste klubi, tal on tekkinud palju huvitavaid tutvusi. Lapsed õpivad inglisekeelses koolis, ka neile meeldib seal, nad on saanud hulga uusi sõpru. Suhtleme ise ka nende laste vanematega ja läheme koos kuhugi välja, jätte lapsed hoidjate hoolde. 
Ühesõnaga, mingit kultuurišokki ma ei kogenud. Võib-olla ainult külmast ilmast. Kujutage ette, viimati kandsin talvist riietust seitse aastat tagasi kolledžis. Viskasin selle ammu minema, sest mängisin algul Izmiris, siis Trevisos, Kanaaridel ja Malagas. Enne sõitu Venemaale, tuli kogu meie perel kõvasti varustust uuendada, kuid ikkagi alahindasime Peterburi pakast. Tuli veel koha pealt osta vildid, villased sokid ja termopesu.

Kuid kas söömise osas tuli ümber orienteeruda? Võimalik, et sanktsioonide tõttu pole teile kättesaadavad kõik toiduained, millega olete harjunud.
Toidu valmistamise eest vastutab abikaasa, kuid minu teada pole asi selles, et kõiki produkte pole saada, vaid hinnad on läinud eriti kõrgeks. See pole meeldiv, aga ma ei kritiseeri. Mis puudutab köögi valikut, siis eelistame valmistada ameerika või itaalia toite. Kuigi paar korda nädalas proovime ka midagi venepärast. Oleme sõbrunenud mõnede piiterlastega, kes valmistavad meile pirukaid ja pelmeene, kui neile külla läheme.

Enamik leegionära otsib endale sõpru teiste välismaalaste seast…
Igaüks valib ise. Võimalik, et see on seotud stereotüübiga, et venelased on külm rahvas. Kuid olen juba aru saanud, et see on kultuuri eripära. Kui inimene sind ei tunne, siis ta ei tule rääkima. Keegi ei naerata sulle tänaval ega hakka juttu puhuma ühistranspordis - USA-s on see kinnise inimese tunnus. Kuid selline tähelepanek ei ütle midagi vene rahva iseloomu kohta. Sest kohe, kui me mõne inimesega tutvume ja hakkame temaga suhtlema, lööb välja, soojus ja siirus. Minul on selline tunne, et venelased on valmis sõbrale andma seljast oma viimase särgi. 

Jääb mulje, et olete Piiteris hästi harjunud. Kas kavatsete veel üheks hooajaks siia jääda?
Minu lepingus on punkt, mis võimladab seda ühe hooaja võrra pikendada - mõlemapoolse nõusoleku korral. Kuid seni ma veel nii kaugele ette ei vaata. Kõik mõtted on seotud play-offiga, otsuse teen pärast hooaja lõppu.


Sport-Ekspress

Jaga
Meeldib?
4
Sponsors