02detsember

Nagu õpikust. Kuidas murda Ühisliiga parimat kaitset

Krasnodari Lokomotiv-Kuban on mitte ainult Ühisliiga, vaid terve Euroopa üks parema kaitsega meeskondi. Nad pole sel hooajal lasknud ühelgi turniiril visata endale mängus rohkem kui 77 punkti.
Ka esmaspäeval võõrsil peetud mängu Kaleviga alustasid venelased oma firmakaitsega. Nende vastane ei saanud 4 minutit korvi. Kuid see ei hoidnud kubanlasi edasiste ebameeldivuste eest. Järgmised 16 minutit kujunesid Loko kaitsele tõeliseks košmaariks. Nad lasid selle ajaga visata endale 47 punkti
Krasnodari fännide rõõmuks said külalised pärast vaheaega endise kindluse tagasi ja jõudsid kindla võiduni. Kuid Lokomotivi järgmised vastased võivad eestlaste esimese poolaja esituse endale orientiiriks võtta.

Konstantin Kutšer toob traditsioonilises rubriigis "Mõttelennud" välja esimese poolaja võtmehetked, mil eestlased murdsid edukalt Loko kaitsevalli.

Pick-and-rollid
Eestlased said rünnaku käima pick-and-rollidega. Nende tsenter Josh Boone avanes suurepäraselt korvi all, kogudes kergeid punkte.

Võõrustajatel tulid välja ka pick-and-popid, kus rünnakuid lõpetasid Rolands Freimanis ja Erik Keedus.

Sääraste rünnakute ohtlikkuse järel püüdis kubanlaste juhendaja Georgios Bartzokas kaitseskeemi muuta. Palliga mängijale hakati kahekesi peale käima.

Aga ka see manööver polnud eriti efektiivne. Võõrustajad harutasid tagaliinis tehtud söötudega kubanlaste kaitse lahti ja leidsid järjest vabu mängijaid.


Ebavõrdsed vahetused

Lõpuks otsustas Bartzokas ebavõrdsete vahetuste kasuks. Aga ka see ei päästnud. Kalevi mängijad viisid oskuslikult palli kolmesekundialasse pikkadele. Seal nad kas ründasid pikkuse ülekaalu kasutades ise korvi...

... või tõmbasid abistaja enda peale...

... ja söötsid palli välja tagamängijale.

Võõrustajate lühemad mehed polnud ebavõrdsete vahetuste korral sama aktiivsed. Võimaluse korral püüdsid aga ka nemad mängida enda vastu jäänud raskekaallasi üle.

Lokomotivi mängijate eksimused
Mõnes olukorras kinkisid Lokomotivi mängijad ise vastastele hõlpsa rünnakuvõimaluse. Kus kaotati positsioon, kus ei jõutud vastast blokeerida ja lubati tuua teise laine punkte.

 


Claver väikese ääre rollis

Anthony Randolphi naasmisega rivvi hakkas kubanlaste peatreener Georgios Bartzokas proovima variante, kus pikakasvulised ääred Andrei Zubkov (205 cm) ja Victor Claver (206 cm) olid "number kolme" kohal. Nõnda juhtus Tallinnas teise veerandi keskpaigas.
Kuid see käik ei aidanud külaliste kaitset, kaotati kiiruses. Mitmes olukorras jooksid Claveri teravad vastased Janar Soo ja Rain Veideman hispaanlasest ääremängijast mööda ja teenisid kergeid punkte.


Katte abil vabanemised

Peale pick-and-rollide kasutasid eestlased hästi ka kombinatsioone, kus keegi jooksis katte abil end vabaks. Eriti edukalt tegid Kalevi mängijad seda palli mängupanekul külje- või otsajoone tagant.

Nii see käis. Üks snaipritest sooritab vabasse tsooni ootamatu spurdi.

Võõrustajate tsenter tegi katte.

Snaiper sai palli ja viskas vabalt peale.

Need kombinatsioonid ei jäänud esimesel poolajal efektiivsuselt pick-and-rollidele alla.

Lokomotivi selle hooaja pearelv on kaitse. Kuid nagu näeme, on igal kaitsel omad nõrgad kohad. Kalev leidis need ja asus poolajavileks juhtima. Lõpuks pääses Loko mänguklass maksvusele, Eesti klubil ei jätkunud edu hoidmiseks pingi pikkust - kõrget tempot ja sama efektiivset rünnakut ei suudetud hoida. Kuid teised Ühisliiga meeskonnad võivad Kalevi taktikast eeskuju võtta ja edu saavutada.

Konstantin Kutšer

Jaga
Meeldib?
20
Sponsors