08september

Kirill Bolšakov:
Oktjabr teeb šõud ka Culpepperita

Volgogradi Krasnõi Oktjabr alustab eelseisvat hooaega uue peatreeneriga. Kirill Bolšakov töötas kaua ja edukalt Ukraina Superliigas ja on nüüd valmis uueks väljakutseks.
Ta rääkis meie kodulehele antud intervjuus tšempionaadiks valmistumisest, säravatest uustulnukatest, kes peavad Volgogradis šõu püsti panema, samuti sõnastas Krasnõi Oktjabri eesmärgid.

Kuidas saite ettepaneku tulla Krasnõi Oktjabrisse? Kui ootamatu see teile oli?
Ütlen otse – ettepanek polnud ootamatu. Olime juba varem kohtunud ja rääkinud sel teemal Dmitri Gerassimenkoga.

Meeskonna eelmine hooaeg polnud kerge – Krasnõi Oktjabr osales lisaks VTB Ühisliigale ka EuroCupil. Lisaks muutus koosseis hooaja käigus. Millised ülesanded on teile seatud?
Peame liikuma ainult edasi, seetõttu on ka presidendi seatud ülesanded vastavad – jõuda EuroCupil 16 ja VTB Ühisliigas 8 parema sekka. See on meile jõukohane.

Rääkige oma tööst Ukrainas. Kuidas õnnestus olla edukas Ferro-ZNTUga (meeskond võitis liigas kolm pronksi ja kahel korral Ukraina karika – kodulehe märkus)?
Töötasin Ukrainas piisavalt kaua ja võin öelda, et sealne liiga oli alati huvitav. Mõni aasta tagasi oli tase piisavalt kõrge, sinna tulid tasemel leegionärid. Eks ikka mõnel olid rahalised võimalused teistest paremad. Ferro-ZNTU ei saanud ka parimatel aegadel lubada endale kalleid oste, seetõttu püüdsime lüüa efektiivsusega. Meil õnnestus igal hooajal saada favoriitide üle mõni võit ja esineda edukalt play-off’is, mis tõi ka tulemuse.

Teie käe all mängis Ferro-ZNTUs ka Volgogradi publiku lemmik Randy Culpepper. Ta on tuntud mitte ainult oma andekuse, vaid ka keerulise iseloomu poolest. Kuidas õnnestus tema energiat suunata õiges suunas?
Randy Culpepper on väga särav mängija, keda armastavad mitte ainult oma, vaid ka vastaste fännid. Teda armastatakse emotsioonide pärast ja ka ta ise on emotsionaalne inimene. Emotsioonide olemasolul näeme tuttavat Randy Culpepperit, nendeta aga mitte. Emotsioonid tuleb alati suunata mängu. Meil see õnnestus ja seetõttu mul polnud Culpepperiga erilisi probleeme. Jääb üle vaid Randyle uues klubis edu soovida.

Ta jätkab Prantsusmaal Limoges’is, kes aga saab teie meelest Krasnõi Oktjabri uueks liidriks ja šõumeheks?
Liidrit vaevalt saab nimetada, see on inimene, kes näitab õigel hetkel oma paremaid külgi, veab meeskonda, liidri selgitab alles aeg. Šõu? Kui tuleb šõu, tulevad ka šõumehed. Meil on palju kandidaate. Olen kindel, et Oktjabr teeb šõud ka Culpepperita!

Meeskonna koosseisus on 5 ameeriklast: DJ Cooper, Richard Guinn, JaJuan Johnson, Jordan Hamilton ja Tony Mitchell. Tutvustage neist igaühe tugevaid külgi.
Cooper säras eelmisel hooajal Krasnojarski Jenisseis. Donell organiseerib hästi mängu, näeb suurepäraselt väljakut ja vajadusel toob punkte. Ta on ka hea kaitsja, mis on sel positsioonil alati hinnas.
Guinni tean hästi Ferro-ZNTUst. Ta on hea meeskonnamängija, kes oma mõõtudelt on pigem tsenter, oskustelt aga tagamängija. Pallivaldamine, söödud, stabiilne vise – tal on kõik olemas. Ta on täielik proff: kahe ja poole aasta jooksul tuli ta alati trenni esimesena ja lahkus viimasena. Kui ta tunneb, et millestki jääb puudu, ei pea teda sundima, ta hakkab ise vajaliku elemendi kallal tööle.
Kõik, mida JaJuan Johnson kahel viimasel hooajal Euroopas näidanud, on vaid pool tema reaalsetest võimetest. Tal peaks olema hullumeelsed individuaalsed näitajad, ta on väljaku mõlemas otsas kasulik. Tal on kõik, et olla üks parimatest.
Jordan Hamiltonile on loodus palju andnud, ta sai Texase ülikoolis hea kooli, hiljem mängis NBAs. Vise, läbimurre, sööt, mängu mõistmine – kõik on olemas. Üks miinus – Euroopa kogemuse puudumine.
Viimane täiendus – Tony Mitchell. Ta on kiire ja atleetlik mängija, piisavalt mitmekülgne. Näitas end hästi nii ookeani taga kui ka Euroopas. Serie A MVP tiitel räägib mängija kvaliteedi kohta palju.

DJ Cooper kerkis eelmisel hooajal Ühisliiga parimaks söödumeheks ja võttis enda kätte ühe mängu rekordi. Kui tähtis on koosseisus mängija, kelle jaoks sööt esikohal, olemasolu?
Mulle meeldib universaalsus: et sa suudaksid luua, tabada, sööta, kaitsta. Kahtlemata peab mängujuht oskama sööta ja sellega pole Cooperil kunagi probleeme olnud. Ta tekitab mängus palju säravaid hetki.

Krasnõi Oktjabrit on iseloomustanud kiire korvpall – vähemalt varem. Millist stiili eelistate teie?
Ma ei keskendu ühele stiilile. Eelistan filosoofiat, mis tooks igas eraldi mängus või seerias võistkonnale võidu. Kõik sõltub mängijate valikust, mis määrab ka liikumissuuna.

Millist meeskonda peate ideaalseks või sellele lähedaseks?
Iga meeskonda saab hinnata kolme näitajaga. Esiteks: võime võita, sealhulgas tiitleid. Teiseks: hinna-kvaliteedi suhe. Kolmandaks: publikuhuvi, emotsioonid, mida fännidele pakutakse. Kui kõik need kolm langevad kokku, võib seda nimetada praktiliselt ideaalseks meeskonnaks. Krasnõi Oktjabr püüdleb selle poole.

Kuidas kulgeb hooajaks valmistumine?
Oleme praegu Leedus Palangas laagris. Käib esimene etapp, kus paneme paika meeskonnatöö alused, uustulnukad kohanevad. Oleme pidanud paar kontrollmängu, hiljem osaleme mitmel rahvusvahelisel turniiril.

Kas töö Krasnõi Oktjabris tähendab teile väljakutset?
Jah, minu karjääris algas väga huvitav etapp. Loomulikult on ärevus sees. Tahan oma tööd teha kvaliteetselt.

Jaga
Meeldib?
20
Sponsors