10oktoober

Tõeline derbi. Kuidas Avtodor alistas lisaajal Nižni Novgorodi

2. mängunädala tõeliseks kaunistuseks sai Volga derbi. Kompromissitu ja võrdse heitluse järel jõuti lisaajani, kus Avtodor suutis alistada Nižni Novgorodi. Esmalt võib tunduda, et saraatovlastele tõi edu Jeremy Chappelli ja Jeff Brooksi individuaalne meisterlikkus, nad tõid kahe peale lisaajal võõrustajate kõik 13 punkti. Täpsemal vaatlemisel näeme, et kõik pole nõnda ühene.

Konstantin Kutšer näitab traditsioonilises rubriigis "Mõttelennud", milline oli Avtodori otsustavate rünnakute meeskondlik tegutsemine, mida polnud individuaalsest kindlasti vähem, ning et saraatovlaste sõltuvus Malcolm Armsteadist on suure, kuid mitte otsustava tähtsusega.

Saraatovlased haarasid lisaajal esimesest  rünnakust initsiatiivi. Selle rünnaku aktiivne faas algas Brooksi spurdist korvi alla.

Chappell pani Brooksi katnud Victor Ruddile katte.

Need manöövrid ajasid külaliste kaitse täielikku segadusse. Maksim Grigorjev ja Victor Rudd põrkasid omavahel kokku ning kolmesejoone taga jäi koguni kaks Avtodori mängijat vabaks.

Pall liikus Chappellini, kellel oli vastu liikunud Grigorjevist kerge mööduda ja korvi poole liikuda. Kaaslasi kindlustanud Kaspars Berzinš jäi liiga passiivseks.

Järgmisel rünnakul kasutasid võõrustajad katte abil vabaks jooksmist. Brooks kasutas Travis Petersoni abi ja liikus palli poole.

Teda katnud Rudd jäi kattesse kinni.

Victor jätkas küll tagaajamist, kuid paar sammu jäi puudu ja tema hoolealune sai visata piisavalt vabalt positsioonilt.

Ka kolmandal resultatiivsel rünnakul kasutati katte abil vabanemist. Sel korral oli tähelepanu keskmes juba Chappell. Erinevalt eelmisest episoodist ei visanud Jeremy kohe peale. Ta tegi pausi, sundides kolmesekundiala valvanud Berzinšit sammu taganema, enda katjat Grigorjevit hoidis aga selja taga.

Pärast seda liikus Chappell otsustavalt edasi ning nižnilased suutsid ta peatada ainult vea hinnaga.

Ka järgmise rünnaku kangelasteks said juba tuttavad näod. Chappell ähvardas pick-and-roll'iga ja tõmbas enda peale kaitsjate kõrgendatud tähelepanu.

Peterson avanes õigeaegselt, jättes korraga kaks vastast seljataha. Ta jätkas rünnakut väljaku nurka antud sööduga Brooksile.

Sellega Peterson ei piirdunud. Ta liikus korvile lähemale ja võttis sisse positsiooni, mis avas Brooksile tee läbimurdeks.

Jeffreyl jäi üle vaid Berzinšist mööduda, millega ta sai ka hõlpsalt hakkama.

Ja alles saraatovlaste viiendal lisaaja tulemuslikul rünnakul nägime klassikalist "isolatsiooni". Brooks mängis Antonovi üks-ühe vastu üle ja tabas sisuliselt võidukorvi.

Jah, tänavuse Avtodori suurim täht on kõike suutev Malcolm Armstead. Aga volgalased on ohtlikud ka tema otsese osaluseta. Kõrget individuaalset meisterlikkust ja suurepärast üksteisemõistmist näitavad ka Chappell, Brooks ja Peterson. Nad muudavad ka pealtnäha lihtsad kombinatsioonid efektiivseks relvaks.

Konstantin Kutšer

Jaga
Meeldib?
14
Sponsors