17veebruar

Nädala mäng. Esineliku lahing

Põhiturniiri 22. nädala keskses mängus võtab Sankt-Peterburgi Zenit vastu Moskva oblasti Himki.

Kes:
VTB Ühisliiga veerandfinalist 2014/15 Zenit
vs
VTB Ühisliiga finalist 2014/15, EuroCupi võitja 2014/15 Himki

Kus:
Venemaa, Sankt-Peterburg, Sibur Arena (mahutavus 7044 pealtvaatajat)

Millal:
18. veebruaril 2016, kell 19.00 (Eesti aeg 18.00)

Ülekanded:
Matš TV (Venemaa), Matš! Naš sport (Venemaa), Ühisliiga TV

Näost näkku:
Zenit debüteeris hooajal 2014/15. Seejuures on piiterlased suutnud Himkiga mängida juba kuuel korral. Neli mängu on peetud EuroCupil ja kaks tükki VTB Ühisliigas. EuroCupi alagrupis võitszid mõlemad kodus, 1/8-finaalis jäid kolla-sinised aga kahel korral peale ja võitsid lõpuks terve turniiri. Ühisliiga põhiturniiri mängud olid äärmiselt pingelised ning mõlemas jäid peale võõrustajad (Moskva oblastis 81:76 ja Peterburis 65:63).
Sel hooajal kohtuvad meeskonnad esmakordselt.

Kaader möödunust:

Intriig:
Zenit (11-3) ja Himki (15-4) on turniiritabeli naabrid, asudes võiduprotsendi poolest vastavalt neljandal ja kolmandal kohal. Piiterlased on küll juhtgrupis, kuid otseste konkurentidega mänginud edutult. Kui Lokomotivile kaotati 8 punktiga, siis CSKA-le ja UNICSile palju suurema vahega. Sini-valged peavad esmajärjekorras tõestama iseendale, et on suutelised suurklubidega võitlema.
Ka Himkil on, mida tõestada. Rimas Kurtinaitise meeskond kaotas vahepeal kolm mängu järjest: Euroliigas Olympiacosele ja Realile ning VTB Ühisliigas põhimõttelisele vastasele CSKA-le. Kolla-sinised peatasid languse Astana vastu tehtud võimsa tulevärgiga, näidates kogu oma ründevõimsust. Nüüd testivad himkilased oma valmisolekut võõrsil palju tõsisema vastasega. Kahe esineliku meeskonna lahing tõotab tulla kompromissitu.

Küsimus:
Milline on Zeniti vorm pärast veebruarikuist pausi?
Kui Himki on tiheda mängugraafiku valguses heas toonuses, siis Zenit on olnud energiasäästurežiimil. Vassili Karasjovi meeskond on veebruaris pidanud ainult kolm mängu, kusjuures mitte ühtegi neist Ühisliigas. Piiterlased alistasid 3. veebruaril Veneetsia ja kindlustasid EuroCupi play-off’i pääsme, neli päeva hiljem jõudsid aga raske võiduga Sahhalini üle Venemaa karikavõistluste Final Fouri. 10. veebruari heitlusel Ludwigsburgiga oli rohkem sõprusmängu iseloom. Sealtpeale on sini-valged ainult harjutanud. Zenitlaste juhendaja sõnul oli paus neile vajalik, kuid see võib mängurütmi negatiivselt mõjutada.

Duell:
Ryan Toolson (Zenit) Jegor Vjaltsevi (Himki) vastu.
Toolson on kerkinud Peterburis oma debüüthooajal kiiresti liidriks, olles peamine rünnakuõhutaja. Ameeriklase ohtlikem relv on kaugvise. Neljapäeval saab kõva snaiper väärika vastase. Vjaltsev on hetkel VTB Ühisliiga „kõige kuumem“ käsi. Jegor püstitas viimases, Astanaga peetud mängud Ühisliiga kolmesterekordi, tabades kaarjoone tagant 12 korral! Himki mängija juhib kolmeste tabavusprotsendi arvestuses (57,1%). Piiterlastel jääb vaid loota, et Vjaltsev ei suuda Sibur Arena väljakul samas vaimus jätkata.

Otsene kõne:
Zeniti peatreener Vassili Karasjov:
„Ma ei arva, et suudaksime Himkit millegagi üllatada. Pole saladus, et kohtume väga kõrgel tasemel meeskonnaga ja kui sa ka mõtled midagi erilist välja, siis ära eelda, et niisugune vastane pole selleks valmis. Peamine, et mehed saaksid endaga hakkama ja astuksid väljakule enesekindlana. Kui näitame Himki vastu küpset korvpalli, astume suure sammu edasi.
Mängijad peavad mõistma, et Himki oskab end häälestada iga vastase vastu, lõdvenemist ei tasu oodata. Favoriidid tulevad Zeniti vastu alati maksimaalselt häälestatuna.“

Himki peatreener Rimas Kurtinaitis:
„Zenit mängis uue aastani hästi ja oli üks liidreid, kuid peale CSKA ei pidanud nad suurtega kohtuma. Nad on sel hooajal esinenud hästi, eriti EuroCupil. Neil on juhtmängijad Landry ja Valijev vigastatud, kuid meeskonda tugevdas end Nižni Novgorodis hästi näidanud Kaspars Berzinš. Zenit on ambitsioonikas klubi. Peterburis on igal meeskonnal keeruline mängida. Peame saame kindluse tagasi, sest pole mitmes viimases mängus tegutsenud nii, nagu oleksime suutelised. Meil on kõik korras, atmosfäär on hea, treeningprotsess kulgeb vajaliku energiaga.“

Ennustus
„Vaatamata asjaolule, et mäng toimub Peterburis ja fännid toetavad Zeniti, on selles vastasseisus ülekaal Himki poolel,“ märkis endine tuntud korvpallur, praegune VTB Ühisliiga peadirektori asetäitja Ilona Korstin. „Kurtinaitise hoolealustel jääb vahel puudu stabiilsusest, kuid viimane mäng Astanaga näitas Himki potentsiaali – see meeskond on prae sportlikus mõttes näljane ja väga motiveeritud. Peale selle on Zeniti kaks eesliini võtmemängijat Kyle Landry ja Jevgeni Valijev vigastatud, ka korvi all on Moskva oblasti korvpalluritel ülekaal. Zenit võimalus seisneb kiires mängus, meeskond võib kodus hoogu sattuda ja võimeline soosikule lahingu andma. Mõlema meeskonna koosseisus on palju säravaid tähti, kes teevad Ühisliiga vaatemänguliseks, seetõttu lihtsalt ei saa seda mängu vahele jätta!“

Jaga
Meeldib?
12
Sponsors