06oktoober

Sajaga alustamine. Kuidas Zenit alistas Jenissei

Hooaja avamäng kujunes tõeliseks ründava korvpalli võidukäiguks. Jenissei ja Zenit kogusid kahe peale 196 punkti. Sellest üleviskamisest väljus võitjana Peterburi meeskond, kes ületas 100 punkti piiri.

See kohtumine näitas Zeniti rünnakupotentsiaali. Juba praegu on mõistetavad printsiibid, millele piiterlaste rünnak on ehitatud. Konstantin Kutšer toob traditsioonilises rubriigis „Mõttelennud“ välja Zeniti rünnaku 4 võtmeelementi.

Ryan Toolsoni visked katetest väljumisel
Toolson tuli Zeniti Euroopa korvpalli ühe säravama snaiprina. Praegu õigustab ta seda nimetust täielikult. Krasnojarskis kogus ta kõik oma punktid kolmesekundialast väljastpoolt.

Seejuures eelistab ameeriklane visata liikumispealt, katetest väljumisel. Samas võib ta viskepositsiooni endale põrgatuse abil ka ise luua. 

Aga võib ka väljakusügavusest ja katte abil palli saada ning koheselt peale visata. 


„Isolatsioon“ Zabian Dowdellile

Ka Dowdell on Zeniti rünnaku üks võtmekujusid. Ameeriklane pole kõige stabiilsem mängija, kuid avamängus näitas ta end kogu hiilguses. Zabianile ei meeldi kaugelt visata, ehk ta pole tüüpiline ameeriklasest skoorija. Ta kompenseerib seda visetega keskpositsioonilt ja läbimurretega. Neist viimane oli mängus Jenisseiga eriti tõhus. Tagamees mängis graatsilise kergusega vastaste kaitsjad – nii lühikesed kui ka pikad – üle. 


Kiirrünnakud
Esimesel poolajal õnnestus külalistel sooritada ainult üks kiirrünnak. Kuid kohe pärast vaheaega tuli üks kiirpealetung teise järel. Piiterlased tõhustasid kaitset ja sundisid vastaseid eksima. Avanenud võimalused kasutati täielikult. 


Kaugvisked
Piiterlased ründasid mängus Jenisseiga kaugelt paremini kui kolmesejoonest seestpoolt (kolmesed 57%, kahesed 49%). See peakski saama sel hooajal Zeniti rünnaku firmamärgiks. Külaliste pikad mehed praktiliselt ei sooritanud Krasnojarskis viskeid kolmesekundialast. On üllatav, kuid fakt – sini-valged ei teinud mängu jooksul mitte ühtegi tulemuslikku pick-and-rolli (ja ainult üks pick-and-pop) ega tabanud ühtegi viset, mängides korvi lähistel selg ees vastase üle. Zeniti eesliinimehed tegid kolmesekundialast ainult 7 korvi ning need saadi kas ründelauast, kiirrünnakust, läbimurdest või vastase jämeda positsioonivaliku vea tõttu.


Jenissei juhendaja Oleg Okulov märkis pressikonverentsil, et ta juhtis sellele hoolealuste tähelepanu ning keelas korvi alla appi minna ja vastased kaugemal vabaks jätta. Kuid mängijad ei suutnud neid juhiseid täita. Siin on kujukas näide.
Piiterlased sundisid katte abil vastase kaitse ebavõrdsele vahetusele. Kyle Landry jäi koos lühema Tony Tayloriga kolmesekundiala joonele, Ryan Toolson koos pika Delroy Jamesiga aga kolmesejoone taha.

Jenissei ääremängija David Kennedy liikus korvialust kindlustama. Otsus näis loogiline, sest tema hoolealune“ Dmitri Golovin ei taba kaugelt hästi.

Paljudes meeskondades läinuks ses olukorras sööt korvi lähistele tsentrile, kuid Toolson läkitas palli Golovinile.

Kennedy ei jõudnud hoolealuse juurde naasta, mille Dmitri ka ära kasutas. Kui vastane tema poole liikus, sooritas ta läbimurde.

Kennedy küll kaotas positsiooni, kuid suutis jalgade töö abil siiski olukorda parandada. Golovini läbimurre ei näinud liiga ohtlik. Kuid ikkagi liikus kaks krasnojarsklaste pikka kolmesejoone juurest korvi alla appi.

Selle tulemusena jäid vabaks kaks piiterlaste „kuuma“ snaiprit, Antipov ja Toolson.

Suunata pall ühele neist oli ainult tehnika küsimus.

  

Zeniti rünnak säras hooaja esimeses mängus täies hiilguses. Panustamine visetele, kiirrünnakud ja mängijate individuaalne meisterlikkus tõid Krasnojarskis edu. Küll näib neil puuduvat plaan „B“. Mängudes, kus sini-valgete visked ei lähe, ootavad neid tõsised raskused.

Jaga
Meeldib?
16
Sponsors