22jaanuar

Vjatšeslav Zaitsev:
Ma ei pane vastast tähele, kui lähen palli pealt suruma

Volgogradi Krasnõi Oktjabr tegi koosseisus mastaapsed ümberkorraldused ja on taas valmis võitlema play-off’i koha eest. VTB Ühisliiga üks säravamaid mängijaid Vjatšeslav Zaitsev ei rõõmusta nüüd fänne mitte ainult efektsete pealtpanekutega, vaid viibib ka võtmehetkedel väljakul.
Ta rääkis meie kodulehele antud intervjuus oma uuest rollist, õhulendudest korvi kohal, VTB Ühisliiga virtuaalsest pealtpanekuvõistlusest ja Krasnõi Oktjabri kõige lõbusamast võõrleegionärist.

Krasnõi Oktjabris olid suured ümberkorraldused, pool koosseisu on uuenenud. Mis jäi meelde perioodist, mil leegionäre polnud?
Polnud kerge, kuid me võitlesime. Näiteks mängu Astanaga kaotasime alles lõpuheitluses. Arvan, et võinuksime esineda veel paremini ja saada mõne võidugi – vähemalt oli meil see võimalus.

Pärast uute meeste tulekut võitis Oktjabr jaanuaris kaks mängu järjest ja lähenes play-off’i kohale. Kas Nižni Novgorodi edestamine oleks teile jõukohane?
Loomulikult. Püüame iga mängu võita. Ma ei arva, et oleksime mõnestki play-off’i kohal asuvast meeskonnast nõrgemad. Ja praegune koosseis on korralik, igal positsioonil on klassiga mängijad.

Hiljuti Jenisseiga peetud mängus oli Krasnõi Oktjabr 19 punktiga taga, kuid suutis teha come-back’i. Kuidas see võimalik oli?
Me ei suutnud alguses end kokku võtta, võimalik, et pika reisi tõttu, võib-olla mingil teisel põhjusel. Seejärel muutus kõik, treener lausus õiged sõnad. Ütles, et me ei teeks rumalaid vigu, ei vaidleks kohtunikega, mängiksime nii nagu oskame. See motiveeris meid: saime kaitses hakkama, rünnak hakkas välja tulema ja tasapisi tulime mängu tagasi.

Kas pärast mitut hooaega Jenisseis oli Krasnojarskisse meeldiv naasta?
Loomulikult! Suhtlesin vanade sõpradega, fännid võtsid mind hästi vastu, tervitasid enne mängu.

Teil õnnestus ses mängus panna pall väga efektselt pealt korvi, see episood valitses nädala hitiparaadi. Kas seda saab teie kollektsioonis nimetada kõige-kõigeks?
Arvatavasti küll. See oli kõige efektsem pealtpanek. Korraga kaks pikka mängijat püüdis mind takistada, aga mängisin nad üle.

Kas kopeerite kellegi mängustiili või leiate koha improvisatsioonile?
Ma ei nimetaks seda improvisatsiooniks. Kui õnnestub hästi maast lahti saada, tuleb välja ilus sooritus. Kui lähen palli pealt suruma, ei pane ma vastast tähele, seetõttu õnnestub see sageli vastase segamisest hoolimata. Niisuguseid sooritusi hinnatakse topelt.

Kelle kutsuksite hüpoteetilisele VTB Ühisliiga pealtpanekuvõistlusele?
UNICSis hüppab kõrgele Latavious Williams. Meil Jefferson. Ta saabus alles hiljuti, aga arvan, et inimesed veel näevad, milleks ta on võimeline. Ilusaid hetki on pakkunud Valeri Lihhodei. Mulle näib, et ka Aleksei Šved hüppab kõrgele. Kokku on võimalik saada väga hea koosseis.

Kes on teie lemmikdonkaja?
Ühest lemmikut pole. Ehk Blake Griffin… DeAndre Jordan… See, kuidas nad meeste vahelt palle korvi suruvad, on lihtsalt hullumeelne! Korvpalli Clippersi esituses on väga huvitav vaadata. NBAs on üldse palju mängijaid, kes teevad häid pealtpanekuid, näib, et seda suudab juba iga mängija.

Kumb roll teile väljakul rohkem meeldib – liidri, nagu Krasnõi Oktjabris, või rollimängija oma nagu oli Jenisseis?
Loomulikult praegune – olla Krasnõi Oktjabri üks liidreid. Kui treener sind usaldab ja sa tunnetad seda, ei pelga sa palli kaotada. Kui sul on vabad käed, mängid kohe teistmoodi. Vastupidises olukorras mõtled aga alati, et kui eksid kusagil, vahetatakse sind kohe välja. Väljakul on hoopis teised tunded.

Millal saite aru, et korvpallist saab teie elukutse?
Hakkasin korvpalli harrastama esimeses klassis. Enne seda olin käinud paaril jalgpallitreeningul, käisin ka muusikaringis. Korvpall hakkas kohe meeldima ja nii algas ka minu karjäär. Meil oli palju võistlusi – sõitsime Lätisse, Eestisse, Soome – need kõik on Peterburile lähedal. Ma ei mänginud kehvalt, 14-aastasena läksin Adamanti, seejärel mängisin aasta Spartaki juunioride võistkonnas. Siis mind ka märgati ja kutsuti Himkisse.

Krasnõi Oktjabris on viimaste hooaegade jooksul mänginud palju säravaid leegionäre. Kes neist on teile kõige enam meelde jäänud? Kes on riietusruumis kõige lõbusam?
Kõige enam on meelde jäänud JaJuan Johnson, kes oli väga efektiivne mängija. Kõige lõbusam oli aga Tony Mitchell.

Mängite Ühisliigas juba viiendat hooaega. Mis on tänavune eripära?
Mul on klubis uus, tähtis roll. Kui aga rääkida Ühisliigast, siis sel hooajal on kõik meeskonnad väga hästi komplekteeritud, play-off’i koha eest toimub tõeline võitlus. Samuti võib välja tuua kõvade nimede lisandumise, näiteks Švedi tuleku Himkisse. Kui siia saabub mõni mängija NBAst, tuleb see tšempionaadile ainult kasuks.

Jaga
Meeldib?
18
Sponsors