04november

Ebastandardselt. Kuidas Nižni võitis lõpusekunditel Himkit

Ühisliiga põhiturniir saab hoo sisse, Nižni Novgorodist on kujunenud soosikute suur hirm. Sest pärast võitu valitseva meistri CSka üle alistasid Ainars Bagatskise hoolealused ka eelmise hooaja finalisti Himki. Volgalased olid enamiku mängust tagaajaja osas, kuid suutsid viimastel sekunditel vaekausi enda kasuks kallutada.
Konstantin Kutšer toob traditsioonilises rubriigis "Mõttelennud" välja lõpuhetkede võtmenüansid, mis aitasid nižnilastel võidu favoriidi käte vahelt kätte saada.

Panus Tyrese Rice'ile
Külaliste selle õhtu suurim staar oli Aleksei Šved. Kuid lõpus tegi Himki juhendaja Rimas Kurtinaitis ikkagi panuse Tyrese Rice'ile. Kõik kolla-siniste viimased rünnakud lõpetas nimelt ameeriklane. Selle otsuse loogika seisneb asjaolus, et Rice on Euroopa üks paremaid mängulõppude otsustajaid. Kuid sel õhtul mängujuhil asjad ei sujunud. Ühe täpse tabamuse kohta lisas ta kaks pallikaotust ja kaks möödaviset.
Ebaõnnestus ka viimase rünnaku potentsiaalne võiduvise. Rimas Kurtinaitis uskus ameeriklase külmaverelisusse ja meisterlikkusesse lõpuni ja pani sellega mööda. Rice suutis endale luua rünnakuvõimaluse, aga vise ei jõudnud sihile.

Volgalaste olukorrast tulenenud kolmepunktivisked
Nižni ei panustanud viimastel minjutitel kaugvisetele. Kuid nad realiseerisid siiski kaks kolmest. Nende viseteni ei jõutud mitte täpsete kombinatsioonide tulemusena, vaid võimalused tekkisid tänu asjaolude kokkulangemisele. Sääraseks kujunes näiteks Kaspars Berzinši võiduvise pärast pressingut ja vaheltlõiget.
Samas võtmes hiilgas veidi varem ka Victor Rudd. Vladimir Ivlev ei teadnud pärast ründelauapalli hankimist, mida teha. Kuid märgates, et James Augustine liikus oma hoolealuse juurest eemale, söötis ta palli vabanenud Ruddile.

Ameeriklase kaheksalt meetrilt sooritatud vise oli täpne. 

Nižnilased panustasid kahepunktivisetele
Kahele lõpus tabatud kolmesele vaatamata ei rünnanud volgalased joone tagant eriti tihti. Ka kaotusseisus olles säilitasid nad külma pea ja mängisid kombinatsioone. Himkilased aga ootasid ohtu just joone tagant ja vastavalt sellele ehitasid ka kaitse üles. Nižnilased suutsid selle mitmes olukorras ära kasutada.
Näiteks jõudsid võõrustajad minut enne lõpusireeni korvi alt lihtsa kahe punktini. Seejuures ei häirinud neid ka kehv sööt palli mängupanekul. 

Palju näitlikum oli aga nižnilaste järgmine rünnak. Nad mängisid Antonovi korvi alla lühikese Rice'i vastu.

Koponeni reaktsioon toimuvale on ilmekas.

Soomlane võis siirduda korvi alla Rice'ile appi või kolmesejoone kanti oma hoolealuse juurde.

Mängu keskosas liikunuks Koponen peaaegu kindlalt korvi alla appi, kuid ses olukorras otsustas ta kindlustada perimeetrit. Tulemusena toimetasid võõrustajad palli Antonovini, kelle vastu Rice tegi vea. Venelase mõlemad vabavisked tabasid.

Lõks Rice'ile
Otsustavaks sai ikkagi Rice'i viimaste sekundite pallikaotus. Ses olukorras üllatas himkilaste ettevalmistamatus sündmuste sääraseks arenguks. Nad ootasid vastaselt taktikalist viga, kuid võõrustajad tegutsesid ebastandardselt.
Kõige huvitavam on asjaolu, et just Himki eelmisel rünnakul nižnilased juba püüdsid samasuguse lõksu püsti panna, kui vastasele läksid kahekesi peale pikad Rudd ja Berzinš.

Kaspars ei suutnud küljejoont sulgeda ja Rice pääses lõksust. 

Volgalaste järgmine katse aga töötas suurepäraselt. Siin ümbritsesid ameeriklast juba tagamehed Dmitri Hvostov ja Maksim Grigorjev. Nad surusid Rice'i nurka.

Kuni ameeriklane ootas kaaslastelt abi, lõi Grigorjev tema käest palli Hvostovile.

Edasi jõudis pall juba Berzinšini, kes kasutas ära teda katva Augustine'i puudumise ja saatis Himki korvi võidukolmese.

 

Nižni Novgorod on kahes mängus järjest alistanud suursoosikud CSKA ja Himki. Ainars Bagatskise hoolealused näitasid neis kohtumistes iseloomu ning oskust mängida surve all olles pingelisi lõpuhetki. Võidud tulid aga erinevalt. Heitluses puna-sinistega ajasid nood volgalasi taga ja lõpplahendus saabus lisaajal. Mängus Himkiga olid võõrustajad ise tagaajaja rollis ning suutsid peaaegu väljapääsmatust olukorrast noppida võidu. Nižni on hoo sisse saanud. Kas volgalased suudavad ka ülejäänute vastu samamoodi jätkata?


Кonstantin Kutšer

Jaga
Meeldib?
2
Sponsors