24veebruar

Autoriteetide hirm. Kuidas Nižni võitis Himkit

Möödunud mängunädala suurimaks üllatuseks oli Nižni Novgorodi võit Himki üle. Rimas Kurtinaitise hoolealused mängivad traditsiooniliselt koduväljakul paremini kui võõrsil. Nad olid Ühisliigas siiani kaotanud omas saalis ainult CSKA-le. Volgalased aga mitte ainult ei suutnud anda nimekale vastasele lahingu, vaid said ka kindla võidu, jätmata vastasele lõpus isegi pääsemislootust.

Konstantin Kutšer vaatleb traditsioonilises rubriigis „Mõttelennud“ Nižni Novgorodi fenomeni.

Välja saab tuua mitu Himki ebaõnnestumise põhjust. Esimesena torkab silma madal tabavusprotsent. 24 kolmepunktiviskest jõudis sihile ainult 3 (12%), mis tähendas Himki hooaja nõrgimat tulemust. Tunda andis ka Tyrese Rice’i puudumine (ehkki nižnilastel jäi eemale Rašid Mahalbasic). Ameeriklast asendama pidanud Petteri Koponen ei saanud mängu sisse ja oli omadest halvima +/- näitajaga (-18).

Külalised võtsid dividende ka oma üleolekuga kiiruses. Eesliinis kasutati Mahalbasici puudumisel liikuvaid ääri Kirdjatškinit, Antonovit ja Ivlevit. Nad olid Himki raskekaallastest selgelt mobiilsemad, mis aitas neil pick-and-rollide ajal edukalt korvi alla liikuda ning mängida oma vastaseid läbimurretel üle. Kõige enam paistis sellega silma Kirdjatškin.

Otsustava panuse Nižni Novgorodi edusse andis oma hingestatud mänguga ikkagi Dmitri Hvostov. Mängujuht oli ses kohtumises lihtsalt pidurdamatu. Ta tabas kõige tähtsamatel hetkedel ise ning jagas pidevalt ka kaaslastele tulemuslikke sööte.
Just Hvostovi õlul seisis volgalaste rünnak. Dmitri algatas targalt ka kiirrünnakuid.


Ta nägi hästi väljakut. Ta leidis söötudega vabu kaaslasi, karistades ära vastase kaitse väiksemadki vead.

Mängujuhi põhirelvaks olid aga pick-and-rollid, need jäidki võõrustajate kaitsel lahti harutamata. Himki proovis erinevaid nippe, kuid Hvostov leidis alati vastuse.
Mängu alguses püüdsid võõrustajate pikad tulla volgalaste mängujuhi peatamiseks kaugele kolmepunktijoonele vastu.

Sellise variandi korral leidis Hvostov aga liikuvad eesliinimehed söötudega kergelt üles, korvist kaugele tulnud võõrustajate tsentrid ei jõudnud nende juurde tagasi. 

Pärast paari-kolme niisuguse rünnaku läbilaskmist jäid Augustine ja teised Himki pikad kolmesekundiala lähistele, tehes selle kaitsmise prioriteetseks.

 

Kolla-siniseid ei päästnud ka ebavõrdsed vahetused.

Nendes olukordades leidis Dmitri sööduga mõne vaba meeskonnakaaslase. 

Ühel hetkel otsustas Rimas Kurtinaitis külaliste liidri peatada kahekesi peale minnes.

Kuid ka see kaitsevariant osutus ebaedukaks. Aktiivne vastutegevus ei häirinud Hvostovi. Ta jätkas ka selles olukorras söötude jagamist ja läbimurretega korvini jõudmist. 

Pole üllatav, et Hvostov viskas ka võtmekorvi. Himkilased hellitasid poolteist minutit enne lõppu 8 punktiga taga olles veel pääsemislootust. Kuid Dmitri purustas kõik nende illusioonid.

Volgalaste mängujuht pääses esmalt Ivlevi katte abil Vjaltsevi haardest.

Seejärel, kasutades ära Davise ja Augustine’i aeglust ja kooskõlastamata tegutsemist, murdis tsentrite jäetud koridori kaudu vastase korvini.

Keegi himkilastest ei suutnud Hvostovi peatada. 

Ainars Bagatskise hoolealused näitasid Himkiga peetud mängus taas kord iseloomu. Nad kujutavad ka hooaja algusega võrreldes märgatavalt nõrgemas koosseisus endast tõsist jõudu, kellega peab arvestama. Dmitri Hvostov, Semjon Antonov, Vladimir Ivlev ja nende meeskonnakaaslased teevad kõik play-off’i jõudmiseks. Seal püüavad volgalased kinnitada autoriteetide hirmu staatust.

Jaga
Meeldib?
9
Sponsors