02oktoober

Georgios Bartzokas:
"Loko" eesmÀrk on realiseerida kogu oma potentsiaal

Vaatamata suhteliselt edukale eelmisele hooajale otsustas Lokomotiv-Kubani juhtkond meeskonda ümber ehitada. Kubanlased kinnitasid ambitsioonikaid eesmärke mitme kõmulise lepinguga ja Olympiakosega Euroliiga võitnud Georgios Bartzokase kutsumisega treeneriks.
Intervjuus meie kodulehele selgitas Loko uus peatreener, miks tal pole kohanemisraskusi Krasnodaris, rääkis sellest, kuidas kavatseb kasutada uustulnukaid, kuidas muuta meeskonna mängustiili, aga märkis ära ka kubanlaste fänne.

Varem pole te kunagi töötanud väljaspool Kreekat. Kas teil võib tulla probleeme kohanemisega Lokomotiv-Kubanis?
Ei usu, et tõeliselt professionaalsetes organisatsioonides, kelle hulka kahtlemata kuulub ka Lokomotiv-Kuban, võiksid treeneril üldse mingid probleemid tekkida. Ma isegi ei saa aru, mille jaoks ma pean „kohanema“. Mida saab treener paluda tööks kõrgeklassiliste mängijatega, kes kõike suurepäraselt mõistavad? Kas peaks harjuma klubi ladusate protsessidega, mis teevad töö igati mugavaks? Muidugi võib minu töös „Lokoga“ ette tulla raskusi, kuid need ei ole korvpallialased raskused. Ainus, millega tuleb harjuda, on pikkade lendude suur arv. Kahjuks peame isegi Venemaa piires pidevalt lendama läbi Moskva ning see teeb korrektiive treeningprotsessi. Kuid need on objektiivsed asjaolud, millega tuleb leppida. Üldiselt ei näe ma mingeid kohanemisprobleeme.

Eelmisel hooajal moodustasid „raudteelased“ Liiga ühe säravamatest meeskondadest. Sealjuures ei olnud meeskonnal selgelt välja kujunenud keskmängijat nagu on Kirilo Fessenko. Kas peaksime ootama „Loko“ mängustiilis kardinaalseid muutusi?
Eelmisel hooajal suutis Sergei Bazarevitš suurepäraselt läbi viia kiirrünnakutele rajatud mängu, kuid kohati ei olnud meeskonna tegevus positsioonirünnakutel kuigi edukas – selles osas peaksime tõsiselt juurde panema. Kirilo on suurepärane ja andekas mängija, kes aitab meil seda ülesannet lahendada.

Krasnodarlased tegid kahe hooaja vahel head tööd, sõlmides lepingu mitme kogenud mängijaga. Millised eesmärgid on nüüd meeskonnal?
Peamine eesmärk on realiseerida oma potentsiaal. Oleme saanud kokku hea meeskonna ja kui kõik mängijad suudavad tõeliselt avaneda, ootab meid ees edukas ja pikk hooaeg. Ma ei armasta seada pikaajalisi eesmärke, esialgu on vaja, et meeskond igas järgmises mängus tegutseks üha paremini ja oleks valmis vastaseks. Võib-olla olete taolist vastust ka mitmel korral varem kuulnud, kuid uskuge, mina loen sellist lähenemist mõistlikuks.

VTB Ühisliigas on juba mitme hooaja jooksul unistatud tõugata troonilt CSKA. Teil õnnestus alistada CSKA Euroliigas Olympiakose treenerina. Milles seisnes punasiniste üle saavutatud võidu saladus? Millised on valitseva meistri nõrgad küljed?
CSKA on grandioosse ajaloo ja traditsioonidega klubi. Nad äratavad austust kõigis, kes nende vastu mängivad. Kuid samal ajal on CSKA siiski meeskond oma nõrkade ja tugevate külgedega. Valmistud nendega kohtumiseks korralikult, mängid välja võimete maksimumi ja võidki võita – selles ongi kogu saladus. Või õieti mingit saladust polegi.

„Loko“ uustulnukad Chris Singleton ja Victor Claver mängivad sarnases stiilis – mõlemad on kiired ja atleetlikud ääremängijad, kes võivad väikes koosseisu korral ka keskmängija rolli sobida. Milline on nende osa uuel hooajal?
Victor ja Chris ühinesid meiega alles äsja, kuid esimesed treeningud on näidanud, et nad tahavad töötada ja mõistavad, mida neilt nõutakse. Tänapäeva korvpall on väga kiire ja dünaamiline mäng ja mõlemad nimetatud mängijad vastavad selle nõuetele. Enne hooaja algust peame veel kaks kontrollmängu, treenime hoolikalt ja siis vaatame, kuidas suudab treenerite staap Victori ja Chrisi meeskonna mängu kõige paremini sobitada.

Paljudes tänapäeva tippklubides on korvpallur, kes stabiilselt tabab kolmese joone tagant. Kas selliseks meheks saab Ryan Brockhoff? Kas „Loko“ mäng hakkab üldse tugevalt sõltuma kaugvisetest?
Ryan on väga hea korvpallur ja tema mõju mängule ei piirdu kaugvisete ohuga. Ta on treeneri ideede suurepärane edasikandja väljakul, oskab ette näha sündmuste käiku ja teha sellele vastavaid otsuseid. Hooajaeelse ettevalmistuse käigus oli meil mänge, kus ta viibis väljakul 15 minutit ega toonud üldse punkte, kuid osutus ometi kasulikuks tänu heale tegutsemisele kaitses, lauas ja üldises mängukommunikatsioonis. Ma ei tahaks, et Lokomotivi mäng hakkaks rajanema mingil kindlal mängukomponendil, olgu siis selleks kolmepunktivisked, kiirrünnakud, üks-ühe vastu läbimurded... Peame olema head kõigis aspektides ja oskama kasutada vastase nõrkusi.

Kellele „Loko“ noortest te loodate?
Võtsime põhimeeskonda noortetiimi kaks mängijat, Igor Kanõgini ja Nikita Zverevi – need on üliandekad noormehed suurepäraste füüsiliste võimetega, kuid esialgu mängust endast veel nii palju ei tea. Esialgu osalevad nad ainult treeningutel, kuid juba seegi pole nii kõrgel tasemel lihtne ülesanne. Hooaja jooksul võivad nad välja teenida mänguaega, ent enne peavad treeningutel tõestama, et on selleks valmis.

Malcolm Delaney ütles ühes oma intervjuus, et ei taha lahkuda Euroopast, sest siin makstakse head raha. Kuidas teie suhtute taolisse avaldusse? Kas seda võib hinnata kui soovimatust areneda?
Soovimatus areneda on siis, kui mängija ei tööta treeningutel, rikub klubi reegleid ja mainet oma tegevusega. Sellel kõigel ei ole mingit pistmist ühegi meie meeskonna korvpalluriga. Milline on selle juures motivatsioon, on teisejärguline küsimus.

„Loko“ juhtkonda loetakse Liiga üheks paremaks töös fännidega ja korvpallialaste ürituste korraldamisel. Kas peate oluliseks, et kõrgete tulemuste saavutamisel on vaja teha heatasemelist tööd ka väljaspool platsi?
Suhtlus „Loko“ juhtkonna ja klubi presidendi Andrei Vedištševiga mõjutas väga palju minu otsust saabuda Venemaale. Andrei tunneb korvpalli, mõistab, milliseid tingimusi vajab treener, armastab oma klubi ja on seetõttu väga nõudlik. Omavahelise vestluse käigus mõistsime teineteist kiiresti, paljudes asjades langesid meie vaated kokku ja mul polnud kahtlust alustada tööd Lokomotivis. Mul on veel tarvis ainult tunda, mida tähendab mäng Krasnodari fännide ees pealtvaatajatest tulvil Basket Hallis, kuid üht teile ütlen – kui mulle tuli pakkumine Lokomotivist, üritasin kohe klubi kohta teada saada võimalikult palju ja erinevatest allikatest. Ning kõik mu tuttavad, kes kunagi Venemaal mängisid või töötasid ning olid viibinud Krasnodaris ja tunnevad Venemaa korvpalli – kõik ütlesid ühest suust, et Lokomotivi poolehoidjad on Liiga ja kogu riigi parimad. Teatud demonstratsiooni sellest nägin avatud treeningul, kui pühapäeval, EM-võistluste finaali päeval, tuli meid vaatama üle kolmesaja inimese. Mulle ei olnud see üllatus – nii peabki olema tõelises Euroopa korvpalliklubis. Kaasaegne spordijuht mõistab, et klubi areng ei ole ainult meeskonna tulemused, vaid ka mängude külastatavus, fännide aktiivsus, klubi integratsioon linna ja kogukonna tegevusse. Olla sellise klubi osa on au igale treenerile.

 

 

Jaga
Meeldib?
18
Sponsors