21oktoober

Blockbuster. CSKA võidu Himki üle 5 faktorit

CSKA ja Himki kohtumine kujunes oodatult meistrivõistluste põhiturniiri esimese kuu kõrghetkeks. Siin oli kõikr – meeletud kiirused, meeleheitlik võitlus, kõrge meisterlikkus, kahe nimeka treeneri taktikaline duell ja intriig, mis hoidis huvilisi pinges viimaste sekunditeni.
Traditsioonilises rubriigis „Mõttelennud“ nimetab Konstantin Kutšer viis faktorit, tänu millele armeelased ületasid põhimõttelise vastase.

Kaugvisked
Rimas Kurtinaitise hoolealused suutsid neutraliseerida armeelaste peamise relva tagameeste teravad läbimurded korvi alla. Aaron Jackson, Cory Higgins ja Nando De Colo (suurema osa mängust) püüdsid edutult tungida võõrastesse valdustesse ja põrkusid pidevalt kaitse vastu.
Kuid kaitstes korvialust, jätsid himkilased tühjaks kolmese joone. CSKA kasutas seda täielikult. Lõviosa nende kolmepunktirünnakutest põhines sarnastel printsiipidel.

Tagamängija läks palliga läbimurdesse.

Tõmbas julgestuse enda peale.

Pärast seda söötis palli joone taha vabaks viskeks.

 

Himki treenerite staabi arvestus seisnes selles, et punasinised ei suuda visata kolmeseid nii kõrge protsendiga. Kuid moskvalased tabasid kogu mängu jooksul joone tagant edukalt. Eriti hästi õnnestus Demetris Nicholls. Ameeriklane saatis sihile kõik oma 4 kaugviset, andes sellega tõhusa panuse CSKA võitu.

Varajane rünnak
Tasub märkida, et armeelased mitte ainult ei visanud, vaid ka jooksid vastase üle. Tavaliselt ei jää Himki kiiruselt moskvalastele alla. Kuid selles mängus oli CSKA vastasest selgelt kiirem. Varajaste rünnakute ja kiirrünnakute abil kogusid punasinised hulga punkte. Eriti palju oli selliseid rünnakuid esimesel poolajal. Järsk üleminek kaitsest rünnakule sai esimesel poolajal armeelaste soliidse eduseisu üheks aluseks.


Kyle Hinesi kindel mäng
Arvatavasti oli just Hines selle kohtumise varjatud kangelane. Ta tabas kõik oma 5 viset, heitles kaitses õnnestunult vastase keskmängijatega ja tegi kolm vaheltlõiget. Kusjuures ühe neist mängu lõpuosas, kui kohtumise saatus polnud sugugi selge. Pole ime, et Kyle paaris Andrei Vorontsevitšiga saavutas meeskonna parima pluss-miinus näitaja +10.
Sealjuures tuleb märkida keskmängija tehtud musta töö suurt mahtu. Vaadake näitena, kuidas ameeriklane ühes episoodis kahe katte abil puhastas tee korvini Vitali Fridzonile.
Algul pidurdas Hines Petteri Koponeni, kellel ta ei lasknud murda väljaku nurka oma kaetava mängija juurde.

Aga seejärel ei andnud ta sellelesamale Koponenile võimalust pidurdada korvi alla murdnud Fridzoni.


 

Kolmesekundiala kaitsmine vastase keskmängijate eest
Külaliste pikad Paul Davis, James Augustine ja Marko Todorovic tabasid selles kohtumises kolmesekundialas 15st viskest 12. Realiseerimisprotsent avaldab muljet. See relv võinukski saada Himki arsenalis peamiseks. Sest rünnakuks soodsas positsioonis palli saanud vastaste keskmängijaid ei suutnud armeelased lihtsalt takistada.
Kuid Dimitris Itoudise treeneristaap valmistus sündmuste taoliseks käiguks. Võõrustajad ei teinud panust katsetele takistada võimsaid vastaseid üks-ühe vastu, sest see olnuks perspektiivitu. Olulisteks said kaks muud momenti. CSKA mängijad üritasid ühiste jõupingutuste abil mitte lasta palli korvi alla sööta. Selleks üritasid pikad mängida ennetamise peale. Kui aga pall jõudis Himki keskmängijani, läksid seda meest kahekesi katma. Taolise pressingu alla sattununa olid kollasiniste pikad sunnitud palli väljaku suunas tagasi söötma.
Sellega võibki seletada külaliste pikkade suhteliselt väikest visete arvu kolmesekundialast.

Himki eksimused mängu lõpus
Vaatamata CSKA pidevale edule suutis Himki siiski mängu tasakaalustada. Ka viimased minutid algasid külalistele vaid kahepunktilises kaotusseisus. Kuid siin andis tunda pinge. Kollasinised tegid otsustavatel hetkedel mitu viga, mis otsustasid mängu.
Algul tegi James Augustine asjatu vea Miloš Teodosicile, kui armeelastel jäid rünnaku lõpetamiseks vaid mõned sekundid. Nii sai väljakuperemeeste mängujuht vabaviskejoonele, kus realiseeris kaks viset kergelt..

Pärast seda rikkusid himkilased enda rünnaku. Koponeni ja Augustine'i teineteise mittemõistmine viis Hinesi vaheltlõikeni.

Viimase reaalse võimaluse mängu päästa kaotasid kollasinised pisut üle kahekümne sekundi enne lõpusireeni. Тyrese Rice eksis varajasel rünnakul kaugviskel, aga James Augustine ei suutnud kätte saada ründelauapalli.

Raskekahurite omavaheline mäng näitas veelkord, et sel hooajal läheb võitlus esikoha pärast väga teravaks. Jah, CSKA oli tugevam. aga Rimas Kurtinaitise hoolealused tõestasid, et praeguse meeskonna potentsiaal võimaldab neil uskuda ja loota kauaoodatud triumfile meistrivõistluste lõpus.


Кonstantin Kutšer

Jaga
Meeldib?
7
Sponsors