11november

Ilma tõketeta. Kuidas Zeniti rünnnak murdis Avtodori kaitse

Zeniti ja Avtodori heitlus oli eelmise mängunädala üks huvitavamaid. Saraatovlased haarasid esimestest minutitest initsiatiivi ja juhtisid terve esimese poolaja. Pärast suurt vaheaega surusid Vassili Karasjovi hoolealused aga oma tahtmise peale.
Piiterlaste edu aluseks kujunes oivaline ründemäng. Nad viskasid teisel poolajal 50 punkti. Konstantin Kutšer analüüsib traditsioonilises rubriigis „Mõttelennud“ Avtodori kaitsemängu eripärasid ja Zeniti rünnakute otsustavust.

Selles mängus ei osalenud Ühisliiga oktoobrikuu MVP, võõrustajate liider Ryan Toolson. Snaipri puudumisel tegi Avtodor oma kaitsetöös korrektiive. Külalised panustasid korvialuse kindlustamisele. Volgalased jäid oma hoolealustest kaugele ja sulgesid kolmesekundiala.

Säärane kaitse jättis kolmepunktijoone tühjaks. Võõrustajad tabasid ses mängus 20 kaugviskest 12. Saraatovlased lasid vastastel joone tagant vabalt visata ja piiterlased kasutasid selle ära.

Kõige sagedamini nägid säärased rünnakud välja nõnda. Zabian Dowdell või Artjom Vihrov hakkasid läbi murdma.

Tõmmates sellega enda peale mitu vastasmängijat.

Pärast seda söödeti pall välja. Kusjuures neil oli tavaliselt mitu valikut, kellele sööt anda.

 

Võõrustajad elasid terve esimese poolaja kaugvisete peal, kuid ainult sellest poleks üldeduks piisanud. Seetõttu püüdsid nad pärast suurt vaheaega otsustavamalt rünnata ka kolmesekundiala kaudu. Huvitav on asjaolu, et valge-siniste julged reidid korvi alla tõid vaatamata vastaste arvulisele ülekaalule edu. Tuli välja, et saraatovlaste abistamine ei töötanud stabiilselt.

Näiteks algas kolmas veerand Vihrovi eduka läbimurdega.

Peale teda katnud mehe pidanuks venelast segama veel kolm Avtodori mängijat.

Kuid nad kõik jäid selles episoodis statistideks.

Abistamine ei töötanud ka hiljem. Kaitse passiivsus pick-and-roll’i olukordades lubas võõrustajatel kaugelt vabalt visata. Mõnel juhul polnud volgalaste jalad lihtsalt piisavalt väledad, mõnel juhul jäädi hiljaks lauavõitluses, lubades võõrustajatel pärast möödaviskeid punkte noppida. 

Sümboolseks kujunes järgmine episood. Volgalased võtsid traditsiooniliselt sisse kohad oma korvi lähistel. Kolmesekundialas oli korraga kolm Avtodori mängijat.

Kuid nad kõik jäid statistideks. Keegi ei seganud Janis Timmal löögipositsioonile siirdumast. Alles viske ajal püüdis Ivan Russetski osutada lätlasele vastupanu.

Sama näitlik oli ka järgmine episood. Siin suutsid külalised peatada kolme mehe abil Timma läbimurde.

Pärast Timma söötu liikus Vihrov vastupanuta korvi poole ja tõi kaks kerget punkti. 

Mäng näitas, et Zeniti rünnak on ka põhisnaipri Ryan Toolsoni puudumisel piisavalt efektiivne. Piiterlased oskavad üles leida vastase kaitse nõrgad kohad, suudavad mängu käigus taktikaliselt ümber orienteeruda ning on valmis tegutsema aktiivselt ja otsustavalt. Just tänu rünnaku tulemuslikkusele pole Vassili Karasjovi hoolealused tundnud veel kaotusekibedust ja asuvad VTB Ühisliiga turniiritabeli ülemisel real.


Konstantin Kutšer

Jaga
Meeldib?
6
Sponsors