26november

Aleksei Vassiljev:
Avtodor peab mÀngima veel kiiremini - nagu eelmisel hooajal

Tänavuse hooaja esimese treenerivahetuse tegi Avtodor. Ambitsioonikate saraatovlaste tüüri võttis üle seni klubis abitreenerina töötanud Aleksei Vassiljev.
Ta rääkis meie kodulehele antud intervjuus uutest võimalustest, muutustest Avtodori mängus, samuti vastas küsimusele, miks saavad sageli just mängujuhtidest head treenerid.

Olete nüüd Avtodori peatreener. Mis teie töös muutus?
Ei saa öelda, et midagi muutus kardinaalselt. Brad Greenberg näitas hooajaks valmistumisel töösuunad ette, määras mu kohustused ja jätkan nende täitmist. Muutus vaid see, et nüüd ma mängu ajal ei istu, vaid seisan. Põhiprobleem oli mänguks VEFiga valmistumise perioodil SMS-õnnitlustele vastamine (naerab).

Kui valmis olite VTB Ühisliiga klubi juhendama. Milline oli teie varasem karjäär?
Ausalt öeldes pole toimunu mulle siiani päriselt kohale jõudnud. Jah, olen peatreener. Kuid midagi erilist pole seni teinud ega võitnud.
Teen seda tööd juba 10 aastat. Viimased 4 aastat töötasin abitreenerina Triumfis ja Zenitis. Peatreeneri abilisena tulin Kaasanis universiaadi võitjaks. Olen kogu saadud info talletanud ja läbi töötanud, arutanud asju teiste treeneritega.
Algselt polnud peatreeneri tööst mingit juttu, tulin siia aitama Greenbergi, Saraatovi noori mängijaid ja Avtodori tervikuna. Võtsin seda kui head kooli.
Nüüd aga andis Vladimir Rodionov mulle võimaluse ja püüan selle ära kasutada. Arvan, et olen selleks valmis. Kuidas see välja kukub, näitab aeg. Ja see, mida arvatakse kõrvalt, on palju tähtsam sellest, mida tunnetan ise.

Milline on teie treenerifilosoofia, millele keskendute?
Filosoofia on lihtne – tasakaal kõiges, nii kaitses kui ka rünnakul. Mulle meeldib kiire mäng, aga kõik peab olema õigustatud. Korvpallis meeldib agressiivsus. Üldiselt olen aga orienteeritud rohkem kaitsele.

Mida uues ametis esmalt muutsite?
Päris palju. Püüame panna palli kiiremini liikuma, panustame kaitsele. Kaitse muutus agressiivsemaks ja mitmekesisemaks. Eelistan pidevalt vahetada mängutempot – vahel tegutseda veidi kiiremini, siis aeglasemalt. Mõnes olukorras tuleb tegutseda jõulisemalt, et vastane ei saaks tervet mängu ühte rütmi hoida. Kokkuvõttes peab Avtodor mängima veel kiiremini ja agressiivsemalt – nagu eelmisel hooajal. Niisugune korvpall meeldib nii mängijatele kui ka pealtvaatajatele.

Avtodori teine teie käe all peetud mäng toimuss EuroCupil, kus alistasite Vassili Karasjovi juhendatava Zeniti. Olete temaga koos töötanud nii Triumfis, Zenitis kui ka Venemaa koondises…
Jah, tean Vassili Nikolajevitši meetode ja nõudmisi, tean, mida ta teeb time out’ide ajal. Mul oli eelis, sest tabasin ära, kuidas mäng võib kulgema hakata. Oma rolli mängis ka see, et matši ajal sai Zenitil vigastada Artjom Vihrov. Kasutan juhust ja soovin talle kiiret paranemist.
Ma ei salga, et ärevus polnud väiksem kui enne esimest, VEFi vastu peetud mängu. Kuid see kõik kadus avavilega. Pärast seda nägin enda ees vaid vastaste, keda tuli üle mängida, siniseid särke.

Räägime meeskonnast. Miks võeti vastu otsus loobuda Malcolm Armsteadist?
Siin on terve rida põhjuseid. Valisime mängija klubi spetsiifikat arvestades kindlate ülesannete ja eesmärkide tarvis. Tahtsime saada kiiret „number ühte“. Tal tekkisid aga probleemid tervisega. Malcolm on individuaalselt väga hea mängija, kuid meeskonna stiiliga ei sobinud. Rääkisime temaga, mõtlesime, et ta kuulab meie nõudmisi, kuid lõpuks tuli lahku minna.

Kui hästi on kohanenud Avtodori uus mängumees Paul Stoll?
Tegemist on Mehhiko koondislasega, ta on kiire ja hea viskega. Tähtsaim, et ta tahab võita, seab võidu oma statistikast kõrgemale. Ta suudab kaitset lahti harutada. Tal on stabiilne vise, samas meeldib talle sööta.

Hiljuti märkis endine tuntud keskmängija Vitali Nossov, et ei usu Artjom Klimenkosse. Kas teie meelest suudab noor tsenter areneda ja õigustada paljusid saadud avansse?
Palju sõltub Artjomist endast, tal on arenguks kõik eeldused olemas. Ma ei nõustu Vitali Nossoviga selles, et Klimenkol puudub iseloom. Vastupidi – sellega on tal kõik korras. Artjom peab suunama oma energia õigesse kohta ja siis läheb kõik hästi. Arvan, et ta on tsentri kohal Venemaa koondise tulevikumees.

Kõik praegu pildil olevad venelastest treenerid – Jevgeni Pašutin, Vassili Karasjov, Oleg Okulov, Sergei Bazarevitš – olid omal ajal mängujuhid. Ka teie pole erand. Kas see on lihtsalt huvitav fakt või seaduspärasus?
Korvpallis ei öelda ilmaasjata, et mängujuht on kui treener väljakul. Ta peab mängu ajal meeskonda juhtima, kontrollima tempot ja tajuma, kellel täna „läheb“. „Number üks“ peab teadma kõike, seda, kes millalgi vabaks jookseb, miks ta peab olema seal, aga mitte siin. Selles on asja kogu saladus. Niisugustel korvpalluritel pole hiljem keeruline treeneriks hakata – korralik alus ja kogemus on all.

Viimati, kui Vladimir Rodionov määras senise abitreeneri peatreeneriks, oli see David Blatt…
See oli ammu-ammu. Rodionoviga on töötanud palju häid treenereid. David Blatt, Fotis Katsikaris, Neven Spahia – terve plejaad kuulsaid nimesid. Nad kõik on palju saavutanud ja karjääriredelil tõusnud. Kui ta on neid varem näinud abilistena ja seejärel määranud peatreeneriks, tähendab, et tal on tunnetus olemas.

Jaga
Meeldib?
10
Sponsors