16märts

Põhiturniiri lõpusirge 7 intriigi

VTB Ühisliiga põhiturniiri lõpuni on jäänud vähem kui kaks kuud. Küll jagub piisavalt siiani lahtiseid küsimusi. Kas Krasnõi Oktjabr sekkub veel heitlusse play-off’i koha eest? Kas UNICS ja Zenit hoiavad omma kõrgeid kohti või tõuseb Himki? Kuidas jagunevad esikaheksa ja tabeli alumise osa meeskondade kohad? Kes saab MVP tiitli?
Meie koduleht toob välja põhiturniiri lõpuosa 7 suuremat intriigi.

Kas UNICS säilitab teise koha?


Põhiturniiri kaks paremat saavad play-off’is nii veerand- kui ka poolfinaalis koduväljakueelise. Tabelitippu on end kindlalt mänginud Moskva CSKA. Ka teisena liikuv UNICS seisab kindlalt jalgel. Kuid kaasanlaste positsioon pole siiski lõpuni kindel. Jevgeni Pašutini hoolealused on saanud Zenitist kõigest ühe ja Lokomotiv-Kubanist kolm kaotust vähem. „Roheliste“ vastu räägib ka järelejäänud mängude graafik. Nad peavad 6 kohtumisest 5 võõrsil, ainus kodumäng tuleb aga otsese konkurendi Lokomotiv-Kubaniga. Nii et kaasanlased peavad teise tabelikoha hoidmiseks võtma kogu jõu kokku.


Kas Zenit lõpetab nelja parema seas?

UNICSi üks lähemaid jälitajaid on Zenit. Seejuures on piiterlaste olukord veelgi ebakindlam. Nad on ülitiheda graafiku tõttu – see on seotud mitte ainult eurosarjas, vaid ka Venemaa karikavõistlustel osalemisega – pidanud Ühisliigas teistest vähem mänge, kõigest 19. Nii et nad peavad lähema poolteise kuu jooksul kaotatut hoolega tasa tegema. Meeskonna tulevaste vastaste seas on kõik eeldatavad favoriidid: CSKA, UNICS, Lokomotiv-Kuban ja Himki. Zenit saigi kõik esimese ringi kaotused just mängudes nende suurklubidega, kusjuures enamiku suure vahega. Vassili Karasjovi hoolealused peavad esinelikusse püsima jäämiseks mitte ainult eksimatult tegutsema, vaid mõnes kohas ka hüppama üle oma pea.


Kas Himki ärkab uuesti ellu?

Himkilased kuulusid veel hiljuti kindlalt esikolmikusse. Kuid järgnenud edutu seeria halvendas nende tabeliseisu oluliselt. Kolla-sinised on viimasest 7 mängust kaotanud 5 ja langenud 5. kohale. Kusjuures alla on jäädud mitte ainult otsestele konkurentidele (CSKA, Lokomotiv-Kuban, UNICS), vaid ka tugevatele keskmikele (Nižni Novgorod, Avtodor).
Niisugune mõõn tõi kaasa kärarikka treenerivahetuse – leedulast Rimas Kurtinaitist asendas montenegrolane Duško Ivanovic. Nii kardinaalne muutus peab Himkit ergutama. Kolla-siniste uus peatreener on tuntud oma ranguse ja nõudlikkuse poolest, tema hoolealused on alati hoidnud kõva distsipliini.
On raske hinnata, kuidas Moskva oblasti meeskonna rohkearvulised tähed need meetodid vastu võtavad. Himki võib nüüd nii alustada võiduseeriat kui ka langeda tabelis veelgi allapoole. See aga ähvardaks terve play-off’i jooksul koduväljakueeliseta jäämist ja juba veerandfinaalis tugeva vastasega kohtumist.


Milliseks kujuneb teine nelik?

Põhiturniiri lõpusirge huvitavaim tõotab tulla 5.-8. koha võitlus. Trio Avtodor, Nymburk, Nižni Novgorod võib valmistada palju üllatusi. Nad ei püüa kohti mitte ainult omavahel ära jagada, vaid tõmmata sellesse võitlusse ka Zeniti ja Himki.
On äärmiselt raske pakkuda, kes neist jõuab lõpuks kõige kõrgemale. Nymburkil ja Nižni Novgorodil on üks võit rohkem, kuid Avtodoril kolm võõrsil peetavat mängu varus. Nende mängugraafik on üsna ühesuguse raskusega. Palju otsustab igaühe häälestatus igaks mänguks. Kes vähem eksib, jõuab ka kõrgemale.


Kas Krasnõi Oktjabr suudab võidelda play-off’i koha eest?

Ühisliiga kaheksa paremat on ülejäänutest küllalt kaugele ette rebinud. Mingid võimalused neile järele jõuda on ainult Krasnõi Oktjabril. Kuid viimane, Tallinnas saadud kaotus muutis volgogradlaste ülesande maksimaalselt raskeks. Nad jäävad 7.-8. kohta jagavatest Nymburkist ja Nižni Novgorodist nelja võiduga maha. Vahe on suur, kuid „terasesulatajad“ on sel hooajal vaigistanud mõnegi skeptiku. Kui Kirill Bolšakovi hoolealused kiirendavad ja jõuavad play-off’i, ei tohiks see kedagi üllatada. Seda enam, et nad on sel hooajal come-back’ide meistrid.


Kuidas jagunevad tabeli alumise poole kohad?

Võib tunduda, et turniiritabeli alumise osa meeskonnad võivad hooaja lihtsalt lõpuni mängida. Sest nad on faktiliselt ja mõni ka praktiliselt kaotanud lootuse pääseda play-off’i. Kuid kõik pole nii lihtne. Meenutagem kasvõi tšempionaadi auhinnarahasid, mille suurus on saadud kohast otseses sõltuvuses. See annab lõpuheitluseks täiendava stiimuli.
Klaaritakse ka isiklikke arveid. Näiteks Jenisseile on Krasnõi Oktjabrist möödumine ja nõrgima Venemaa meeskonna nimetuse vältimine auküsimus. Oma viimast sõna pole öelnud ka Ühisliiga mitte-Vene klubid: Soome Bisons, Eesti Kalev/Cramo, Läti VEF, Valgevene Tsmoki-Minsk, Kasahstani Astana. Nad täiendavad ilmselt veel oma võiduarvet. Et 10. ja 15. kohta lahutab praegu ainult kaks võitu, säilib tabeli teisel poolel selge intriig.


Kes saab MVPks?

See pole just globaalne, kuid alati huvitav ja intrigeeriv küsimus. UNICSi mees Keith Langford teeb suurepärast hooaega. Kaasanlaste ameeriklasest tagamees on korviküttide edetabelis teistest kaugele ette rühkinud (mängus 21,8 punkti) ning on põhiturniiri MVP põhipretendent. Ent kui resultatiivsuse osas pole UNICSi liidril suurt konkurente, siis kõige väärtuslikuma mängija tiitli eest peetavasse võitlusse võivad vabalt sekkuda ka Nando De Colo (CSKA) ja Anthony Randolph (Lokomotiv-Kuban).
Armeelaste tagamängija on kõige tähtsamates mängudes tegutsenud suurepäraselt. De Colo ei karda pingelistel hetkedel mängu enda peale võtta ja tüürib meeskonna võitudeni. 40 minuti arvestuses on Ühisliigas nii resultatiivsuse kui ka efektiivsuse osas liider just prantslane (see tähendab, et kui Nando mängiks vahetuseta, koguks ta mängus 30 punkti ja efektiivsusteguriks 34!).
Subjektiivses „40 minuti“ edetabelis järgneb De Colole just Randolph. Ameeriklasest ääremängija on viimastes mängudes kerkinud Lokomotivi parimaks. Krasnodarlased jäid küll alla Nižni Novgorodile, kuid on teises ringis esinenud võimsalt ning alistanud paljuski tänu Randolphile ka CSKA ja Himki.
Kes nimelt võidab lõpuks MVP tiitli, sõltub aga ka meeskondade tulemustest, mitte ainult kandidaatide individuaalsetest sooritustest.

Jaga
Meeldib?
20
Sponsors