31august

Vassili Karasjov:
Zenit panustab venelastele

Eelmise hooaja paljude üllatusmeeskondade seas seisab Zenit erandina. Peterburi meeskond näitas juba hooaja algul hambaid, suutis koguda täismaja Sibur Arenale, aga põhihooaja kokkuvõttes jõudis koguni esinelikusse.
Intervjuus meie veebiküljele kinnitas Zeniti peatreener Vassili Karasjov, et see ei ole veel võimete piir, tutvustas meeskonna uustulnukaid, seostab peamisi lootusi venelastest talentidega ja on taas hea tulemuse nimel valmis mängima kiiret ja haaravat korvpalli.

Eelmine hooaeg oli Zenitile Liigas esimene. Millised mälestused sellest on teil isiklikult?
Sõnapaar „debüüthooaeg“ räägib enda eest. See ongi minu peamine mälestus: üleminek Peterburi, naasmine kodulinna treenerina. Aga loomulikult meenub ka mäng Sibur Arena täistribüünide ees.

Kuidas möödub ettevalmistus oktoobris algavateks meistrivõistlusteks?
Esimese treeningkogunemise pühendasime üldfüüsilisele ettevalmistusele. Paljud mängijad tegid kaasa Venemaa põhi-, noorte- või üliõpilaskoondises. Praegu on ülesanne jõuda hooaja alguseks optimaalsesse vormi. Kuna meil on koosseisus ka uustlulnukaid, siis toimub ka taktikaline ettevalmistus nii kaitses kui rünnakul. Erilist mängupraktikat pole meil seni olnud.

Kas täitsite hooajavälisel ajal uute mängijate soetamisel kõik eesmärgid?
Praegu on sellest vara rääkida – eks mängud näitavad. Neid positsioone, mida soovisime tugevdada, ilmselt ka tugevdasime. Tegime panuse Venemaa mängijatele. Sellel hooajal on meil ainult neli, mitte viis leegionäri. See on õige ja edukas poliitika. Meeskonda tuli terve rida perspektiivikaid Venemaa noormängijaid, kes tahavad edasi areneda.

Andeka Dmitri Kulagini vahetas Zenitis välja mitte vähem andekas Läti ääremängija Janis Timma, kes teenis eelmise hooaja kokkuvõttes Liiga parima noormängija tiitli. Millist rolli hakkab uuenenud meeskonnas täitma lätlane?
Janist jälgisime juba ammu ja tahtsime teda endale võtta eelmise hooaja käigus, kuid ei õnnestunud. Tal on veel kõik ees, kuid Timma näitab juba praegu küpset mängu. Püüame propageerida kiiret korvpalli koos agressiivse kaitsega ning teeme panuse andekatele mängijatele, kes selliseid koormusi taluvad. Pealegi on neile endile huvitav mängida sellist korvpalli. Selge, et Janisele oleme asetanud suuri lootusi, temast peaks saama Zeniti üks liidreid.

Eelmisel hooajal sai meeskond Liigas eelviimase koha kolmepunktivisete tabavuse (33,3%) poolest. Kas võib öelda, et otsisite sihipäraselt sellist snaiprit nagu Ryan Tulson, et olukorda muuta?
Muidugi. Meil ei olnud eelmisel hooajal kerge. Kui sul ei ole kolmese joone tagant nii tugevat rünnakut, siis vastaste kaitse kohandab enda tegevuse vastavalt. Sel suvel püüdsime meeskonda lisada häid kaugviskajaid. See ei ole ainult Tulson, vaid ka noored venelased Karpuhhin ja Komissarov. Usun, et suudame olukorda selles valdkonnas parandada.

Rääkige ka teisest leegionär-uustulnukast Zabian Dowdellist, kel on juba VTB Ühisliigas mängimise kogemused. Kas tema peaks olema vääriline vahetus mullusele liidrile Walter Hodge´ile?
Raske on kedagi võtta ja lihtsalt asendada. Hodge oli rünnakul väga tugev ja produktiivne. Tema kaudu käis suur osa mängust, olime sellest mängijast sõltuvad. Kui Walter polnud hoos, siis mängis ka Zenit halvasti. Nüüd tahaks luua sellist meeskonda, kes ei sõltuks enam ühest mängijast. Dowdell aitab meid kõvasti kaitses – tänu oma kasvule võib ta tegutseda väga agressiivselt. Zabian ei oma nii stabiilset viset kui Hodge, aga oskab läbi murda ja õigeaegselt sööta. Ta teab VTB Ühisliiga taset, sest on siin mänginud Leedu Lietuvos Rytase ja Krasnojarski Jenissei ridades – see pole vähetähtis faktor. Olen kindel, et ta aitab meid.

Räägime venelastest. Puškov, Komissarov, Antipov, Golovin, Karpuhhin – kes teie meelest on juba praegu valmis tõusma uuele tasemele ja üllatama?
Ei tahaks kedagi eraldi esile tõsta. Igaühel nimetatutest on võimalus pääseda algviisikusse ja saada meeskonna võtmetegelaseks. Kõigil neil on meeskonna usaldus, kuid nad peavad seda väljakul õigustama. Venemaa mängijate jaoks on see hea, kõik sõltub ainult neist endist.

Dmitri Golovin on üks aktiivsemaid korvpallureid Twitteris. Kuidas te sellesse suhtute?
Ma ise sotsiaalvõrgustikes ei käi. Pean seda ajaraiskamiseks. Kuid see on tema otsus, mul pole õigust seda keelata. Kui see ei tee meeskonnale kahju, pole midagi katki.

Andrei Desjatnikov on viimasel ajal märgatavalt arenenud ja paljud arutavad tema tuleviku üle. Algul andis noor keskmängija end üles NBA draftis, siis aga ei mahtunud Venemaa koondisse. Kas tasub oodata, et Zeniti skeemides on tal suurem roll?
Juba eelmise hooaja lõpul hakkas ta mänguaega saama, kusjuures mitte ainult kasvu pärast. Tihti mängis meeskond hästi, kui tema oli väljakul. Universiaadil aitas Andrei meeskonda kõvasti. Ta küpseb, areneb, töötab. Desjatnikov ei sattunud asjata Venemaa koondise kandidaadiks. Kuid rääkida sellest, et ta saab Zeniti liidriks, on veel vara. Tuleb edasi minna samm sammult. Loomulikult saab see andekas tsenter mänguaega ja aitab meeskonda. Loodame temale ja olen rõõmus tema arengu üle.

Artjom Vihrov ja Jevgeni Valijev jätavad korvpalli EM-i vahele vigastuste tõttu. Kas need mängijad jõuavad taastuda klubihooaja alguseks?
Vihrovil olid juba eelmise hooaja lõpus seljaprobleemid, mis koondises süvenesid. Praegu on meie eesmärk võimaldada tal täielikult taastuda, sest Artjomile asetame suuri lootusi. Valijev vigastas jalga. Praegu ta töötab arstide kontrolli all. Areng on positiivne, kuid ma ei ole doktor ega oska ennustada tagasituleku tähtaega.

Eelmisel põhihooajal jõudis Zenit üsna ootamatult Liiga esinelikusse. Kas on reaalne sellel tasemel püsida?
Lisaks teatud tulemuse saavutamisele on meil ka teised ülesanded. Praegu tahaks, et rohkem saaksid mängida venelased, sest nemad loovad vundamendi tulevastele võitudele. Meil on sel aastal üks välismaalane vähem kui mullu, aga meeskondlik mäng võib sellest tulla isegi huvitavam. Seame alati kõige kõrgemaid eesmärke. Üritame anda endast parima igas mängus, alistada ükskõik millise vastase. Ei tahaks langeda madalamale kui eelmisel hooajal ja ühendame selleks kõik jõuvarud. Kuid esituste taustal on siiski oluline, et areneksid Venemaa mängijad, et Zenitil oleks hea venelastest pallurite baas. Pärast seda, sõlmides lepinguid kõrgeklassiliste välismaalastega, suudame kerkida juba uuele tasemele.

 

Jaga
Meeldib?
12
Sponsors