08august

Korvpallikeel. Kate, Pressing, Kiirrünnak

Meie koduleht esitleb rubriigi „Korvpallikeel“ teist osa. Selles rubriigis räägime korvpalliterminitest – spetsiaalsetest väljenditest ja žargoonist –, millest räägivad kõik korvpalli sees olevad inimesed. Iga väljendiga kaasneb näide video abil.
Projekti „Korvpallikeel“ teises osas vaatleme lähemalt kolme terminit: kate, pressing ja kiirrünnak.

Kate
See on korvpalli üks tähtsamaid elemente. Tegemist on ründava poole mängija liikumisega, mis blokeerib vastase teekonna. Katteid kasutatakse selleks, et kas viia mõni snaiper vabale viskepositsioonile või luua kellelegi võimalus läbimurdeks vastase korvi poole.
Kate on tehniliselt lihtne, kuid seejuures väga efektiivne element. Seda kasutatakse enamikus kombinatsioonides. Kõige populaarsemates kahe mängija koostöövormides – pick’n’roll ja pick’n’pop – on sõna „kate“ (ingl k pick) sees, mis juba ise räägib selle elemendi tähtsusest.
Peale kombinatsioonide kasutatakse katteid sageli ka teatud tsoonis ülekaalu saavutamiseks. Selleks püütakse kaitsvat poolt sundida ebavõrdsele vahetusele ning viia kaitse sellega tasakaalust välja. Lühikesed mängijad peavad korvi all pikki takistama, aeglased pikad aga jäävad tagaliinis kiirete „väikemeeste“ vastu.

Pressing
See on üks kaitsevormidest. Pressingut iseloomustab suurenenud agressiivsus – surve pallile ja kaitsva poole aktiivne liikumine. Sageli kasutatakse pressingut siis, kui vastane paneb palli mängu. Kaitsev pool püüab esimese söödu muuta maksimaalselt keeruliseks, minnes näiteks vastast mitmekesi katma.
Pressing nõuab palju energiat. Pidevalt ei suuda seda kasutada ükski võistkond. Kuid kohati kasutades võib pressing olla väga efektiivne. Sellega sunnitakse vastaseid eksima, „röövitakse“ neilt rünnakuaega ning pressitakse vastase mängujuhte nii füüsiliselt kui ka psühholoogiliselt (eriti kui põhimehele pole võrdväärset vahetust).
Kui efektiivne säärane taktika võib olla, näitas näiteks Venemaa klubi Jenissei ja Eesti Kalev/Cramo mängulõpp. Siberlased olid veel kaks minutit enne lõppu 10 punktiga taga. Tänu pressingule sunniti vastane aga tervele reale pallikaotustele ning jõuti kiirelt ühe korvi kaugusele.

Kiirrünnak
Otsustav rünnak, mille käigus ründava meeskonna mängija või mängijad jõuavad üksi korvi alla või saavutavad arvulise ülekaalu. Juba väljend ise annab mõista, et selle sünonüümiks on kiirus. Kiirrünnaku muudab efektiivseks relvaks just kiire üleminek kaitsest rünnakule.
Veel üks kiirrünnaku pluss seisneb selle lihtsuses. Kiirelt vastase korvi poole jooksmiseks on vaja ainult head füüsilist ettevalmistust, tehnika ja taktika on teisejärgulised. Positsioonirünnakul seevastu tõusevad esiplaanile meisterlikkus ja kokkumäng.
Kiirrünnakutaktikat kasutavad sageli rohkem just keskmikud, kes püüavad sellega teha tasa oma allajäämise meisterlikkuse osas. Eelmisel hooajal näitas VTB Ühisliigas niisuguse mängustiili efektiivsust edukalt Saraatovi Avtodor. Volgalased suutsid jõuda play-off’i, saades soosikute vastu just kiirrünnakuid kasutades mitmeid võite.

Jaga
Meeldib?
7
Sponsors