28august

Korvpallikeel. Pick and roll, Pick and pop, Isolatsioon

Meie koduleht esitleb rubriigi „Korvpallikeel“ viiendat osa. Selles rubriigis räägime korvpalliterminitest – spetsiaalsetest väljenditest ja žargoonist –, millest räägivad kõik korvpalli sees olevad inimesed. Iga väljendiga kaasneb näide video abil.

Projekti „Korvpallikeel“ viiendas osas vaatleme lähemalt kolme terminit: pick and roll, pick and pop ja isolatsioon.

Pick and roll (eesti keeles kate kattest mäng)
Pick and roll on inglisekeelne nimetus ründekombinatsioonist, mille viivad läbi kaks korvpallurit, mille puhul üks ründava meeskonna mängija paneb palliga mehele katte ja pärast seda, kui kaks kaitsjat on jäänud tolle mehe peale, hakkab liikuma korvi alla (roll) ja saab söödu vabalt kohalt viskeks.
Klassikalises variandis peaks see kombinatsioon lõppema tagamängija sööduga tsentrile, pärast mida toob pikk kaks kerget punkti korvi alt. Kuid praegu on sarnaseid kahe mehe kombinatsioone teisigi. Näiteks võib tagamängija pärast kattest vabanemist visata kaugelt peale või minna ise läbimurdele. Selliseid kate kattest kombinatsioone tehakse tihti ebavõrdse vahetuse tekitamiseks, kusjuures ründav pool kasutab ära olukorra teravnemise.
Pick and roll on ründava meeskonna jaoks üks lihtsamaid meetodeid vastase ees ülekaalu saavutamiseks. Praegu pole olemas üheselt efektiivset kaitsesüsteemi, mis suudaks selle kombinatsiooniga toime tulla. On olemas erinevaid variante kate kattest mängu vastu, kuid ükski neist ei garanteeri edu. Sellepärast ongi mainitud kombinatsioon tänapäeva korvpallis populaarseim ning seda kasutab iga meeskond.


Pick and pop (üks kate kattest mängu variatsioone)
Pick and pop on üks pick and rolli variatsioone. Erinevalt baaskombinatsioonist ei murra pikk selles variandis korvi alla, vaid liigub hoopis kolmesejoone suunas. Saanud mängujuhilt palli, viskab ta kaugelt peale.
Selline koostöö pole nii efektiivne ja populaarne kui pick and roll, kuid enamik meeskondi kasutab seda oma arsenalis. Pick and pop'i kasutuselevõtt avaldas tuntavat mõju mängu olemusele. Kui varem viibisid pikad mehed enamuse rünnakuajast kolmesekundialas või selle lähistel, siis nüüd on nad õppinud kaugelt viskama küllaltki hea tabavusprotsendiga. Ka VTB Ühisliigas on praktiliselt kõigis meeskondades oma pikkadest snaiprid.
Veelgi enam, möödunud hooaja kõige efektiivsemaks kaugviskajaks kerkis CSKA ääremängija Andrei Vorontsevitš, kes ületas tervet rida tunnustatud tagameestest snaipreid. Samuti on pick and popi edukalt kasutanud paljud teised pikemad mehed, kelle seast võiks esile tõsta Sergei Monjat, Konstantinos Kaimakogloud, Kaspars Berzinšit, Travis Petersoni ja Rolands Freimanist.


Isolatsioon
Isolatsioon või „iso“ - see on korvpallitermin, mis tähendab kombinatsiooni, kus mängija püüab oma katjat üks ühe vastu üle mängida ja viskele jõuda. Sealjuures üritavad ründaja partnerid oma liikumistega tõmmata vastase kaitse laiali ja anda palliga mehele üks ühe vastu rünnakuks ruumi.
Isolatsiooni kasutavad tihti meeskonnad, kelle koosseisus leidub individuaalselt tugevaid mängijaid. Neile toob edu atleetlikkuse, kiiruse ja hea tehnika koosmõju. Näiteks Keith Langfordi või Sonny Weemsi iseloomustavad pigem läbimurded jõupositsioonilt, kus nad lihtsalt suruvad oma vastase kõrvale. Kuid Tyrese Rice või Aaron Jackson loodavad pigem enda kiirusele.
„Iso“ tõuseb eriti esiplaanile pingelistes mängulõppudes, kus liidrid on valmis võtma vastutuse enda peale ja ühe viskega mängu otsustama. Kuid isolatsioon on väga efektiivne ka mängu käigus, kui ründav mängija jääb endast selgelt klassilt madalama kaitsja vastu.

Jaga
Meeldib?
15
Sponsors