10september

Korvpallikeel. Double Team, Backdoor, ebavõrdne vahetus

Meie veebikülg esitleb rubriigi „Korvpallikeel“ kuuendat osa. Selles rubriigis räägime korvpalliterminitest – võõrkeele laensõnadest, spetsiifilistest väljenditest ja žargoonist – keeles, milles räägivad kõik mängijad ja huvilised. Iga väljendit aitab iseloomustada videonäide.
Pöörame teie tähelepanu projekti „Korvpallikeel“ kuuendale osale, milles lahkame kolme terminit: double team, backdoor ja ebavõrdne vahetus.

Double team (eesti keeles võiks olla abistamine)
Double team või palliga mehe kahekordne katmine on kaitse üks variante. Selle olemus seisneb selles, et kaitsva poole mängijad avaldavad kahekesi survet vastasele ning proovivad tal mitte lubada viset või söötu teha. Sellist varianti kasutatakse kõige sagedamini individuaalselt tugeva mängija vastu neil juhtudel, kui kaitsva meeskonna ükski mängija ei saa temaga üksi hakkama.
Taolisel kaitsel on nii omad plussid kui ka miinused. Kui vastaste koosseisus on selge liider, kes tavaliselt kogub lõviosa meeskonna punktidest, siis kahe mehega on võimalik teda vaos hoida. Sellega lõhutakse ka vastase tavapärane ründesüsteem. Samal ajal tähendab ühe mehe pidev kahekesi katmine, et ründaja kaaslastele jäävad vabamad käed. Nad saavad väljaku teises osas arvulise ülekaalu.
Tihti kasutatakse double team´i kate kattest mängus, kuid kaitsjad püüavad peatada palliga tagameest, aga ka ohtlike keskmängijate vastu, kui nood saavad korvi alla palli.

Backdoor („tagauks“)
Otseses tõlkes inglise keelest oleks backdoor´i tähendus „tagauks“. Selline süsteem on eriti populaarne NBA-s ja tähendab jõulise ääre või keskmängija koostööd tagamehega. „Tagauks“ põhineb pika mehe sööduoskusel, aga tagamängija teeb kiirenduse ja murrab korvi alla.
Kombinatsiooni oolemus seisneb selles, et ründava meeskonna tagamängija spurdib kolmese joone juurest korvi alla ja saab kaaslaselt söödu.
See pole kõige lihtsam koostöö vorm ja nõuab eriti head teineteisemõistmist. Kombinatsiooni edu sõltub otseselt kiirusest ja õigeaegsest söödust. Igasugube hilinemine (kas siis korvi alla sööstu või sööduga) on reeglina saatuslik. Võib-olla just sel põhjusel kasutavad meeskonnad backdoor´i harvemini kui tavalisi kate kattest liikumisi.
Tasub lisada, et backdoor on kõige efektiivsem, kui vastane kasutab maa-ala kaitset ning ühelgi ründava poole mängijal ei ole isiklikku katjat.


Ebavõrdne vahetus
Inglise keeles nimetatakse seda terminit mismatch – see pole tavaliselt kombinatsioon, vaid selle jätk. Sellise terminiga tähistatakse olukorda, kus katte tegemise käigus on kaitsva poole mängijad sunnitud vastaste katmise omavahel vahetama. Nii jääb tavaliselt pikka meest katma keegi lühikestest ja vastupidi.
Kõige sagedamini tekib ebavõrdne vahetus kate kattest mängu puhul. See on ka kaitsvale poolele üks variante, kuidas sellise kombionatsiooni vastu mängida, kuid ta pole kõige efektiivsem võimalus. Kuid mõned meeskonnad provotseerivad kaitsva poole meelega ebavõrdsesse vahetusse.
Sellisel taktikal on terve rida plusse. Peamine seisneb selles, et ründav pool saab ülekaalu mitme parameetri poolest. Nii on kiirel tagamängijal kolmese joone juures võimalik üle mängida temast aeglasem vastane, aga korvi all jääb pika keskmängija vastu lühike mees.

Jaga
Meeldib?
9
Sponsors