10veebruar

Kapteni naasmine. Viktor Hrjapa mÀngus Himkiga

Viktor Hrjapa karjääri kaks viimast hooaega on olnud poolikud. Ääremängija on saanud küll ühe, küll teise vigastuse, ja olnud pikka aega laatsaretis. Paljud on juba veterani maha kandnud. Seda üllatavam oli venelase naasmine selle aasta alguses. Ta kogus kiiresti vormi ja lülitas rotatsioonist välja ameeriklase Demetris Nicholsi.

Sugugi kõik CSKA vastased pole suutnud Hrjapa praegust valmisolekut õigesti tuvastada, ses osas kujunes Himkiga peetud mäng lakmuspaberiks. Moskva oblasti meeskond kuulub Euroopa tugevamate sekka. Just selles armeelaste jaoks põhimõttelise vastasega peetud heitluses näitas Viktor oma selle hooaja parimat korvpalli.

Lõpuks nägime väljakul sedasama Hrjapat, kes oli veel hiljuti nii Venemaa koondise kui ka CSKA võtmemängija. Viktor kerkis õigustatult Ühisliiga 20. nädala MVPks, näidates mängus Himkiga neid tugevaid külgi, mis omal ajal tegid temast Euroopa ühe parema ääremängija. Konstantin Kutšer analüüsib traditsioonilises rubriigis „Mõttelennud“ CSKA kapteni tegutsemist derbis.

Kindel kaitse
Me kõik teame Hrjapat kui sitket, alistumatut mängijat, kes võitleb iga palli pärast ega pelga kehamängu. Mängus Himkiga sai temast taas CSKA kaitse tugitala. Viktori ilmumine väljakule kolmanda veerandaja keskel ahendas võõrustajate senist tegutsemisvabadust.
Himki rünnaku efektiivsus langes hoobilt poole võrra. Murranguliseks kujunes just kümneminutiline periood 26ndast 36. minutini. Armeelased võitsid selle tänu kaitsele, kus võtmekujuks tõusis Hrjapa.

Vise kaugemalt
Ääremängijad peavad Dimitris Itoudise skeemides suutma ka korvist kaugemalt visata. De Colo, Teodosic ja Higgins ajavad oma läbimurretega sageli vastase kaitse segadusse. See on CSKA ründemängu üks kõige efektiivsemaid käike. Kuid see töötab täisvõimsusel ainult juhul, kui väljas ootavad hea viskega ääremängijad. Sel juhul ei kipu armeelaste vastased kolmesejoonest kaugele appi tulema. Vastasel korral saavad De Colo ja Teodosic sööta palli vaba kolmese sooritamiseks.

Kuni Himkiga peetud mänguni polnud Hrjapa sel hooajal oma viskes eriti kindel. Põhimõttelises vastasseisus näitas ta aga nii meisterlikkust kui ka iseloomu. Viktor praktiliselt ei eksinud mängust sooritatud visetel (5st 4). Ja ta tabas need kõik selle murranguperioodi jooksul – mil puna-sinised tegid otsustava edu sisse – kolmesekundialast väljastpoolt.

Platsinägemine
Visetest veel ohtlikumad olid aga armeelaste ääremängija firmasöödud. Hrjapa andis viis korvisöötu. Ta oli ses elemendis meeskonna parim, edestades ka Teodosicit (4), De Colo’d (2) ja Jacksonit (2). Seejuures ei kaotanud Viktor kordagi palli ning kokkuvõttes kerkis ta kõige efektiivsemaks mängijaks. 

CSKA veteran tegi Himki vastu suurepärase mängu. Tahaks uskuda, et näeme tema esitustes ka edaspidi samal tasemel mängu. Kui Hrjapa säilitab oma praeguse vormi, lahendavad armeelased suurema osa eesliiniprobleemidest.

Jaga
Meeldib?
3
Sponsors