26veebruar

Suurepärane seitsmik. Liiga ajaloo peamised snaiperlikud kangelasteod

VTB Ühisliiga tänavune hooaeg paistab silma resultatiivsusrekordite – nii meeskondlike kui ka individuaalsete poolest. Himki tagamängija Jegor Vjaltsev püstitas veebruarikuises matšis Astanaga tabatud kolmepunktivisete rekordi – 12! Tõsi, et ületada kõigi aegade punktirekord (41 ühes mängus), jäi sellest väheseks – venelasel oli vaja veel üht täpset viset...
Meie veebikülg meenutab Liiga ajaloo 7 peamist snaiperlikku kangelastegu, kui mängijad kogusid 37 ja rohkem punkte kohtumise jooksul.

37 punkti


Маrcus Brown (Žalgiris)

Kuupäev: 18. november 2009
Mäng: Žalgiris – Azovmaš 82:69
Juba Liiga esimesel hooajal püstitati rekord, mis püsis mitu aastat. Kangelaseks kerkis Euroopa korvpalli asjatundja, ameeriklane Marcus Brown. Kogenud tagamees võttis endale mõned mängud soojenduseks, aga juba Žalgirise kolmandas mängus korraldas viskeshow. Leedu suurklubi vastane Azovmaš pidas kaua vastu, kuid andis siiski hoogu sattunud Browni survel alla. Marcus saatis läbi rõnga ühe kolmese teise järel hoolimata kaitsjate vastuseisust. Kokku realiseeris ta selles mängus 11st kolmepunktiviskest 7, lisades sellele 5 tabamust keskpositsioonilt ja 6 vabaviset.


Кeith Langford (Himki)

Kuupäev: 22. detsember 2009
Mäng: Himki – UNICS 86:74
Juba teist hooaega mängib Langford UNICS-is ja on praegu Liiga resultatiivsustabeli liider. Kuid oma suurima snaiperliku saavutusega sai ta hakkama üle 6 aasta tagasi, kui mängis veel Himki eest. Huvitav, et ameeriklase viskehoo läbi kannatas just tema praegune klubi. Keith näitas selles kohtumises kogu oma rünnakupotentsiaali. Kaasanlaste kaitse ei saanud hakkama tema teravate läbimurretega. Kergusega jooksis Langford kiirrünnakutesse, ründas julgelt keskpositsioonilt, aga kui vaja, lülitas arsenali ka kolmepunktiviske ega unustanud kaaslastele sööta. 49 efektiivsuspalli, mida ameeriklane tolles mängus kogus, püsib senini Liiga rekordina, mida paljud peavad „igaveseks“.


Аleksandr Кudrjavtsev (Tsmoki-Minsk)

Kuupäev: 31. oktoober 2012
Mäng: Neptunas – Tsmoki-Minsk 110:106
Et korrata Browni ja Langfordi esimese hooaja tulemusi, läks aega kolm aastat. Vaevalt ootas keegi sellist show'd Neptunase ja Tsmoki-Minski mängult. Kuid meeskondade liidrid Martinas Mažeika ja Aleksandr Kudrjavtsev otsustasid korraldada viskevõistluse, mis läks ajalukku. Leedulane jäi pidama 33 punktil, aga valgevenelane kogus 4 punkti rohkem, korrates tollast tippmarki. „Draakonite“ tagamängija võinuks seda tulemust parandadagi, kuid langes viie veaga välja. Lisaajale läinud kohtumise lahendust vaatas Kudrjavtsev pingilt – ilma oma liidrita jäid valgevenelased alla. 


Anthony Hilliard (Tsmoki-Minsk)

Kuupäev: 14. november 2015
Mäng: Astana – Tsmoki-Minsk 92:93
Kolm aastat pärast Kudrjavtsevi saavutust kordas tulemust veel üks Minski mängija. Astanas sattus hoogu Anhony Hilliard. Ameeriklane näitas väga head visketabavust (65%), saates mängust läbi rõnga 23 viskest 15, nende seas kolmeseid 8st 5. Atleetlik tagamees murdis sisuliselt üksi vastaste kaitse. Ta tabas kaugelt, mängis vastaseid üle üks-ühe vastu ja jooksis kiirrünnakutesse. Ramunas Butautase hoolealused proovisid kõiki vahendeid, et pidurdada Hilliardi, kuid too püsis mängu lõpuni „kuumana“.

40 punkti

Маrius Runkauskas (Neptunas)

Kuupäev: 12. jaanuar 2014
Mäng: Neptunas – Tsmoki-Minsk 75:72
Järgmisel hooajal pärast Kudrjavtsevi soolot Klaipedas pakkus Neptunase ja Tsmoki-Minski mäng pealtvaatajaile taas snaiperliku etteaste. Kui seekord esines kangelase rollis juba väljakuperemeeste tagamängija. Marius Runkauskas tõestas enda eeskujuga, kui suur võib korvpallis olla ühe mängija tähendus. Tervikuna polnud see kohtumine kuigi resultatiivne. Võitnud Neptunas kogus vaid 75 punkti, millest üle poole viskas Runkauskas. Leedulane näitas fenomenaalset kaugvisete tabavust – 77% (13st 10). Lisaks otsustas tema kolmene viigiseisul ka kohtumise saatuse võõrustajate kasuks.


Jegor Vjaltsev (Himki)

Kuupäev: 14. veebruar 2016
Mäng: Himki – Astana 128:87
Sel hooajal on Astana sattunud snaiperlike saavutuste ohvriks. Nii tabas Avtodor kollasiniste korvi 131, aga Himki 128 punktiga. Praegu on need kaks meeskonda ühe matši resultatiivsuse poolest tabeli kõrgematel kohtadel. Himki rekordilises mängus leidis viskesoone Jegor Vjaltsev. Tagamees oli ka varem hiilanud oskusega tabada kaugviskeid, kuid Astana vastu ületas ta kõik ootused. Venelane realiseeris 12 kaugviset, püstitades veel ühe turniiri rekordi ja jäädes vaid sammu kaugusele Randy Culpepperi parima summa ületamisest. Kusjuures Vjaltsevile piisas selleks, et koguda 40 punkti, 13 minutist vähem kui ameeriklane.

41 punkti

Randy Culpepper (Krasnõi Оktjabr)

Kuupäev: 14. oktoober 2013
Mäng: Tsmoki-Minsk – Krasnõi Oktjabr 112:113
Oma meistrivõistluste debüütmängus püstitas Randy Culpepper nii isikliku kui ka VTB Ühisliiga resultatiivsusrekordi. 41 punkti kõrgune latt on püsinud ületamatuna kaks ja pool aastat. Kusjuures ka Culpepper ise pole kuigivõrd selle tähise lähistele jõudnud (kahel järgmisel hooajal on ta kokku vaid kaks korda ületanud 30 punkti piiri).
Kuid tol õhtul õnnestus ameeriklasel kõik. Sobiv vastane, enda hea vorm ja treenerite luba visata igal võimalikul juhul (volgogradlaste rünnakutest umbes kolmandiku lõpetas Culpepper). Ka lisaaeg tuli Randyle appi. Viimasel 5 minutil kogus ta 5 punkti, millest talle piisas, et senini hoida Liiga peasnaipri tiitlit.

Jaga
Meeldib?
17
Sponsors