30september

Carlos Frade:
VEF on valmis arenema

Läti klubi VEF võitles eelmisel hooajal viimseni play-off’i koha eest, kuid jäi lõpuks ihaldatud esikaheksast välja.
Riialased võtsid suvel uuenduskursi ning vahetasid välja peatreeneri ja suure osa koosseisust – nüüd on võetud kurss noorte andekate mängijate arendamisele ja avamisele.
Peatreener Carlos Frade rääkis meie kodulehele antud intervjuus klubi uuest filosoofiast, meeskonnasisesest konkurentsist ja lähiperspektiivist ning tutvustas Ühisliiga ajaloo esimest mehhiklast.

Ees seisab teie esimene hooaeg VTB Ühisliiga meeskonna peatreenerina. Millised on ootused?
Loodan, et VEF areneb rohkem, kui ükski teine Ühisliiga meeskond, mängijad võitlevad iga meetri pärast, veel enam püüavad aga treeningutel – selleta pole võimalik edu saavutada.
Mõnda asja on võimatu ennustada – näiteks millises vormis on meie vastased, kuid enda eest saame vastutada, et kui valmis ise oleme.

Kuidas VEF teid leidis?
Meeskond tahtis muuta oma arengusuunda ja mulle pakuti oma ideede realiseerimist. See puudutab mitte ainult korvpalli, vaid ka väljaspool mänguväljakut toimuvat. Alustades uute meeste värbamisest ja lõpetades treeningutega – kõik on öelnud, et varem töötati klubis teistmoodi. Minu meetod ei garanteeri midagi. See on alles algus ja peame mingigi tulemuse saavutamiseks tegema kõike kvaliteetselt.

Mis sai teile VEFi kasuks valiku tegemisel otsustavaks?
Meeskonna soov areneda. Klubi juhtkond suhtub esimesest päevast alates suure tähelepanuga kõigisse minu soovidesse ja ettepanekutesse. Pealekauba räägib VTB Ühisliiga tase iseenda eest – see on tõeline väljakutse.

Räägitakse, et paljud noored mängijad valisid VEFi just teie pärast. Kas see on tõesti nii?
VEFi eelarve kahanes eelmise hooajaga võrreldes. Ükski uus mängija ei tulnud siia suure raha järele. Nende soov on näidata end kõige kõrgemal tasemel mängitaval tugeval tšempionaadil. Usume, et eelseisev hooaeg tuleb meile eriline. VEFis on mängijad, kes tahavad harjutada ja saali jääda – et saada paremaks. Meil oli pingeline hooajaeelne periood ja lõpuks oleme kõik koos. Vigastatud on ainult Ingus Jakovics. Olen väga õnnelik nende mängijate keskel ja aitan neil paremaks saada. Praegu on ettevalmistuse tähtsaim osa, meeskonnaks kasvamine.

VEFis on päris suur konkurents – igale kohale kaks võrdset mängijat. Kas olete algviisiku juba paika saanud?
Tahame olla universaalne meeskond, mis vajadusel korraldab end ka mängu käigus ümber. Meil ei tule terveks hooajaks kindlat algviisikut. Iga mängija peab olema valmis väljakule minema, kõik saavad võimaluse.

VEF värbas Ühisliiga ajaloo esimese mehhiklase. Kas Francisco Cruz on võimeline kohe liidriks tõusma?
Näen, et Cruz on väga võidunäljane ja tal on Euroopa korvpalliga kiireks kohanemiseks kõik olemas. Tema taseme osas mul kahtlusi pole – ta on Mehhiko koondise eest mängides kinnitanud oma kõrget taset.

Praegu on meeskonnas 5 eesliinimängijat. Millist korvpalli hakkab VEF mängima?
Jah, meil on Mareks Mejeris, Guillermo Rubio, Keaton Nankvil, Martinš Meiers ja Richmond Vilde. Kõik pikad on universaalsed ja valmis jooksma kiirrünnakusse. Tuleb pikk hooaeg, ees ootab üle 60 mängu. Loodan, et suudame tänu niisugusele mängijate valikule mäng ida kiirelt ja seejuures ka taastuda.

Milline tulemus rahuldaks VEFi sel hooajal?
Mina loen õnnestumiseks seda, kui kõik mängijad arenevad ja saavad hooaja jooksul paremaks. Kui nii läheb, võidame palju mänge. Arenguta ei tule ka võite.
Peame selgitama, milline on meie praegune tase, mängima esimese ringi ära ning pärast seda saan öelda, millise lõppkohaga võime arvestada.

Jaga
Meeldib?
9
Sponsors