11veebruar

Andrei Širokov:
Peame läbirääkimisi FIBAga ja ootame Euroliigalt pakkumist

Esmaspäeval toimus Münchenis FIBA, Euroopa korvpalliliitude, rahvuslike liigade ja klubide kohtumine, kus arutati Euroopa korvpalli tulevikku ning täpsemalt järgmisel hooajal uue klubivõistluse, FIBA Meistrite liigaga seonduvat. Sel üritusel osales ka VTB Ühisliiga delegatsioon eesotsas peadirektor Andrei Širokoviga.
Širokov rääkis meie kodulehele antud intervjuus Müncheni kohtumise tulemustest, FIBA ja Euroliiga huvide konfliktist, Euroopa klubikorvpalli võimalikest muutustest ja nende mõjudest VTB Ühisliiga klubidele.

„Alustan sellest, et tänaseks on Euroopa klubikorvpallis tekkinud põhimõtteliselt kriitiline olukord. Oleme ka varem näinud taseme järsku langust – seoses sellega, et praktiliselt kõik tugevamad mängijad siirduvad NBAsse, nende koha võtavad aga sisse madalamates ookeanitagustes liigades mänginud ameeriklased. Võib öelda, et Euroopa muutub säärase Ameerika liiga analoogiks. Et NBAsse minnakse, on mõistetav. Kuid see, et lahkunute asemele ei sirgu uusi Euroopa mängijaid – tragöödia. Klubidel pole majanduslikku huvi uute mängijate kasvatamiseks. Pole niisugust üleminekute süsteemi nagu jalgpallis. Kõik püsib teatud klubide ja liigade entusiasmil… Niisuguses olukorras on väga tähtis võimalus pääseda sportliku printsiibi põhjal Euroopa tugevaimatele võistlustele. See on arengu põhiline stiimul.
Nüüd oleme jõudnud veelgi kriitilisemasse seisu, kus Euroopa faktiliselt jääb tugeva klubivõistluseta. Jutt käib Euroliiga uuest formaadist, kus osalemine garanteeritakse ainult 11 klubile. Mis jääb üle teistele, kuidas neil olla, mängida ja areneda? Pole meie asi mõelda kõigele Euroopas toimuvale, kuid oleme kohustatud mõtlema nii Venemaa kui üldse kõigi VTB Ühisliiga klubidele. Inimesed, kes panustavad nendesse klubidesse raha, jäetakse võimaluseta osaleda tugevaimas eurosarjas. See viib korvpalli taseme veelgi suurema languseni. Nagu armastab korrata VTB Ühisliiga president Sergei Kuštšenko: oleme kohustatud kaitsma korvpalli tehtavaid investeeringuid!"

Tuleb välja, et need, kes pääsesid eelpool välja toodud 11 klubi hulka, peaksid olema rahul!
Keskpikas perspektiivis mitte. Aasta-kaks, ning vahe tippklubide ja ülejäänute vahel paisub. Tippklubidel on raha, kuid Euroopa turule ei jää mängijaid, kes seda raha väärt. Euroopas lihtsalt ei ole siis enam kõrge tasemega mängijaid. Olen sel teemal rääkinud paljude tippklubide, sealhulgas CSKA esindajatega. Kõik saavad ühtmoodi asjast aru. Ka iga korvpallifänn võib juba praegu mängida mänedžeri ja ise vastata küsimusele: raha on, kuid kellega vahetada välja De Colo ja Teodosic? Öelge nimed!

Seega olete nõus Venemaa korvpalliliidu presidendi Andrei Kirilenko hiljutise väljaütlemisega, et Euroliiga uus formaat on Venemaa klubidele äärmiselt hukatuslik?
Ma pole ainult ühes asjas nõus. Leian, et tänaseks kujunenud olukorra eest peavad võrdselt vastutama nii Euroliiga kui ka FIBA. Sest just FIBA pakkus algselt välja formaadi, mille lõpuks võttis enda relvastusse hoopis Euroliiga. Erinevad ainult väikesed detailid. Tulemusena on Euroopas kaks võistlust. Üks, kuhu pääseb sportliku printsiibi põhjal, kuid 11 klubita. Teine, kus mängivad tõepoolest Euroopa tippu kuuluvad 4-5 klubi, kuid paljudel üldse puudub võimalus sinna pääseda.
On suur tõenäosus, et sel hooajal pääs Euroliigas kaheksa tugevama sekka kolm VTB Ühisliigasse kuuluvat Venemaa klubi! VTB Ühisliiga praeguste eurosarjade esindajate – Himki, Lokomotiv-Kubani, UNICSi, Zeniti – esinemist jälgides peaks Euroliiga pakkuma meie Ühisliigale oma uuel turniiril esimese vakantse koha. Vastupidisele pole ühtegi põhjendust. Seda enam, et peale heade sportlike tulemuste on Euroliiga saanud meie territooriumilt ka päris korraliku sissetuleku.

Mida plaanib VTB Ühisliiga kujunenud olukorras teha? Mida olete rõhutanud ja milleni viisid Müncheni kohtumise tulemused?
Loomulikult pidasime juba enne Münchenisse sõitmist juhtivate Venemaa klubidega konsultatsioone ja töötasime välja täpse strateegia. Meil on praktiliselt ühine positsioon, mille raames ka püüame tegutseda. Münchenis pidi idee kohaselt toimuma FIBA Meistrite liiga loomine, selle aktsionäride sekka hakkab kuuluma ka VTB Ühisliiga. Taheti alla kirjutada liiga loomise dokumentidele, kuid see lükati edasi 2. märtsile. Pärast seda pakkus FIBA liigadele, et kirjutaksime alla raamdeklaratsioonile, mis faktiliselt kinnitaks nende riikide klubide osalemist FIBA võistlustel (välja arvatud minimaalselt need 11, kel on leping Euroliigaga). Deklaratsioonile kirjutasid alla kõik peale VTB Ühisliiga, Hispaania, Saksamaa ja Aadria liiga.
Miks me ei kirjutanud alla? Formaalselt võib vastavalt VTB Ühisliiga põhikirjale kirjutada taolistele dokumentidele alla alles pärast Ühisliiga nõukogult kooskõlastuse saamist. Seetõttu panime ette see küsimus edasi lükata. Ma ei salga, et tänasel päeval on meil FIBA-le piisavalt palju küsimusi – nii organisatsioonilises ja juriidilises kui ka sportlikus plaanis. Võtmeküsimus on selles, et meie liigal on alati olnud kindel positsioon, ühest seinast teise hüplemata. Oleme viimastel aastatel läinud külg-külje kõrval Euroliigaga, olnud selle üks aktsionäre. Seetõttu me pole enne veebruari jooksul Euroliigaga peetavaid läbirääkimisi järskudeks tegevusteks valmis. Esmalt tahame täpselt aru saada, millisena nad näevad meie koostöö jätku. Ühisliiga ootab nii meid kui ka meie klubisid rahuldavat ettepanekut. Oleme valmis Euroliiga uue pakkumise läbi vaatama. Kui me seda pakkumist ei saa ja olukord jääb niisuguseks nagu täna, ei näe ma ühtegi põhjust, miks peaksime Euroliigaga edaspidi koostööd tegema. Milleks meile see, kui VTB Ühisliigal pole otsepääset Euroliigasse?
Seejuures peame juba praegu FIBAga üsna põhjalikke läbirääkimisi, saatsime Meistrite liiga projektile suure arvu märkusi ja täiendusi. Meie jurist ja juhtivate Euroopa liigade juures töötanud, Šveitsi õigust tundev spetsiaalselt kutsutud jurist on põhjalikult tutvunud kõigi FIBA dokumentidega ja jätkavad seda tööd. Ning FIBA on meie ettepanekutega nõustunud. Peale selle koordineerime oma seisukohta pidevalt Hispaania, Saksamaa, Kreeka liigadega. Sisuliselt oleme loonud omaette klubi, kus arutame läbi oma FIBA uue võistlusega seonduvad otsused.
Me pole oma positsiooni FIBA eest saladuses hoidnud. Seal teatakse, et kui meie liiga ei saa Euroliigalt väärikat pakkumist, hakkame FIBA Meistrite liiga teemal palju detailsemalt rääkima.

Peale rahvuslike alaliitude ja liigade kogunesid Münchenisse ka paljude klubide juhid. Milline on nende seisukoht eurosarjade küsimuses?
Jah, Münchenisse kogunesid paljude klubide esindajad, kes samuti pole praegusest olukorrast ja Euroliiga uuest formaadist vaimustuses. Näiteks olid Venemaalt kohal Lokomotiv-Kuban, Himki, UNICS, Nižni Novgorod. Hispaaniast näiteks Valencia ja Unicaja. Suurem osa klubisid leidis, et uue formaadi korral on EuroCupi jätkamine Euroliiga egiidi all suure küsimärgiga. FIBA juhtide sõnul on rida riike – Prantsusmaa, Itaalia, Türgi, Kreeka – juba selgelt loobunud uuel hooajal EuroCupil osalemisest. Lisaks neile rahvuslikele liigadele kirjutasid FIBA deklaratsioonile alla ka Belgia, Iisrael, Poola, Leedu, Tšehhi, Holland ja Euroopa korvpalliliigade liit ULEB. Nad kõik on valmis toetama FIBA võistluste formaati ja osalema Meistrite liigas.
Ka juhtivaid Venemaa klubisid ei huvita EuroCupil osalemine. Kuid kordan, et siin sõltub meie klubide ja meie liiga seisukoht Euroliigast. Ootame pakkumist. Ja see pakkumine peab meid kõiki veenma Euroliigaga peetava koostöö jätkumises. Praeguses olukorras pole ma kindel, et formaat mida pakub Euroliiga – ilma Himki ja Lokomotiv-Kubanita – teeks Euroliiga meie liigast ahvatlevamaks. Vähemalt pool Euroliiga A-litsentsiga meeskondadest pole VTB Ühisliiga kaheksast esimesest tugevamad. Sportlikust valikuprintsiibist paremat pole veel välja mõeldud. Seda tõestab hästi jalgpalli Meistrite liiga, kus mängivad tõepoolest Euroopa tugevaimad klubid.
Kõik eelpool öeldu ei tähenda, et katkestame Euroliigaga suhted. Kuid ütlen veel korra, et kui me ei saa väärikat pakkumist, pole ühtegi põhjust, et me liigana jätkaksime koostööd Euroliigaga. Klubid – palun, on nende oma asi, kus ja kuidas mängida. Tänasel päeval aga tean, et Ühisliigal ja juhtivatel Venemaa klubidel on ühesugune seisukoht. Seetõttu VTB Ühisliiga ei saa ega pea leppima olukorraga, kus pole otsepääsu Euroliigasse.

Jaga
Meeldib?
44
Sponsors