15august

Transformatsioon. Ukraina gigant, Fortsoni vahetus ja Montenegro talent

VTB Ühisliiga ja ajaleht Sport-Ekspress jätkavad ühisprojekti „Transformatsioon“. Analüüsirubriik, mis on pühendatud klubide suvisele tegevusele, esitleb inimesi, kes on võimelised muutma Ühisliiga uuel hooajal meeskondade ilmet. Esitleme selle suve kolme järjekordset kuuma üleminekut. Kirilo Fessenko võimsus ja mõõtmed Lokomotiv-Kubani eesliinis, Malcolm „Uus Fortson“ Armstead Saraatovis ja Montenegro suur talent Marko Todorovic Himkis.


Kirilo Fessenko, Lokomotiv-Kuban

Positsioon: keskmängija
Riik: Ukraina
Vanus: 28
Eelmised klubid: Azovmaš, Ukraina (2003-2006), Tšerkassõ Mavpõ, Ukraina (2006/07), Utah, NBA (2007-2011), Indiana, NBA (2012), Donetsk, Ukraina (2013), Delaware, NBA D-liiga (2014), Canton, NBA D-liiga (2014), Avtodor, Venemaa (2014/15).
Statistika hooajal 2014/15: VTB Ühisliigas mängus keskmiselt 25,5 minutiga 15,1 punkti, 8,8 lauapalli, 1,2 korvisöötu, 1,6 kulpi
Ühe mehe õnnetus on teise õnn. Kui Avtodori põhitsenter Artjom Klimenko sai eelmise aasta novembris vigastada, viis see Kirilo Fessenko saabumisele Saraatovisse. See oli volgalaste eelmise hooaja üks õnnestunumaid tehinguid, mis tõi mõlemale poolele suurt kasu.

Ukrainlane oli NBA treeninglaagrite ja D-liiga järel täis otsustavust karjäärile restart teha. Ning Fessenko näitaski VTB Ühisliiga väljakutel, et teda on vara arvelt maha kanda. Kolmesekundialas domineerinud tsenter kuulus pidevalt Ühisliiga „kuu mängija“ kandidaatide sekka. Nüüd kujunevad Kirilo võimsus ja mõõtmed Lokomotiv-Kubani eesliini relvaks. Ukraina koondise kapten aitab „raudteelastel“ kontrollida lauavõitlust, survestada vastase kaitset ja palju punkte tuua – krasnodarlased üritavad kindlasti talle korvi lähistele palli toimetada. Seda enam, et see läheb kokku „raudteelaste“ uue peatreeneri Georgios Bartzokase positsioonimängu nägemusega. Universaalne supertalent Anthony Randolph, kaitsemängu tippmees Brian Randle ja oma teelt kõik pühkiv Fessenko teevad Krasnodari võistkonna eesliini mitte ainult Ühisliiga, vaid võib-olla terve Euroopa kõige ohtlikumaks.


Malcolm Armstead, Avtodor

Positsioon: tagamängija
Riik: USA
Vanus: 26
Eelmised klubid: Chipola ülikool, NCAA (2008/09), Oregoni ülikool, NCAA (2009-2011), Whichita State’i ülikool, NCAA (2012/13), KRKA, Sloveenia (2013-2015)
Statistika hooajal 2014/15: Aadria liigas mängus keskmiselt 29,3 minutiga 17,6 punkti, 3,1 lauapalli, 4,3 korvisöötu, 2,1 vaheltlõiget
Avtodor tutvustas end oma VTB Ühisliiga debüüthooajal särava ja omanäolise meeskonnana. Paljuski määras saraatovlaste mängumaneeri väle ja atraktiivne Courtney Fortson. Ameeriklane valis sel suvel suurema raha ja siirdus Türgi klubisse Banvit. Sellele vaatamata ei plaani volgalased oma mängustiili muuta. Klubi ees seisis ülesanne leida mängujuhi kohale mitte ainult hea, vaid ka eriline mängija.

Fortsonit kutsuti asendama Malcolm Armstead. Saraatovis ollakse kindlad, et Sloveenia klubi KRKA endine mängija sunnib oma alaliselt rünnakule orienteeritud kaasmaalase unustama. Kui vaadata Armsteadi heas mõttes hullumeelset hooaega 2014/15, saab selgeks, miks volgalaste lootused võivad täituda. Avtodori uustulnuk kerkis mängus visatud keskmiselt 17,6 punktiga Aadria liiga põhiturniiri suurimaks korvikütiks, tunnistati parimaks mängujuhiks ja valiti sümboolsesse viisikusse. Alabamas sirgunud korvpallur oli parim ka vaheltlõigetes (2,1) ja söötude arvestuses viiendal kohal (4,3). Peale selle tunnistati ta ka parimaks välismaalaseks ja parimaks kaitses… Armsteadi saavutustest hakkab pea ringi käima – see mees on individuaalselt äärmiselt tugev.
Saraatovis oodatakse „number ühtedelt“ eelkõige tulevärki ja pidevat kõrge tempo hoidmist. Armstead suudab mõlemat, ta peaks saama volga publiku uueks lemmikuks ja Avtodori uueks mootoriks, koos sellega ka eeloleva hooaja üheks silmapaistvamaks mängijaks.


Marko Todorovic
, Himki

Positsioon: suur äär/tsenter
Riik: Montenegro
Vanus: 23
Eelmised klubid: Joventut, Hispaania (2010-2012), Barcelona, Hispaania (2012-2014), Bilbao, Hispaania (2014/15)
Statistika hooajal 2014/15: Hispaania liigas mängus keskmiselt 27 minutiga 11,5 punkti, 7,2 lauapalli, 1,2 korvisöötu, 1,2 vaheltlõiget ja 1,0 kulpi
Montenegrolast Todorovici peetakse juba 23 eluaasta juures Euroopa üheks paremaks eesliinimeheks. Himki ambitsioonid tähendavad, et kallisse välismaalasse investeerides arvestatakse mitte ainult perspektiivi silmas pidades, vaid tugevdust oodatakse nüüd ja kohe. Kolla-siniste rõõmuks pole Todorovic ainult andekas ja lubav „toorik“.

Marko on läbinud tippklubi Barcelona kooli ning tegi Bilbaos suurepärase hooaja 2014/15. Hispaania liiga sümboolne viisik ja ACB liiga hooaja MVP kolme nominendi sekka sattumine tähendavad korvpalluri teenistuslehel tõsiseid tähiseid. Mõõtmed, hea vise, oskus koostööks mängujuhiga ning võime tegutseda nii „number nelja“ kui ka „viie“ kohal – see kõik on Moskva oblasti võistkonna uue pika mehe arsenalis. Todorovici lisandumine aitab VTB Ühisliiga viitsemeistril unustada eelmiste aastate probleemid ning lõpetama sõltuvuse Paul Davise ja James Augustine’i tervisest.

Jaga
Meeldib?
26
Sponsors