23august

Transformatsioon. Noorem Dragic, korvisöötude rekordimees ja ohjeldamatu snaiper

VTB Ühisliiga ja ajaleht Sport-Ekspress jätkavad ühisprojekti „Transformatsioon“. Analüüsirubriik, mis on pühendatud klubide suvisele tegevusele, esitleb inimesi, kes on võimelised muutma Ühisliiga uuel hooajal meeskondade ilmet. Esitleme selle suve kolme järjekordset kuuma üleminekut. Goran Dragici vend Zoran kinnitab oma tähestaatust Himkis, Ühisliiga korvisöötude rekordimees DJ Cooper aitab Krasnõi Oktjabrit, Ryan Toolsoni snaipripüss kulub ära Zenitile.

Zoran Dragic, Himki

Positsioon: ründav tagamängija/väike äär
Riik: Sloveenia
Vanus: 26
Eelmised klubid: Slovan, Sloveenia (2006-2010), KRKA, Sloveenia (2010-2012), Unicaja, Hispaania (2012-2014), Phoenix, NBA (2014/15), Miami, NBA (2015)
Statistika hooajal 2014/15: NBA mängus keskmiselt 4,7 minutiga 1,8 punkti, 0,5 lauapalli, 0,3 korvisöötu
NBA tagasihoidlik statistika ei anna põhjust ärevuseks. Euroopas on Dragic täht, mängija, kellele on igas võistkonnas garanteeritud liidriroll. Zoran on seda näidanud nii Sloveenia koondises kui ka Unicajas. Goran Dragici noorem vend meenutab mängumaneerilt tuntud argentiinlast Manu Ginobilit. Vaevalt tähendab vasakukäelise tagamängija katmine planeedi kõige meeldivamat ülesannet – ta on läbimurretel praktiliselt pidurdamatu, samas võib kõige ootamatumal hetkel saata palli korvi ka kaugviskega. Tal on nagu San Antonio mängijal Ginobililgi kirg, tahtmine ja rütmitunnetus, mis kompenseerivad tagasihoidlikumat atleetlikkust. Ljubljanas üles kasvanud mees võitleb iga palli eest, on valmis võitlema temast füüsiliselt võimsamate vastastega, nende tegevust ennetama ja sooritama vaheltlõikeid.

Juulis siirdus Himkisse Aleksei Šved, kes samuti ei suutnud maailma tugevaimas liigas kanda kinnitada. Nüüd tugevnes Moskva oblasti klubi Dragiciga, mille järel teatati, et meeskond on koos. Andekas ja universaalne tagaliin (kuhu kuuluvad ka Tyrese Rice, Petteri Koponen ja Jegor Vjaltsev) aitab Rimas Kurtinaitisel lahendada kõige keerulisemad ülesanded.


DJ Cooper
, Krasnõi Oktjabr

Positsioon: mängujuht
Riik: USA
Vanus: 24
Eelmised klubid: Ohio ülikool, NCAA (2009-2013), PAOK, Kreeka (2013/14), Jenissei, Venemaa (2014/15), Panathinaikos, Kreeka (2015)
Statistika hooajal 2014/15: VTB Ühisliiga mängus keskmiselt 26 minutiga 11,4 punkti, 3,7 lauapalli, 9,2 korvisöötu, 2,0 vaheltlõiget
DJ Cooper näitas eelmisel aastal selgelt, kuidas ta võib muuta oma meeskonna nägu. Jenisseis mängides kerkis ameeriklane keskmiselt rohkem kui 9 korvisööduga ses vallas VTB Ühisliiga liidriks. Jaanuarikuises mängus Astanaga püstitas Cooper ühe mängu rekordi (23 söötu). Pärast edukaid etteasteid Siberis seostati Cooperit NBAga, kuid DJ valis lõpuks Volgogradi.
„Mulle on lihtsalt kingitud see anne – anda alati täpseid sööte ja muuta meeskonnakaaslasi paremaks,“ ütles mängujuht pärast üleminekut Krasnõi Oktjabrisse. Näib, et just teda on ambitsioonikatel, play-off’i naasta ihkavatel volgalastel praegu vaja. Cooper aitab „terasesulatajate“ uuel juhendajal Kirill Bolšakovil hoida korda ja organiseerida mängu. Vähem efekti, kuid stabiilsus ja tulemus. Säärase deviisi all hakkab uuel hooajal töötama Ühisliiga ühe kõige vähemegoistlikuma „number ühe“ vedamisel Oktjabri tagaliin.


Ryan Toolson, Zenit

Positsioon: ründav tagamängija
Riik: USA
Vanus: 30
Eelmised klubid: Utah’ ülikool, NCAA (2003-2004, 2006-2009), Karsiyaka, Türgi (2009/10), Benetton, Itaalia (2010/11), Montegranaro, Itaalia (2011), Aliaga, Türgi (2011/12), Gran Canaria, Hispaania (2012/13), Unicaja, Hispaania (2013-2015)
Statistika hooajal 2014/15: Euroliiga mängus keskmiselt 23 minutiga 10,9 punkti, 1,3 lauapalli, 2,5 korvisöötu
Zenit lahendas 30-aastase Toolsoni värbamisega selge ülesande. Ameeriklane toob Peterburi oma snaipripüssi, mis viis viimastel hooaegadel ahastusse Hispaania ja Euroliiga parimad klubid, aga mitte ainult neid. Külmaverelise leegionäri põhirelvaks on täpne kolmepunktivise. Hispaania ACB liigas oli tema kaugvisete tabavusprotsent hooajal 2014/15 ligi 50!
Toolson ei pea kerkima sini-valgete liidriks ja võitlema MVP nimetuse eest. Kui zenitlased kasutavad uustulnukat targalt, luues talle katete ja korvialuse aktiivsuse abil võimalusi – võib arvata, et nad hakkavad just seda tegema –, toob kogenud tagamees suurt kasu. End Euroopa kõige kõrgemal tasemel edukalt näidanud Toolson peaks uuel hooajal kujunema VTB Ühisliiga üheks kõige ohtlikumaks kaugviskajaks.

Jaga
Meeldib?
13
Sponsors