22september

Transformatsioon. Parim snaiper, lätlasest rändur ja Okeaania meister

VTB Ühisliiga ja ajaleht Sport-Ekspress jätkavad ühisprojekti „Transformatsioon“. Analüüsirubriik, mis on pühendatud klubide suvisele tegevusele, esitleb inimesi, kes on võimelised muutma Ühisliiga uuel hooajal meeskondade ilmet. Esitleme selle suve kolme järjekordset kuuma üleminekut. Ühisliiga 2013/14 hooaja parim snaiper Cory Higgins püüab viia CSKAs oma mängu uuele tasemele, Kaspars Berzinš ühendab koos Ainars Bagatskisega jõud Nižni Novgorodis, arenev austraallane Ryan Broekhoff aitab Lokomotiv-Kubani.

Cory Higgins, CSKA

Positsioon: ründav tagamängija/väike äär
Riik: USA
Vanus: 26
Eelmised klubid: Colorado ülikool, NCAA (2007-2011), Erie BayHawks, D-liiga (2011), Charlotte, NBA (2011/12), Erie BayHawks, D-liiga (2013), Triumf, Venemaa (2013/14), Gaziantep, Türgi (2014/15)
Statistika hooajal 2014/15: Türgi liigas keskmiselt mängus 30 minutiga 15,7 punkti, 3,2 lauapalli, 2,5 korvisöötu, 1,1 vaheltlõiget
Higgins on Ühisliiga jälgijatele tuttav. Hooajal 2013/14 kogus ta Triumfis mängides mängus keskmiselt 21,5 punkti, kerkides turniiri suurimaks korvikütiks. Ameeriklase rünnakulembusega on hästi kursis ka tema vastased. Kuid see ei aita neid eriti – Cory on väljakul ettearvamatu. Kiire ja hea koordinatsiooniga tagamees on võimeline lõhkuma ükskõik kui tiheda kaitsevalli ja tegutseb rünnaku otsustavas staadiumis otsustavalt, sundides vastaseid sageli ka vea tegema. Seejuures on vaieldav, kas Cory põhirelvaks on läbimurre, sest leegionäril on ka automaatsuseni lihvitud hea keskpositsioonivise. Kunagi ei tea, mida võib atleetlikult ja hea tehnikaga Higginsilt järgmiseks oodata…
CSKA peatreener Dimitris Itoudis usub, et ameeriklane sulandub Euroopa ühe parema klubi süsteemi ja areneb jätkuvalt. Praegu on kreeklasest juhendaja rahul, sest Cory on kontrollmängudes esinenud suurepäraselt. Ta kerkis neljast mängust kolmes omade suurimaks korvikütiks. Kui Higgins jätkab samas vaimus, jääb Sonny Weemsi lahkumine valitseva meistri jaoks märkamatuks.


Kaspars Berzinš, Nižni Novgorod

Positsioon: suur äär/tsenter
Riik: Läti
Vanus: 30
Eelmised klubid: Skonto, Läti (2003/04), Unicaja, Hispaania (2004/05), Riga, Läti (2005/06), Barons, Läti (2006-2009), Fuenlabrada, Hispaania (2009/10), Caceres, Hispaania (2010), VEF, Läti (2010-2014), Obradoiro, Hispaania (2014), Krasnõje Krõlja, Venemaa (2014/15)
Statistika hooajal 2014/15: VTB Ühisliigas keskmiselt mängus 29,5 minutiga 14,9 punkti, 7,9 lauapalli, 1,5 korvisöötu, 0,9 kulpi
Krasnõje Krõlja sai eelmisel hooajal VTB Ühisliigas küll viimase koha, kuid Kaspars Berzinšit ei saa volgalaste ebaedus süüdistada. Universaalne pikk mees „tassis“ samaaralasi, kuidas jaksas, ning kuulus põhiturniiri üheteistkümne kõige efektiivsema mängija sekka. Kaspars tõi punkte, rabas lauas ja kaitses.
Berzinši mitmekülgsus on juba ammu teada. Rosinaks on seejuures tsentri suutlikkus tabada ka kaugelt, mis teeb vastaste tsentrite elu raskemaks. See aitab lätlasel leida eduka koostöö must-valgete teise eesliinimehe Rašid Mahalbasiciga, kellele meeldib esmajoones tegutseda kolmesekundialas. Ning veel üks nižnilaste fännidele lootustandev asjaolu: peatreener Ainars Bagatskis tunneb Berzinšit hästi Läti koondise päevilt. Hiljuti lõppenud EM näitas hästi mitmekülgse pika mehe tähtsust Bagatskise süsteemis. Nižni on Berzinši karjääri kümnes klubi ning on võimalik, et just siin, „oma“ treeneri käe all ja võitluses VTB Ühisliiga kõrgete kohtade eest leiab ta oma kodu.


Ryan Broekhoff, Lokomotiv-Kuban

Positsioon: väike äär
Riik: Austraalia
Vanus: 25
Eelmised klubid: Valparaiso ülikool, NCAA (2009-2013), Besiktas, Türgi (2013-2015)
Statistika hooajal 2014/15: EuroCupil keskmiselt mängus 30 minutiga 10,9 punkti, 5,4 lauapalli, 1,3 korvisöötu, 1,3 vaheltlõiget
Broekhoffile oli 2015. aasta suvi tegemisi täis. Juulis proovis Ryan oma oskusi Denver Nuggetsiga NBA suveliigas, augustis aitas põhimehena Austraalia koondisel alistada igirivaali Uus-Meremaa ja jõuda olümpiamängudele. Augustis sai Melbourne’i kodanik ka Lokomotiv-Kubani mängijaks.
Broekhoffi karjäär liigub ülesmäge. Tagasihoidlikus Valparaiso ülikoolis mängides sai Okeaania 2013. aasta meister konverentsi Horizon League üheks suuremaks täheks. Viimase aasta mehena tüüris Ryan oma meeskonna kümne aasta jooksul esimest korda NCAA esimese divisjoni finaalturniirile. Kõige mälestusväärsemaks kujunes konverentsi poolfinaalis sooritatud viimase sekundi hull võidukolmene.
Kaugvise ongi NCAA järel Besiktasi siirdunud Broekhoffi põhirelvaks. Istanbuli meeskonnas tutvustas Ryan end eliitsnaiprina: ta tabas eelmisel hooajal EuroCupil täpselt 50 protsenti kolmestest, Türgi liigas valiti Tähtede mängule.
Broekhoff pole snaiprite tüüpiline esindaja. Peale väljapaistva viske paistab sitke ja liikuv ääremängija silma lauavõitluse ja kaitsetööga, korvpalliintellekti ja loovusega. Tal on Euroliiga ja VTB Ühisliiga näol nüüd suurepärane lava, kus ta saab kõiki oma ande olemasolus veenda.

Jaga
Meeldib?
12
Sponsors