28september

Transformatsioon. Lendav nižnilane, Ukraina tagamees ja võlur NBAst

VTB Ühisliiga ja ajaleht Sport-Ekspress jätkavad ühisprojekti „Transformatsioon“. Analüüsirubriik, mis on pühendatud klubide suvisele tegevusele, esitleb inimesi, kes on võimelised muutma Ühisliiga uuel hooajal meeskondade ilmet. Esitleme selle suve kolme järjekordset kuuma üleminekut. Victor Rudd püüab hitiparaadidel asendada DJ Stephensit, Ukraina Superliiga parim tagamängija Deniss Lukašov tugevdab Avtodoris konkurentsi, endine NBA klubi Washington Wizardsi mängija Chris Singleton lisab Lokomotivile varieerimisvõimalusi.

Victor Rudd, Nižni Novgorod

Positsioon: väike äär/suur äär
Riik: USA
Vanus: 24
Eelmised klubid: Arizona State’i ülikool, NCAA (2009/10), Lõuna-Florida ülikool, NCAA (2011-2014) Delaware 87ers, D-liiga (2014/15)
Statistika hooajal 2014/15: D-liigas keskmiselt mängus 31 minutiga 15,9 punkti, 6,8 lauapalli, 2,5 korvisöötu, 0,9 vaheltlõiget ja 0,4 kulpi
Californiast pärit noormees alustas oma korvpalliteed Arizona State’is, kuid siirdus aasta hiljem Lõuna-Floridasse ja kerkis kiirelt noore võistkonna üheks liidriks. Hooajal 2011/12 aitas ta ülikoolil esimest ja seni ainsal korral jõuda NCAA märtsikuise finaaletapi esimesest ringist edasi.
Pärast ülikooli lõpetamist siirdus Rudd profiks. Ta ei suutnud jõuda otse NBAsse ja sõlmis lepingu Philadelphia 76ersi farmklubiga Delaware 87ers. Rudd kerkis nii mängude arvu (49 hooaja jooksul) poolest liidriks kui oli ka punktide ja lauapallide arvestuses üks paremaid.
Möödunud suvel säras ameeriklane NBA suveliigas, kus kaitses New Orleansi värve. Rudd kuulus kõigis 6 mängus algviisikusse ning paistis silma agressiivsusega lauavõitluses ja kolmesekundialas.
Ääremängija on võimeline tegutsema nii korvi all kui ka kaugemal, tema peamiseks relvaks on aga fenomenaalne hüpe. Suvel oli ta Venemaa 3x3 meistrivõistluste finaali külaliseks ning näitas pealtvaatajate palvel paari pealtpanekut. Vaatamata asjaolule, et Rudd ei kavatsenud näidata oma kõrgeimat lendu, sattus publik ekstaasi. Eelmise hooaja üks suuremaid šõumehi DJ Stephens on kuulduste kohaselt liikumas NBAsse, kuid tema koht ei jää kindlasti tühjaks.


Deniss Lukašov
, Avtodor

Positsioon: tagamängija
Riik: Ukraina
Vanus: 26
Eelmised klubid: Kiiev, Ukraina (2009/10), Budivelnik, Ukraina (2010-2012), Donetsk, Ukraina (2012/13), Azovmaš, Ukraina (2013/14), Budivelnik, Ukraina (2014/15).
Statistika hooajal 2014/15: Ukraina liigas keskmiselt mängus 30 minutiga 15,4 punkti, 6,3 lauapalli, 5,6 korvisöötu, 1,7 vaheltlõiget
Deniss Lukašov pole VTB Ühisliigas uustulnuk – tagamees on mänginud nii Budivelnikus, Donetskis kui ka Azovmašis. Ta polnud Ukraina klubides juhtrollis, jäi rohkem meelde oma töövõime ja dirigendioskustega, kuid arenes igal hooajal.
Hooajal 2014/15 kerkis Lukašov Budivelniku liidriks – kogu vastutus lasus tema õlgadel ja Deniss suutis treenerite usaldust õigustada. Kiievlased lisasid pronksmedalile riigi karikavõidu, Lukašov tunnistati hooaja parimaks tagamängijaks.
Mängujuhti aitas ka Ukraina koondises mängimise kogemus. Suvel Avtodoriga lepingu sõlminud mees liitus saraatovlastega kohe pärast EM-mängude lõppemist.
Volgalaste uus peatreener Brad Greenberg märkis, et Lukašov sobib suurepäraselt Avtodori skeemi ja tal on tähtis roll. Ei Malcolm Armstead ega Jeremy Chappell saa igavesti algviisiku kohas kindlad olla. Lukašov teenib oma minutid treeningutel ja mängudes näidatava andumusega, tema tegutsemine kaitses aga paneb Greenbergi mõtlema – keda tagaliini mängijatest otsustavateks minutiteks väljakule saata.


Chris Singleton, Lokomotiv-Kuban

Positsioon: ääremängija
Riik: USA
Vanus: 25
Eelmised klubid: Florida State’i ülikool, NCAA (2008-2011), Washington Wizards, NBA (2011-2014), Jiangsu Dragons, Hiina (2014), Oklahome City Blue, D-liiga (2015)
Statistika hooajal 2014/15: D-liigas keskmiselt mängus 25 minutiga 9,2 punkti, 6,1 lauapalli, 1,3 korvisöötu, 1,3 vaheltlõiget ja 0,9 kulpi
Chris Singleton otsustas pärast mitut aastat NBAs ja komandeeringut Hiinasse proovida end ka Euroopa korvpallis. Valik langes korraga kahel turniiril kõrgeid kohti ihkavale ambitsioonikale meeskonnale. VTB Ühisliiga tippude sekka kuuluv Lokomotiv omakorda lõpetas edukalt suvise värbamiskampaania, tsementeerides eesliini füüsiliselt tugeva ja taktikaliselt taibuka mängijaga.
„Leian, et Chris on just see ääremängija, keda vajame. Ta suudab katta kolme erinevat positsiooni, teda saab väljakule saata koos ükskõik kellega. Nüüd on meie ülesanne kohandada ta meie mängu ja Euroopa korvpalliga tervikuna,“ leidis Loko peatreener Georgios Bartzokas koheselt uustulnuka plussid ja miinused. Endine „võlur“ näitas NBAs oma universaalsust, kas ta suudab sama ka VTB Ühisliiga väljakutel?
Paberil näib kõik ideaalne. Lokos võib ameeriklane mängida vastavalt olukorrale ja vajadusele positsioonidel „kolm“ kuni „viis“ ja teha palju musta tööd. Krasnodarlastel on hea võimalus saada koos Singletoniga Ühisliiga parimaks kaitsemeeskonnaks. Eelmisel hooajal lasid puna-rohelised endale visata mängus keskmiselt 74,7 punkti, jäädes sellega maha ainult UNICSist (73,0 punkti) ja CSKAst (71,7).

Jaga
Meeldib?
2
Sponsors