31juuli

Transformatsioon. Läti lootus, Westbrooki vahetusmees ja Mister Lukk

VTB Ühisliiga ja ajaleht Sport-Ekspress jätkavad ühisprojekti „Transformatsioon“. Analüüsirubriik, mis on pühendatud klubide suvisele tegevusele, esitleb inimesi, kes on võimelised muutma Ühisliiga uuel hooajal meeskondade ilmet. Esitleme selle suve kolme järjekordset kuuma üleminekut. Lätlastest talent Janis Timma võinuks minna NBAsse, kuid valis Zeniti, Russell Westbrooki endine vahetusmees Oklahoma Citys Eric Maynor allkirjastas lepingu Nižni Novgorodiga, Euroopa üks paremaid kaitsvaid mängijaid Brian Randle vahetab aga Lokomotivis välja Derrick Browni.


Janis Timma,
Zenit

Positsioon: väike äär
Riik: Läti
Vanus: 23
Eelmised klubid: Liepajas Lauvas, Läti (2011/12), Ventspils, Läti (2012-2014), VEF, Läti (2014/15)
Statistika hooajal 2014/15: 12,9 punkti, 4,5 lauapalli, 4,4 korvisöötu, 1,4 vaheltlõiget keskmiselt 28,4 minuti jooksul VTB Ühisliiga mängus
VEF mängis eelmisel hhooajal kiiret ja agressiivset korvpalli, mis aitas Timma andel olulisel määral avaneda. Treeneri täieliku usalduse saanud lätlane ei peljanud mängu enda peale võtta, oli alati pildil ja sai teenitult VTB Ühisliiga „Parima noore mängija“ auhinna. Juunis sai Janisest Zeniti korvpallur.

Vassili Karasjov harrastab Peterburis kiiret korvpalli, mis peaks Timma kohanemist hõlbustama. Zeniti uustulnuk on atleetlik ja väljapaistvate näitajatega. Nagu ka VEFis, teeb Janis palju musta tööd nii lauavõitluses kui ka kaitses, samuti jookseb innukalt kiirrünnakule ja rõõmustab pealtvaatajaid oma efektsusega, unustamata vastase korvi ka kaugelt ründamist. Timma universaalsus aitab Vassili Karasjovil „kerge“ koosseisuga eksperimenteerida – ta suudab täita number „kahe“, „kolme“ ja „nelja“ positsiooni.

NBAs, kuhu Timma püüab jõuda, on olemas mõiste „lepinguline hooaeg“. Mängija, kes püüab järgmisel suvel saada vabaagendiks, annab endast maksimumi, et tõmmata potentsiaalsete tööandjate tähelepanu. See kehtib ka 23-aastase Timma kohta. Vana Maailma üks andekamaid tegijaid, Läti korvpalli lootus püüab hooajal 2015/16 näidata, et on suurte tippude ründamiseks valmis. Ambitsioonika klubi ja areneva mängija liit peaks kasu tooma mõlemale poolele.


Eric Maynor, Nižni Novgorod

Positsioon: mängujuht
Riik: USA
Vanus: 28
Eelmised klubid: Utah, NBA (2009), Oklahoma City, NBA (2009-2013), Portland, NBA (2013), Washington, NBA (2013/14), Philadelphia, NBA (2014), Varese, Itaalia (2015)
Statistika hooajal 2014/15: Itaalia liigas keskmiselt 33,3 minutiga 13,5 punkti, 4,1 lauapalli, 7,4 korvisöötu
Maynor teatas pärast Nižni Novgorodiga liitumist, et talle rääkis klubi kohta palju head must-valgete endine mängija Trey Thompkins. Nüüd püüab Eric sarnaselt kaasmaalasele ja endisele klubikaaslasele NBAs näidata, et tõsine vigastus pole teda murdnud ning ta on saanud uue hingamise. Nižni klubi on just koht, kus paljud teenimatult unustatud talendid on suutnud oma potentsiaali realiseerida.

Põlvesidemete murdmiseni jaanuaris 2012 oli Maynor NBA ühe tiitlipretendendi Oklahoma City tähtis lüli. Asjade soodsa kokkulangemise korral võinuks Eric kandideerida mõne vähemambitsioonika klubi algkoosseisus ja saada hea lepingu. Vigastus lõikas aga mängujuhi karjääri pooleks. Lõikus, pikk taastumisprotsess ning lühikesed põiked Portlandi, Washingtoni ja Philadelphiasse – Maynor ei suutnud naasta endisele tasemele.

28-aastane mängujuht tegi uue come-back’i katse hooajal 2014/15, kui otsustas tulla Euroopasse ja mängis säravalt Vareses. Maynor näitas, et on mängu korraldamisel, aga ka rünnakute lõpetamisel endiselt tulemuslik, tabades nii läbimurrete järel kui ka eemalt. Viimane asjaolu on eriti tähtis, sest ta peab uuel hooajal täitma Taylor Rochestie nimelisest kaugpommitajast tühjaks jäänud koha. Põhja-Carolinas üles kasvanud mees tunneb end mugavalt nii positsiooni- kui ka kiirrünnakutel – tema nutikate söötude järel tähendab palli korvi saatmine kaaslastele rutiinset protsessi.
Volgalaste juhtkond näeb Maynoris uuenenud meeskonna üht võtmemängijat. Fännid aga Ühisliiga üht intrigeerivamat uustulnukat.


Brian Randle, Lokomotiv-Kuban

Positsioon: suur äär
Riik: USA
Vanus: 30
Eelmised klubid: Galil Elioni Hapoel, Iisrael (2008-2010), Jeruusalemma Hapoel, Iisrael (2010-2012), Alba, Saksamaa (2012/13), Tel Avivi Hapoel, Iisrael (2013), Haifa Maccabi, Iisrael (2013/14), Tel Avivi Maccabi (2014/15)
Statistika hooajal 2014/15: Euroliigas 28,4 minutiga keskmiselt 12,0 punkti, 5,6 lauapalli, 2,0 korvisöötu, 1,5 vaheltlõiget, 1,2 kulpi
Mitme aasta vältel oli Lokomotivi liidreid ääremängija Derrick Brown, kuid eelmine hooaeg näitas, et ameeriklane on Krasnodari meeskonnas end ammendanud. Tundub fantastikana, kuid puna-roheliste hüvastijätt Ühisliiga ühe efektsema mängijaga võib mööduda valutult. Eelmisel nädalal Lokoga liitunud Randle on sarnaselt Browniga kiirrünnakutel pidurdamatu ja lõpetab neid peamiselt võimsate pealtpanekutega. Briani visiitkaardiks on jõulised läbimurded, aga sellega tema arsenal ei piirdu. Ameeriklane on võimeline tabama ka eemalt, mis muudab ta topeltohtlikuks. Juba sellest piisab, et „raudteelasi“ õnnitleda väärt täienduse puhul, kuid sellega head uudised ei lõpe.

Randle täiendab oma ründepotentsiaali tegutsemisega oma väljakupoolel. Kolmel korral (2009, 2014, 2015) tunnistati ameeriklane Iisraeli liiga parimaks kaitsemängijaks, seda mainet suutis ta oma esimesel Euroliiga täishooajal kinnistada. Mulluse hooaja TOP-16 etapi kokkuvõttes kuulus Brian nii kulpide (16, 4. koht) kui ka vaheltlõigete (18, 5. koht) arvestuse esiviisikusse. Lokomotivi uus peatreener Georgios Bartzokas peab ääremängijat ideaalseks täienduseks eesliini, kus juba on Kirilo Fessenko ja Anthony Randolph. Pole üllatav, et niisuguse iseloomu ja oskustega mängija kulub ära igale meeskonnale. Selle suve üks kindlamaid värbamisi.

Jaga
Meeldib?
16
Sponsors