09september

Transformatsioon. Netsi ekstsenter, kartmatu mehhiklane ja EM-võistluste osaline

VTB Ühisliiga jätkab projekti „Transformatsioon“. Suvisele turuaktiivsusele pühendatud analüütilise rubriigi keskmes on mängijad, kes võivad muuta klubide nägu uuel hooajal. Esitleme kolme uut kõmulist üleminekut. Eesti Kalev püüab elustada New Jersey Netsi endise keskmängija Josh Boone'i karjääri, Francisco Cruz on valmis üllatama Läti VEF-i särgis, aga Belgia koondise äär Maxime de Zeeuw peaks kohe pärast EM-võistlusi saama Tšehhi Nymburki üheks võtmemängijaks.

Josh Boone, Kalev

Positsioon: jõuline äär/keskmängija
Riik: USA
Vanus: 30
Eelmised klubid: Connecticuti Ülikool, NCAA (2003-2006), New Jersey Nets, USA (2006-2010), Zhejiang Golden Bulls, Hiina (2010-2012), Iowa Energy, D-liiga (2013, 2014), San Miguel, Filipiinid (2014), Al-Manama, Bahrein (2014-2015)
Statistika NBA-s: 5,2 punkti ja 4,9 lauapalli keskmiselt mängu kohta
Eesti Kalevi juhtkond võttis suurepärasele Frank Elegarile vahetuse otsingul ette katse elustada teise ameeriklasest pika Josh Boone'i karjääri. Muide, Boone on Ameerikas palju tuntum kui Elegar. See pole ime, sest isegi enne professionaalsesse korvpalli siirdumist oli Josh üks perspektiivikamaid üliõpilasmängijaid. 2004. aastal tuli keskmängija Connecticuti Ülikooliga NCAA meistriks ja paar aastat hiljem valis New Jersey Nets ta drafti esimeses ringis. Hooajal 2007/08 pääses Boone algkoosseisu ja kogus keskmiselt 7,3 lauapalli mängus, millega oli meeskonna paremuselt teine. Kuid pärast seda hakkas ta pildilt kaduma ning pärast lepingu lõppemist otsustas proovida jõudu Hiinas. Hiljem olid katsed naasta D-liiga kaudu NBA-sse, kaks mängu Filipiinidel ja üks hooaeg Bahreinis, kus ta aitas Al-Manamal võita meistritiitli ja karika.
Suurepärased füüsilised eeldused lubavad ameeriklasel end mugavalt tunda nii jõulise ääre kui ka keskmängijana. Ta on küllaltki agressiivne lauas, omab head tehnikat vastase üks-üks ülemängimisel, aga on ka valmis toetama kiirrünnakuid. Kaitses on Boone liikuv ning võib igal hetkel vastase rünnakut takistada efektse blokiga.
Kalevil jääb üle vaid sobitada mängija oma skeemi ja oodata, kuidas ta kohaneb Euroopa korvpalliga.


Francisco Cruz, VEF

Positsioon: viskav tagamängija
Riik: Mehhiko
Vanus: 25
Eelmised klubid: Wyomingi Ülikool, NCAA (2010-2012), Halcones Rojos, Mehhiko (2012-2015), Ciclista Olimpico, Argentiina (2015)
Statistika hooajal 2014/15: 11,6 punkti, 2,9 lauapalli, 2,4 korvisöötu 26 minutiga keskmiselt mängu kohta Mehhikos
Omandanud korvpallihariduse USA-s, veetis Cruz seejärel kolm hooaega Mehhikos. Pärast eelmise hooaja lõppu siirdus tagamängija Argentiinasse, kus pidas 10 mängu Ciclista Olimpicos. Kuid nüüd otsustas mehhiklane hüüdnimega Paco teha karjääris radikaalse muutuse. Korvpallur lahkus palavast Ameerikast Lätisse oma annet näitama.
Tõsi, vaevalt uus keskkond Franciscot üllatab. Olles juba 25-aastaselt Mehhiko koondise pikaajaline liige, on Cruz saanud kasulikke rahvusvahelisi kogemusi. Näiteks eelmisel MM-il Hispaanias oli Paco 12,2 punktiga meeskonna paremuselt teine korvikütt. Tänavustel Panameerika mängudel tõi ta Mehhikole keskmiselt 13,8 punkti, aga praegu heitleb koos kaaslastega olümpiapääsme eest Ameerika meistrivõistlustel.
Olles enda positsiooni kohta kehaliselt üsna tugev ja osav, ähvardab Cruz vastaseid pidevalt teravate läbimurretega. Tihti lõpevad tema reidid kolmesekundialasse sellega, et Francisco surub palli korvi lausa koos vastasega. Mehhiklase arsenalis leidub ka kaugvise. Ka siin valitseb Cruzi tegevuses kindlus ja rahu: ta hüppab üles, ripub hetke õhus ja viimasel hetrel teeb järsu viskeliigutuse.
Paco tegus mäng ja kogemused peaksid tooma riialastele tulu – Läti noore tiimi koosseisus saab temast üks silmapaistvamaid mängijaid.


Maxime de Zeeuw
, Nymburk

Positsioon: jõuline äär
Riik: Belgia
Vanus: 28
Eelmised klubid: Brüssel, Belgia (2004/05), Verviers-Pepenster, Belgia (2005-2010), Optima-Gent, Belgia (2010/11), Verviers-Pepenster, Belgia (2011/12), Antwerpen Giants, Belgia (2012-2014), Rooma Virtus, Itaalia (2014-2015)
Statistika hooajal 2014/15: 8,0 punkti, 4,2 lauapalli, 0,9 korvisöötu 19,3 minutiga keskmiselt mängus Itaalias
Tšehhi tšempioni uute mängijate värbamise kampaania pole veel lõppenud, kuid Maxime de Zeeuw saab igal juhul Nymburki üheks olulisemaks täienduseks. Suur osa belglase karjäärist on möödunud kodumaal, kusjuures iga aastaga läheb jõuline äär paremaks. 2005. aastal nimetati De Zeeuw hooaja parimaks uustulnukaks, 2009. aastal teenis ta meistrivõistluste kõige paljulubavama mängija tiitli, aga 2014 sai koguni Belgia aasta parimaks mängijaks. Järgnes korralik hooaeg Itaalia kõrgliigas Rooma Virtuses, kes suvel taandati majanduslikel põhjustel teise divisjoni. Ning nüüd sai Maxime'ist Tšehhi korvpalli lipulaeva üks mängijaist.
De Zeeuw on liikuv pikk, kes on võimeline jooksma kiirrünnakusse kui ka saama vastasega hakkama kaitses. Kõige ohtlikum on Mazime siiski kate kattest mängus, kus ta mitte ainult ei söösta intensiivselt korvi alla, vaid on valmis liikuma ka kolmese joone taha – hea kaugvise teeb ääremängija katmise veel raskemaks.
Belglase karjääris on veel üks tähelepanuväärne punkt: kuulumine Belgia koondisse alates U16 meeskonnast kuni rahvuskoondiseni. 28 aasta vanuselt omab De Zeeuw juba suuri kogemusi, kuid pole veel saavutanud oma tippu. Praegu EM-võistlustel Belgia värve kaitsvast mängumehest peaks saama uuenenud Nymburki üks võtmemängijaid.

Jaga
Meeldib?
15
Sponsors