16juuli

Vaadake, kes tulid. Üleminekutesuvi 1.0

Kahe hooaja vaheline suvi on täies hoos. VTB Ühisliiga klubid töötavad aktiivselt üleminekuteturul sihiga tugevdada meeskondade koosseise. Meie koduleht toob välja praeguse hetke kõige märkimisväärsemad üleminekud.

CSKA. Joel Freeland (fotol), Cory Higgins, Nikita Kurbanov, Dmitri Kulagin, Mihhail Kulagin

CSKA püüab kõigil turniiridel, kus kaasa lööb, kõige kõrgemaid kohti. Sellest lähtuvalt käitutakse ka turul. Pärast hooaja 2014/15 lõppu lahkus meeskonnast üks tugisambaid, põhitsenter Aleksandr Kaun. Armeelaste praeguse hetke kõige kõvem värbamine Joel Freelandi näol on otseselt seotud end NBAs proovida ihkava Kauna lahkumisega. Just tema asenduseks hangiti maailma tugevaimast liigast kogenud britt. Freelandil on eesliini mõlema koha täitmiseks vajalikud gabariidid, oskused ja atleetlikkus, kuid armeelased kasutavad teda esmajärjekorras „number viiena“, millest juba rääkis peatreener Dimitris Itoudis. Joeli teenistuslehel on kolm hooaega Portlandis, Suurbritannia esindamine olümpial ja Unicaja eest mängimine Euroliigas. Pikk mees sai igal pool hakkama ja on endiselt nõutud ka NBAs. Freeland valis aga CSKA ning peab kindlustama puna-siniste kaitset ja hoidma alaliselt pinges vastaste kolmesekundiala.

NBAsse otsustas siirduda veel üks CSKA-le tähtis mängija – Sonny Weems. Atleetliku korviküti koha täitis Cory Higgins, kellega sõlmiti leping 1. juulil. Vene fännid mäletavad seda meest hästi 2013/14 hooaja Triumfist kui VTB Ühisliiga suurimat korvikütti. Siis kogus Cory mängus keskmiselt 21,5 punkti ning tegi seejärel hea hooaja Türgis Gaziantepsporis, arenedes jätkuvalt. Itoudis usub, et ameeriklane läheb Euroopa tippklubis veelgi edasi ja jõuab tipptasemele.

Samuti arenes kahel eelmisel hooajal nähtavalt Nikita Kurbanov. Suurepärased UNICSis ja Lokomotiv-Kubanis tehtud esitused aitasid ääremängijal naasta Venemaa koondisse ja nüüd ka CSKAsse, mille noorteprojektis ta üles kasvas. Kurbanov lisab valitsevale meistrile väikese ääre kohal pikkust, agressiivsust, kindlust, teravust.

Venemaa esindatus CSKAs täienes sel nädalal veel kahe klubi enda kasvandiku, vendade Dmitri ja Mihhail Kulagini näol. Kui noorem Kulagin võeti tulevikku silmas pidades, siis Zeniti mullune liider Dmitri saab meistrit aidata juba siin ja praegu. Andekas kombo-tagamängija võib igal hetkel luua teravusi ja on piisavalt hea kaitses, ta tahab oma võimeid näidata kõige kõrgemal tasemel.


Himki. Marko Todorovic, Aleksei Šved (fotol)

Himki teeb viimasel ajal täpseid ja edukaid laske. Teisipäeval täienes kolla-siniste koosseis Euroopa üheks perspektiivikamaks eesliinimeheks peetava Marko Todoroviciga. Montenegrolane pole ainult paljulubav mängija. Hispaania klubi Barcelona kooli läbinud Marko andis eelmisel hooajal endast Bilbaos häälekalt märku. Hispaania meistriliiga 2014/15 sümboolne viisik ja ACB liiga hooaja MVP tiitli üks kolmest nominendist on 23-aastase korvpalluri teenistuslehel tõsised märked. Pikkus, vise, oskus mängida pick’n’roll’i ning võimekus täita nii „number nelja kui ka viie“ kohta – Todorovic peaks Euroliigasse naasnud VTB Ühisliiga viitsemeistrit märgatavalt tugevdama.

Himki järgmine leping ei lasknud end kaua oodata. Kaks päeva hiljem sõlmiti leping Aleksei Švediga – tegemist on suve seni kõige rohkem kõneainet pakkunud üleminekuga. Venemaa koondise tagamees mängis kolm viimast aastat vahelduva eduga NBAs. Oma viimases ookeanitaguses meeskonnas New Yorgis tõi Aleksei oma ande selgelt esile: agressiivsus, takistamatud läbimurded, oskus luua olukordi endale ja kaaslastele, pick’n’roll’i mängimine. Üks andekamaid vene korvpallureid peaks kerkima Himki liidriks.


Lokomotiv-Kuban. Kirilo Fessenko (fotol), Sergei Bõkov

Pärast Euroopasse naasmist ja Avtodori siirdumist pöördus Kirilo Fessenko karjäär uuesti tõusuteele. Ukrainlane kerkis kiirelt Ühisliigas võimsalt debüteerinud Avtodori üheks liidriks ja kuulus peaaegu igal kuul „kuu mängija“ kandidaatide sekka. Fessenko muudab Lokomotivi eesliini selgelt võimsamaks, tugevdab lauavõitlust ja võib õige kasutamise korral – seda peaks meisterlikud krasnodarlased oskama – täielikult korvi all domineerida. Liikuvam Anthony Randolph ja kogukas Fessenko: Krasnodari meeskonna eesliin on uuel hooajal universaalne ja väga ohtlik.

Loko endise kapteni Sergi Bõkovi naasmine puna-roheliste ridadesse võeti kohalike fännide poolt rõõmuga vastu. Universaalse tagamehe kindlus, kogemused ja võitluslikkus on Georgios Bartzokasele uue meeskonna ehitamisel väga vajalikud.


Nižni Novgorod. Rašid Mahalbašic, Kaspars Berzinš, Maksim Grigorjev (fotol)

Nižni Novgorodil pole kunagi olnud kerge oma paremaid mängijaid alles hoida. Sellele vaatamata muutuvad nižnilased iga aastaga üha paremaks, seega töötab mänedžment hästi. Ka nüüd lahkusid põhitsenter Artjom Parahhovski ja suur äär Trey Thompkins pärast edukat hooaega, kuid must-valged teatasid juba juuni esimesel poolel lepingutest Rašid Mahalbasici ja Kaspars Berzinšiga.
Need mehed ei vaja täiendavat tutvustamist. Ühisliiga fännid teavad austerlast hästi Nymburki ja Astana ridadest, lätlane esindas aga varem VEFi ja Krasnõje Krõljat. Nad mõlemad olid eelmisel hooajal oma meeskondade liidrid ning kuulusid põhiturniiri 11 efektiivsema mängija sekka. Rašid ja Kaspars viskavad palju punkte ja nopivad lauapalle, seejuures neist esimene on ohtlikum kolmesekundialas ja teine korvist kaugemal. See paar hakkab must-valgete vastastele palju probleeme valmistama.

Terve senise profikarjääri Lokomotivis veetnud Maksim Grigorjev ei avanud seal täit potentsiaali ja loodab saada järjekordseks venelaseks, kes saab tuule tiibadesse just Nižnis. Krasnodarlaste endise kapteni snaiprivõimed lubavad tal parimalm päeval üksi alistada CSKA kaliibriga vastase, see täiendab hästi volgalaste rünnakupotentsiaali.


Zenit
. Janis Timma (fotol), Ryan Toolson, Anton Puškov

Ääremängija Janis Timma esindas eelmisel hooajal VEFi. 12,9 punkti, 4,5 lauapalli, 4,4 korvisöötu, 1,4 vaheltlõiget 14,3 efektiivsuspunkti kogunud lätlane sai teenitult hooaja parima noore mängija auhinna. Temast sai juba juunis Zeniti mängija. Kasvava ja ambitsioonika klubi ning areneva mängija liit peaks olema paljulubav. Riialane tegutseb piiterlastele omases kiires stiilis. Agressiivne mängumees teeb ka palju musta tööd, toetab kiirrünnakuid efektsete lahendustega ja armastab nõelata kolmestega.

Euroopa kõrgeimal tasemel end edukalt tõestanud Ryan Toolson tõstab samuti Peterburi meeskonna tulevõimet. Ameeriklase põhirelv on tappev kolmene. Hooajal 2014/15 tabas ta Hispaania liigas kaugviskeid peaaegu 50-protsendiliselt! Kui zenitlased kasutavad uustulnuka oskusi targalt, luues talle võimalusi, kujuneb kogenud mängijast Ühisliiga ohtlikemaid kaugviskajaid.

Anton Puškovi arengut on pärssinud vigastused. Töökas ja oma laeni veel mitte jõudnud 26-aastane tsenter täiendab valge-siniste eesliini.


UNICS.
Artjom Parahhovski (fotol), Arturas Milaknis, Joaquim Colom

Nižni Novgorod kurvastas Artjom Parahhovski lahkumise üle. Teises Volga kaldal asuvas korvpallilinnas tõi see uudis aga kaasa vastupidised emotsioonid. End juba ammu heast küljest näidanud Valgevene hiiglane kujunes eelmisel hooajal VTB Ühisliiga üheks peamiseks avastuseks. Tema nime seostati Vana Maailma tippklubidega, UNICS jõudis teistest ette. Kaasanlastel oli eelmisel hooajal korvi all probleeme, eriti kui D’or Fischer rivist väljas oli. Nüüd peaks mure olema lahendatud: Parahhovski osales eelmisel hooajal Nižni 38st Ühisliiga mängust 37s, Euroliigas 24st 23 kohtumises. Artjom näitas, et tal pole nõrku külgi. Võimas, samas aga liikuv tsenter on ühtviisi hea nii kaitses kui ka rünnakul, praktiliselt pidurdamatu korvi vahetus läheduses, samuti noolib innukalt lauapalle.

Kahtlusi ei tekita ka Arturas Milaknise oskused. Eelmisel hooajal Žalgirises mänginud leedulane tunnistati riigi meistrivõistlustel play-off’i MVPks, kus ta kogus mängus keskmiselt 14,3 punkti ja tabas 46,1% kolmestest! Euroliiga 24 mängus oli 29-aastase tagamehe sama näitaja 46,2%. Jevgeni Pašutini käe all on valge-roheliste ridades veel üks stabiilne snaiper.

UNICSis hinnatakse alati ka kindlaid mängujuhte, kes suudavad peale põhikohustuste tegutseda teraselt ka oma väljakupoolel. Bilbaost Kaasanisse liikunud Joaquim Colom on just säärase tüübi esindaja. Quino (mängija hüüdnimi) kuulub ka Hispaania koondise kandidaatide sekka.


Avtodor.
Malcolm Armstead (fotol), Deniss Lukašov, Aleksei Nesterov

Kui UNICSis hinnatakse kõrgelt kaitses hästi töötavaid „number ühtesid“, siis Saraatovis oodatakse selle ampluaa mängijatelt eelkõige tulevärki rünnakul. Must-valged jätsid hüvasti publiku lemmiku Courtney Fortsoniga, kuid said asemele sarnases stiilis mängiva Malcolm Armsteadi. Avtodoris usutakse, et efektiivne ja mitmekülgne ameeriklane sunnib oma Banviti lahkunud kaasmaalase kiiresti unustama. Eelmisel hooajal Sloveenia klubis Krka mänginud Malcolm tunnistati Aadria liiga parimaks mängujuhiks ja kuulus turniiri sümboolsesse viisikusse. Ta oli keskmiselt visatud 17,6 punktiga põhiturniiri suurim korvikütt. Ta oli parim ka vaheltlõigetes (2,1 mängus) ja viiendal kohal korvisöötude osas (4,3). Armstead tunnistati ka parimaks kaitses ja liiga parimaks välismaalaseks.

Saraatovlaste ridadesse lisandus veel üks MVP – Ukraina liiga 2014/15 parim mees Deniss Lukašov. Budivelnikusse kuulunud Ukraina koondise tagamängija efektiivsusnäitaja oli 35 mängus keskmiselt 22,5. Lukašov on Budivelniku, Donetski ja Azovmaši ridades juba varem mänginud VTB Ühisliigas.

Ka Aleksei Nesterov oli eelmisel hooajal üks „parim“ – Venemaa Superliiga suurte äärte seas. 27-aastane venelane võitis Spartak-Primorje koosseisus Superliiga hõbeda ja Venemaa karikavõistluste pronksi.

Jaga
Meeldib?
49
Sponsors