01oktoober

Hooaeg 2015/16. Varjatud ähvardajad

Meie koduleht alustab hooajal 2015/16 osalevate meeskondade esitlemist. VTB Ühisliiga seitsmendal tšempionaadil osaleb 8 riigi 16 klubi. Põhihooajal mängivad kõik omavahel kaks ringi läbi, selgitades kaheksa tugevamat, kes jätkavad play-off’is.

Meie eelvaate esimeses osas on meeskonnad, kel pole eesmärgiks meistritiitel. Need meeskonnad ei kuulu tugevamate sekka, kuid on võimelised üllatama. Nad kujutavad endast igaühele varjatud ähvardust.

Vita, Gruusia

Eelmine hooaeg
Ei osalenud

Ootused
Gruusia korvpalli 90ndate aastate lipulaev, riigi seitsmekordne meisterklubi taastati sel aastal ja teeb VTB Ühisliigas oma debüüdi. Vita on Ühisliiga kõige saladuslikum meeskond. Debütandi tuumiku moodustavad grusiinid, põhiviisiku keskmängija kohale kandideerib noor ukrainlane Konstantin Anikejenko, teiste võõrleegionäride kohad täitis sama noor ameeriklaste kolmik NCAAst. Seda, milliseid tulemusi taas kokku võetud meeskonnalt oodata, ei räägi esialgu ka peatreener Pavel Googe. Kuid juhendaja kinnitusel on Tbilisi klubil potentsiaali.

Liider
Vita ühtlases koosseisus on raske üht tähte ja selget liidrit välja tuua. Googe sõnade kohaselt käib selles suunas töö. Tbilisi klubi püüab pärast NBA treeninglaagrite lõppu koosseisu tugevdada mõne mängijaga, kes ei pääse maailma tugevaimasse liigasse.

Täiendus
Darius Carter. 22-aastane ameeriklane mängis kaks viimast hooaega Wichita State’i ülikoolis – koos eestlase Rauno Nurgeriga. Ääremängija kogus viimasel hooajal mängus keskmiselt 11,4 punkti ja 5,4 lauapalli. Carteri loo muudab huvitavaks aga mitte statistika, vaid asjaolu, et tema isa Maverick Carter on maailma parima korvpalluri LeBron Jamesi hea sõber. 4-kordse MVP sõnul on ta jälginud Darius Carteri sirgumist lapsepõlvest saati ja toda ka tribüünil toetanud. Gruusia fännidel jääb loota, et uustulnuk toob Ühisliiga esitustega oma protežee ühel ilusal päeval Tbilisisse.

Tsitaat
Vita peatreener Pavel Googe:
„Treenerite ülesanne on valmistada meeskond ette nii hästi, kui seda lubavad meie oskused ja klubi võimalused. Ja juhtida meeskonda mängude ajal nii, et oleksid head võiduvõimalused.
Millist korvpalli hakkab Vita mängima? Võtame esimeses ja teises voorus vastu Krasnõi Oktjabri ja CSKA. Nagu tuntud jutus: „Parem üks kord näha kui sada korda kuulda.““


Tsmoki-Minsk, Valgevene

Eelmine hooaeg
15. koht (7 võitu – 23 kaotust)

Ootused
Tsmoki-Minskis ei tehtud suvel revolutsiooni, vaid tegutseti konservatiivselt ja targalt. Klubi otsustas rohkem usaldada kohalikke noori mängijaid, säilitas tuumiku ja lisas kaks uut välismaalast. Seega ei tohiks valgevenelastel uuel hooajal meeskonnakeemia ega kokkumänguga probleeme tekkida.

Liider
Ivan Maraš. Tsmoki üks tugev külg on selge liidri puudumine. Minsklaste vastastel tuleb ebameeldivusi oodata paljudelt. Nii eelmisel hooajal suurepäraselt meeskonda sulandunud Justin Graylt, korvi ründavalt Branko Mirkovicilt, uutelt meestelt Garrett Stutzilt ja Anthony Hilliardilt, veteran Aleksandr Kudrjavtsevilt. Ja ikkagi ei saa Valgevene meistri vastaste skaudid mööda montenegrolasest leegionäri nimest. Maraš osales eelmisel hooajal kõigis 30 mängus ning kerkis nii mänguaja, resultatiivsuse kui ka lauapallide osas võistkonna liidriks.

Täiendus
Anthony Hilliard. Eelmisel hooajal näitas tagamees end edukalt Bisonsis, kus määras mängurütmi ja jõudis kõikjale. Anthony kogus 25 mängus keskmiselt 14,9 punkti, 4,8 lauapalli ja 3,1 korvisöötu. Hooajaeelsete mängude põhjal tunneb ameeriklane end juba ka Tsmokis kindlalt.

Tsitaat
Tsmoki-Minski peatreener Igor Grištšuk:
„Säilitasime kogenud mängijad, lisasime noori. Teeme Valgevene korvpalli arendamiseks neile panuse. Põhimõtteliselt olen rahul, et see seltskond alles jäi. Nad juba teavad meie süsteemi, kohanemisele ei kulu aega. Loodan, et oleme hooajaks hästi valmis.“


VEF, Läti

Eelmine hooaeg
10. koht (12 võitu – 18 kaotust)

Ootused
Riias otsustati teha korralik perestroika. Esimest korda pika aja jooksul usaldati VEFi peatreeneri koht kaugelt välismaalt tulnud mehele, hispaanlasele Carlos Fradele, kel on suur noorte mängijatega töötamise kogemus. See oligi võtmeküsimus, sest must-valged võtsidki ette noorenduskuuri. Koosseis on märgatavalt uuenenud. Seitse mängijat lahkus, üheksa tuli aga asemele. Uuenenud meeskond läheb hooajale vastu „musta hobusena“.

Liider
Mareks Mejeris. Pikk mees tegutses VTB Ühisliiga eelmise hooaja lõpus hästi, seejärel aga aitas VEFi Läti meistriks, saades play-off’i MVPks. Kutse Läti koondisse ja osalemine oma kolmandal EMil ei lasknud kaua oodata. Mareks on 24-aastane. Parim aeg uuele tasemele ja meeskonna enda järel vedamise jaoks. Just seda ootab VEF praegu Mejeriselt.

Täiendus
Francisco Cruz. Mehhiklane tõuseb teiste noorte kaaslaste seas veidi esile. Ta on oma 25 eluaasta juures Mehhiko koondise kogenud tegija ning saanud seetõttu rikkalikke rahvusvahelisi kogemusi. Francisco rünnakuarsenalist tasub esile tõsta läbimurret ja kaugviset, tema tegutsemine on kindel ja rahulik. Kõik see peaks ta noores tiimis viima juhtrolli.

Tsitaat
VEFi peatreener Carlos Frade:
„On väga tore olla osa niisugusest klubi st nagu VEF. Riial ja Lätil on suured korvpallitraditsioonid, siin töötamine on suur au. VEF on tuntud terves Euroopas, see on tõsine organisatsioon, tuntud bränd, suurepärane kogum noori mängijaid. Ootan kannatamatult tööd läti mängijatega, et aidata neil areneda ja tõsta kohaliku korvpalli taset.“


Kalev/Cramo, Eesti

Eelmine hooaeg
9. koht (13 võitu – 17 kaotust)

Ootused
Kalevi koosseisus on olnud päris märgatavaid muudatusi. Tallinna sõitis mtte ainult perspektiivikaid, vaid ka ennast juba tõestanud mängijaid. Eesti korvpalli lipulaev on näidanud, kuidas võtta olemasolevast maksimum ja püüab seda hooajal 2015/16 korrata. Sobivate asjaolude kokkulangemisel on Kalev võimeline püsima saavutatud kõrgusel ja võitlema play-off’i koha eest.

Liider
Rolands Freimanis. Freimanis kogus eelmisel Ühisliiga hooajal Kalevi ridades peetud 11 mängus keskmiselt 18,9 punkti, 6,5 lauapalli ja 1,2 korvisöötu. Suurepärane esinemine viis lätlase UNICsisse, kus tal aga ei õnnestunud samas vaimus jätkata. Suvel naasis Rolands Tallinna, et tõusta taas meeskonna liidriks ja liiga efektiivsemate mängijate sekka.

Täiendus
Josh Boone. Kalevil pole suuri rahalisi võimalusi, mis piirab klubi võimalusi vabade mängijate turul. Tihti tuleb riskida. Eelmisel aastal õnnestus Scott Machado värbamine, kes oli terve hooaja üks juhtmängijaid. Nüüd püüab Kalev puhuda elu sisse teise endise NBA mängija Josh Boone’i karjäärile. Ameeriklase oskustes pole kahtlusi, tsenter on Connecticuti ülikooliga tulnud NCAA meistriks, valiti drafti esimeses ringis New Jersey Netsi poolt ja jõudis selle algviisikusse. Kuid seda rütmi ei õnnestunud hoida. Josh on mänginud Hiinas, D-liigas, Filipiinidel ja Bahreinis. Nüüd saab Boone võimaluse näidata end palju tõsisemal tasemel ja kes teab, mis sellest välja tuleb.

Tsitaat
Kalevi peatreener Alar Varrak:
„Meie koosseis muutus praktiliselt poole võrra. Alustame nullist ja tahame mängida kiiret korvpalli. Eesmärkidest rääkides on kõik lihtne – tahame näidata head korvpalli ja rõõmustada oma toetajaid. Võitleme alati lõpuni. Seejuures arvan, et play-off’i on keerulisem jõuda kui eelmisel hooajal.“


Bisons, Soome

Eelmine hooaeg
13. koht (9 võitu – 21 kaotust)

Ootused
Bisonsist lahkusid pärast eelmist hooaega võtmemängijad, viis hooaja 2014/15 resultatiivsemat! Uustulnukate nimed vaevalt ütlevad laiale publikule midagi… Kuid „Piisonid“ vaatavad tulevikku optimistlikult. Juhendaja Greg Gibson propageerib jätkuvalt kiiret ja agressiivset korvpalli, seekord lühikese viisikuga – pikki mängijaid Bisonsi eesliinis pole. Soome klubis pole tähti, kuid on ühtlane koosseis, kus igaüks tahab end näidata. Puna-valgetelt ei tasu oodata muljetavaldavaid võiduseeriaid, kuid debüüthooaja tasemel särav esinemine on Gibsoni hoolealustele täiesti jõukohane.

Liider
Justin Jackson. Bisons kutsus meeskonda üheksa uut mängijat. Peatreener rõhutab, et tema käe all on 15 võrdset mängijat. Seega on selget liidrit raske välja tuua. Cincinnati ülikooli kasvandik Jackson tegi oma profikarjääri esimese hooaja D-liiga meeskonnas Texases. Ääremängija rõõmustab fänne efektsete pealtpanekutega ja töötab kaitses – see tuleb 2014. aasta AAC konverentsi parimaks kaitsemängijaks valitud mehel kõige paremini välja.

Täiendus
Mikko Koivisto. „La Bomba Loimaast“ oli „Piisonite“ üks võtmemängijaid aastatel 2012 ja 2013, mil tuldi Soome meistriks. Mikko on klassikaline snaiper, kes ootab kolmepunktijoone taga oma võimalust ja võib üksi mänge otsustada. Mida ta on korduvalt näidanud nii Bisonsi kui ka Soome koondise särgis.

Tsitaat
Bisonsi peatreener Greg Gibson:
„Vaatasime üle oma taktika ja muutsime ettevalmistusprotsessi. Oleme nüüd veidi teistsugune meeskond. Meil pole eesliinis pikki mängijaid, seetõttu on ainus, mis meid võib aidata – otsuste vastuvõtmise kiirus ning kiire, agressiivne korvpall. Bisons tegutseb trendikalt – mängime lühikese viisikuga. Olen õnnelik, et meil on 14-15 võrdväärset meest. Nad kõik on hea kooliga ja võidunäljas.“

Jaga
Meeldib?
8
Sponsors