01oktoober

Hooaeg 2015/16. Pretendendid

Meie koduleht jätkab laupäeval algava VTB Ühisliiga uue hooaja meeskondade tutvustamist. Eelvaate teises osas on klubid, kellele play-off’i jõudmine tähendaks ainult poolt tööd – nad ihkavad väljalangemismängudes anda lahingu ka suursoosikutele.

Zenit, Venemaa

Eelmine hooaeg
Pääses veerandfinaali (24 võitu – 11 kaotust)

Ootused
Peterburi klubi põhimõtted pole muutunud. Vassili Karasjov on viimastel aastatel teinud panuse noortele vene mängijatele, keda on toetanud tugevad leegionärid. Ka sel korral on meeskonnaga liitunud terve rida perspektiivikaid korvpallureid. Karasjovi meeskonnad esinevad igal aastal edukamalt, kui neilt oodatakse. Ka eelseisval hooajal võitleb Zenit arvatavasti nimekamate konkurentidega põhiturniiril 4.-5. koha eest.

Liider
Ryan Toolson. Ameeriklase värbamine oli suve üks suuremaid „pomme“. Suurte Euroliiga kogemustega mees, eilne Hispaania klubi Unicaja liider lihtsalt peab saama piiterlaste peamiseks liikumapanevaks jõuks ja vahetama väärikalt välja Walter Hodge’i. Kontrollmängud kinnitasid seda. Vassili Karasjov ei kasutanud Toolsonit täiel määral, tahtes saada kõigist hoolealustest ülevaadet. Aga ka neis oludes tegutses ameeriklane paljulubavalt. Supersnaiper kerkib Zeniti suurimaks korvikütiks ja paneb vastased pead murdma, kuidas teda pidurdada.

Täiendus
Janis Timma. Tähtsuselt Toolsoni värbamisega võrreldav on Timma üleminek. Janis kerkis eelmise aastaga maailmajao üheks perspektiivikamaks ääremängijaks. Ta arenes vaat et iga mänguga, praktiliselt igas elemendis. Nüüd on ta atleetlik äär, kes suudab visata, lauapalle noppida, sööta ja palle vahelt lõigata. Janis on universaalne relv.

Tsitaat
Zeniti peatreener Vassili Karasjov:
„Lisaks soovitud tulemuse saavutamisele on meil ka teised ülesanded. Tahan, et venelased mängiksid ning nende abil laoksime aluse edasisele arengule ja võitudele. Meil on eelmise hooajaga võrreldes üks välismaalane vähem, kuid võistkondliku mängu tähtsuse suurenemisega võib midagi huvitavat välja tulla. Seame omale alati kõrged sihid. Võitleme igas mängus, püüame iga vastast üle mängida. Eelmisest hooajast nõrgemat kohta ei tahaks saada.“


Avtodor, Venemaa

Eelmine hooaeg
Jõudis veerandfinaali (17 võitu – 16 kaotust)

Ootused
Saraatovlased üllatasid eduka debüüthooajaga paljusid. Volgalased võtsid mitu suurklubide skalpi, sealhulgas CSKA ja Himki oma. Sel tasemel pole kerge püsida. Palju sõltub, kui õnnestunud on olnud uute meeste värbamine. Jeremy Chappelli ja Travis Petersoni kõrval peavad haarama liidrirolli Jeff Brooks, Malcolm Armstead ja Jevgeni Kolesnikov. Neile on jõukohane vedada Avtodor uuesti play-off’i. Kui avanevad ka paar pingimängijat, võivad volgalased loota ka kohta esikuuikus.

Liider
Jeremy Chappell. Jeremy jäi eelmisel hooajal veidi Courtney Fortsoni, Kirilo Fessenko ja Micah Downsi efektse mängu varju, kuid ta ei kaotanud neile efektiivsuses. Ta toob uuenenud Avtodorile ka sel hooajal palju kasu. Külmavereline ja tähtsaid viskeid tabav snaiper, kes töötab kõvasti kaitses – need Chappelli omadused on alati vajalikud.

Täiendus
Malcolm Armstead. Ameeriklane kutsuti asendama Courtney Fortsonit. Ülesanne pole lihtne, kuid on täidetav. Armstead oli Aadria liiga üks säravamaid mängijaid ja sai eelmisel hooajal terve rea individuaalseid auhindu: parim mängujuht, parim välismaalane, parim mängija kaitses. Selle pagasiga ei jää ta Ühisliigas hätta. Seda enam, et ta on Avtodoris kohanenud ja aitas ühes sõprusmängus jõuda võiduni nimeka Barcelona üle.

Tsitaat
Avtodori president Vladimir Rodionov:
„Tahame liikuda edasi. VTB Ühisliigas on ülesanne jõuda play-off’i ja saada vähemalt viies koht. EuroCupi miinimumsiht on jõudmine teise ringi, aga püüame sealgi küündida play-off’ini. Vajadusel on meil varu hooaja jooksul veel ühe mängija hankimiseks.“
 

Astana, Kasahstan

Eelmine hooaeg
Jõudis veerandfinaali (13 võitu – 20 kaotust)

Ootused
Astana võitleb mitme aasta vältel Ühisliiga parima mitte-Venemaa meeskonna tiitli eest. Eelmisel hooajal nii ka juhtus. Kolla-sinised olid neist ainsad, kes jõudsid play-off’i. Nad püüavad saavutatut korrata. Seejuures tuleb meeles pidada üht kasahhidele iseloomulikku omadust. Nad alustavad reeglina hooaega nõrgemalt ja seejärel koguvad tuure. Ka nüüd võib minna samamoodi. Asi on praegu käivates Aasia meistrivõistlustes. Kasahstani koondisse kuulub tervelt 8 Astana korvpallurit, sealhulgas võtmemängijad Jerry Johnson, Anton Ponomarjov ja Anatoli Kolesnikov. Seetõttu on klubiettevalmistus kannatanud. Mingil ajal valmistusid Astana ja koondis koos, kuid ühel hetkel läksid teed lahku.

Liider
Jerry Johnson. Jerry on juba mitu aastat meeskonna võtmemängija. Eelmisel hooajal kujunes Astana tulemuste sõltuvus Johnsonist jba väga suureks. Ta viibis väljakul üle 30 minuti, ühitades oma tulemuslikkust terve meeskonna rünnakute korraldamisega. Teda polnud sisuliselt kellegagi vahetada ja mängudes, kus ka Kasahhi passi saanud mees ei osalenud, jättis Astana rünnak paremat soovida.

Täiendus
Kenneth Hayes. Just see ameeriklane peab vähendama Astana sõltuvust Johnsonist. Hayes on võimeline tegutsema ka „number ühe“ kohal. Ehkki tema põhirelvaks on punktide kogumine, mida ta on näidanud Itaalia ja Iisraeli liigades. Nüüd ootab meest uus väljakutse.

Tsitaat
Astana peadirektor Valeri Tihhonenko:
„Meie liidrid on Jerry Johnson ja Pat Calathes, kuid tulemus ei sõltu ainult neist. Nagu alati, on tähtsaim terve meeskonna tegevus. Edu võtmeks on hea koostöö ja oma rollide täpne tundmine.“ 


Jenissei, Venemaa

Eelmine hooaeg
11. koht (10 võitu – 20 kaotust)

Ootused
Siberlased loodavad uuele peatreenerile. Oleg Okulov on nõudlik nii enda kui ka mängijate suhtes. Ta on kahe hooaja vahel juurutanud Jenissei uut mängustiili. Nüüd on põhilised raudne distsipliin, panus tehakse kiirusele, kaitsele, füüsilisele valmisolekule ja pikale pingile. Kuidas see on õnnestunud, näeme juba esimeses ametlikus mängus, kus krasnojarsklaste vastaseks on tugev Peterburi Zenit.

Liider
David Kennedy. Ääremängijast peab saama siberlaste rünnaku nurgakivi. Ta oli kevadel Saksamaa liiga parim ründemängija, tal on kõik võimalused võidelda selle tiitli eest ka Ühisliigas. Kennedy saab Jenisseis viskamiseks vabad käed. Ent ameeriklane pole ainult skoorija, vaid oskab ka sööta. Oleg Okulovi süsteemis loob ta sageli teravusi, tabab palju ja annab mõnegi korvisöödu.

Täiendus
Delroy James. Atleetlik ääremängija on kaitsespetsialist. Erinevalt paljudest kaasmaalastest ei pelga ta musta tööd, armastab võidelda korvi all, abistab kaaslasi, ründab lauda ja paneb kulpe. Rünnakul pole Jamesi arsenal nii rikkalik, kuid ta võib tabada kolmeseid, murda jõuga läbi ja joosta kiirrünnakusse. Kõik see sobib suurepäraselt kokku Oleg Okulovi nõudmistega, nii et ameeriklasest saab uue Jenissei üks võtmekujusid.

Tsitaat
Jenissei peatreener Oleg Okulov:
„Milline peab olema Krasnojarski meeskonna mäng? Sellele küsimusele pole praegu võimalik vastata. Kõik mängijad on värvatud minu mängunägemusest lähtuvalt. Korvpall areneb pidevalt – see on kiire ja atleetlik mäng, ei taha ajast maha jääda. Seejuures soovin, et meil mängiks meeskond, mitte teha panus ühele mehele.“


Krasnõi Oktjabr, Venemaa

Eelmine hooaeg
12. koht (9 võitu – 21 kaotust)

Ootused
Volgogradlased liikusid eelmisel hooajal pikka aega play-off’i kohal. Kuid põhiturniiri lõpp ebaõnnestus. Järeldused tehti kohe. Meeskonna etteotsa asus Ukraina superliiga suure kogemusega Kirill Bolšakov. Koos uue treeneriga muutus mõnevõrra ka mängijate värbamise taktika. Koosseisu ilmusid selge tsenter Dmitri Sokolov ja söödumeister Donell Cooper. Samas panustatakse endiselt ameeriklastest leegionäride individuaalsele meisterlikkusele. Niisugused mehed nagu Tony Mitchell, Jordan Hamilton ja JaJuan Johnson hakkavad mängima 30 minutit ja teevad kogu meeskonna visetest 60-70%. Nende mänguklassis kahtlusi pole, kuid võrdväärse vahetuse puudumine tekitab küsimärke.

Liider
Donell Cooper. Cooper oli eelmise hooaja üks säravamaid mängijaid ning hakkas Jenisseis kohe purustama Ühisliiga söödurekordeid. Uuel hooajal teeb ta seda juba Krasnõi Oktjabris. Volgogradis meeskonnas leidub söötudele palju adressaate, ta juba leidis ühise keele JaJuan Johnsoniga. Kontrollmängudes murdis see paar regulaarselt vastaste kaitset ning ilmselt jätkub sama ka ametlikes kohtumistes.

Täiendus
JaJuan Johnson. See ääremängija peaks saama hooaja üheks suuremaks avastuseks. Johnson tunneb end suurepäraselt korvi all, jookseb kiirrünnakutesse, avaneb hästi pick and roll’ides ning tabab korraliku protsendiga ka kaugemalt. Oskuste, füüsise ning NBA ja Türgi liiga kogemuste koosmõju teevad ta eriti hinnaliseks. Niisuguse mängujuhi nagu Donell Cooperi olemasolu loob Johnsonile kõik võimalused. Pole tarvis üllatuda, kui ta kandideerib põhiturniiri lõpus MVP tiitlile.

Tsitaat
Krasnõi Oktjabri peatreener Kirill Bolšakov:
„Igale meeskonnale saab hinnangu anda kolme kriteeriumi põhja. Neist esimene on võime võita ja saada tiitleid. Teine – hinna-kvaliteedi suhe. Kolmas – külastatavus, pealtvaatajate armastus ja emotsioonid, mida fännidele pakutakse. Kui need kõik langevad kokku, võiks niisugust võistkonda nimetada praktiliselt ideaalseks. Krasnõi Oktjabr püüdleb selle poole."
 

Nymburk, Tšehhi

Eelmine hooaeg
14. koht (9 võitu – 21 kaotust).

Ootused
Nymburk püüab sel hooajal Ühisliigat üllatada. Peatreeneri kohale naasnud Ronen Ginzburg noorendas koosseisu oluliselt ning püüab meeskonna panna mängima kaasaegset, kiiret korvpalli, mis haarab ka publikut. Leegionäride valikul olid põhilised nii noorus kui ka soov areneda. Säärane lähenemine aitas Tšehhi koondisel hiljutisel EMil üllatada tervet maailma. Pole välistatud, et see meetod aitab Nymburkil lõpuks ka VTB Ühisliigas play-off’i jõuda.

Liider
Jiri Welsch. Jiri on Nymburki üks vähestest veteranidest ja tema kogemused on hindamatud. Welsch on mänginud nii NBAs kui ka tugevates Euroopa liigades. Just tema peab kujunema vaimseks liidriks ja noortele autoriteediks, olles sidemeks treenerite ideede ja mängijate vahel.

Täiendus
Maxime De Zeeuw. Ääremängija tuleb Nymburki mehena, kes pole oma potentsiaali veel realiseerinud. Ta peab vahetama välja varasema liidri Radoslav Ranciki. Ülesanne pole kerge, kuid on täidetav. De Zeeuw tegutseb sarnases maneeris. Nagu ka iga teine tänapäevane suur äär avaneb ta hästi pick and roll’ides, on ohtlik korvi all ja omab suurepärast kaugviset. Nende oskuste summa peaks Maxime’ile andma koha Tšehhi meistri algviisikus.

Tsitaat
Nymburki peatreener Ronen Ginzburg:
„Värbasime noori mängijaid, kes on piisavalt ettearvamatud, kuid ma ei kahtle nende andekuses. Nad võivad meie klubi mängu positiivselt muuta. Tagaliinis hakkab tegutsema just Stanfordi ülikooli lõpetanud kiire ja terane Chasson Randle. Samuti sõlmisime lepingu äärmiselt andeka kuubalase Howard Sant-Rossiga. Loodame, et temast kujuneb VTB Ühisliigale avastus. Julian Vaughn on liikuv ja hea koordinatsiooniga tsenter. Eriti tahaks märkida aga Belgia koondise liidrit Maxime De Zeeuw’it, kelle vastu mängisime Euroopa meistrivõistlustel.“

Jaga
Meeldib?
11
Sponsors