03september

Ühisliiga saadikud. EM-võistluste 15 tähte

Laupäeval algavad neljas riigis – Saksamaal, Lätis, Prantsusmaal ja Horvaatias – korvpalli EM-võistlused. Maailmajao jõuproovil osaleb ka üle kolmekümne VTB Ühisliiga mängija. Meie koduleht esitleb (vene tähestiku järjekorras) 15 tähtedest „Ühisliiga saadikut“ Eurobasketil – korvpallureid, kes mängivad oma meeskonnas tähtsat rolli ning on valmis saama turniiri kangelasteks.

Semjon Antonov, Venemaa / Nižni Novgorod

Kaadriprobleemide puhul on tähtsad igasugused uuendused ja leiud. Tänase Venemaa koondise üks relv on mäng kahe „number neljaga“. Nižni Novgorodi kapten ja liider Semjon Antonov koos Andrei Zubkoviga Lokomotiv-Kubanist moodustabki sellise paari, mis suuresti määrab koondise teise viisiku tegevuse. Jevgeni Pašutini väitel mängib Antonov praegu heal Euroopa tasemel ja võib võrdselt heidelda selliste vastastega nagu Giorgios Printezis ja Kostas Kaimakoglou. Nagu ka Nižnis, tegutseb Semjon koondiseski meeskonna huvides, teeb palju musta tööd ja püüab olla rünnakul maksimaalselt kasulik. Mõnikord tabab ääremängijat selljne inspiratsioon, et ta võib visata lausa 27 punkti (tabavus mängus 13st 10) – nii juhtus sõpruskohtumises Kreekaga. Venemaa koondise poolehoidjail jääb üle loota, et sellised õhtud esinevad Antonovil sagedasti.


Rain Veideman, Eesti / Kalev-Cramo

Rain Veideman on VTB Ühisliigas veetnud kaks säravat hooaega. Mõlemal aastal on tagamängija tunnistatud meistrivõistluste parimaks eestlasest mängijaks. Tänu Veidemani pingutustele sai Kalevist hooaja 2014/15 üks avastus, ehkki meeskonnal jäi napilt puudu play-offi pääsust. Tuleb tunnistada, et selline saatus võib Raini meeskonda tabada ka Eurobasketil – baltlased sõidavad EM-võistlustele musta hobusena. Kuid Eesti koondise parim snaiper üritab alagrupiturniiril teha kõik, et tema meeskond pääseks nelja parema hulka.


Jiri Welsch, Tšehhi / Nymburk

 

Vaevalt paistab 35-aastane Jiri Welsch EM-il silma erakordse statistikaga, kuid see ei vähenda tema tähendust meeskonnale. VTB Ühisliiga eelmise hooaja parim tšehhist mängija on võimeline edukalt katma nii tagamehi kui ka eesliini mängijaid. Rahvuskoondise kõige kogenum ja universaalsem pallur, kes tegi Eurobasketil esmakordselt kaasa juba 16 aastat tagasi, ei vea ilmselt alt iisraellasest treenerit Ronen Ginzburki, kes tunneb Welschi hästi koostööst 2012/13 hooaja Nymburkis.


Andrei Vorontsevitš, Venemaa / CSKA

 

Eelmisel hooajal sai temast CSKA üks võtmemängijaid. Olles tähtis figuur kaitses, tuli ta toime ka söötva ääremängija rolliga rünnakul. Andrei Vorontsevitš valiti VTB Ühisliiga parimaks venelasest mängijaks ja play-offi väärtuslikemaks mängijaks (MVP). Sellise mastaabiga rünnakute lõpetajale on kindlasti ette nähtud ka tähtis roll rahvuskoondises. Arvestades Aleksei Švedi, Sergei Karasjovi ja Timofei Mozgovi puudumist vigastuste tõttu on armeelane võib-olla üldse meeskonna suurim täht. Üldjoontes peab Vorontsevitš Jevgeni Pašutini meeskonnas lahendama harjumuspäraseid ülesandeid: rabama kaitses, abistama kaaslasi ja aitama tagaliinil rünnakut organiseerida. Andrei vise on tähtis näitaja, mis meeskonnale tervikuna mõju avaldab. Kui tal vise läheb, saab Venemaa rünnakul ühe võimaluse juurde. Meeskonna kaadriprobleemid on sellised, et taolist võimalust venelased lausa peavad kasutama.


Nando De Colo, Prantsusmaa / CSKA

 

Tähtedest kubisev Prantsusmaa üritab kaitsta 2013. aastal saavutatud tiitlit kodupubliku ees. Superkoosseis ja tugev konkurents ei takistanud Nando De Colol olemast üks Les Bleus´i võtmetegelastest. Selles pole midagi imelikku, sest jutt käib CSKA ühest liidrist ja VTB Ühisliiga eelmise põhihooaja MVP-st. Rahvuskoondises tuleb tagamehel täita tavapärast rolli. CSKA ajaloo esimene prantslane hakkab kombinatsioone mängima „number kahena“, kuid kaitses võib tegutseda kahel positsioonil, ning muidugi hakkab vastase kaitset lõhkuma läbimurretega kolmesekundialasse.


Zoran Dragic, Sloveenia / Himki

Eelmise hooaja veetis Zoran Dragic NBA-s, kuid loorbereid ei lõiganud. Sloveenia tagamängija tegi põhihooajal kaasa vaid 16 kohtumises, olles väljakul keskmiselt 4,7 minutit. Võib arvata, et Himki uustulnuk tunneb mängu järele suurt igatsust ning kogu oma USA-s kokku hoitud energia annab ta Sloveenia koondisele. Dragicil on, mida meeskonnale anda: pidurdamatu läbimurre koosluses kaugvisetega, ennastsalgavus ja kindel kaitsemäng. Need, kes pole veel tuttavad VTB Ühisliiga debütandi meisterliku mänguga, saavad selle lünga täita Eurobasketi kohtumisi jälgides.


Kostas Kaimakoglou, Kreeka / UNICS

 

Kostas Kaimakoglou on kaasa teinud Kreeka kõigi vanuseklasside koondistes, kaasa arvatud 2002. aasta noorte EM-võistluste meistermeeskonnas. Oma riigi põhikoondisse kuulub UNICS-i üks liidreid üle kümne aasta ning tema parim saavutus on 2009. aasta EM-võistluste pronks. Vanus (32) ütleb seda, et midagi suurt saavutada pole tal jäänud enam palju aega ning kindlasti demonstreerib ääremängija tšempionaadil oma oskusi erilise innuga. Kaitse, lauapallide hankimine, kolmesed, mängu organiseerimine – ilma koloriitse habemikuta oleks praegust Kreeka koondist praktiliselt võimatu ette kujutada.


Victor Claver, Hispaania / Lokomotiv-Kuban

 

Victor Claver siirdus Lokomotiv-Kubani ametlikult käesoleval nädala, kuid Liiga fännidele on Hispaania koondise liikme mäng tuttav juba Himkisse kuulumise ajast eelmise hooaja teises pooles. Kuna Victor sulandus meeskonda, kus tähtsamad rollid olid juba varem jagatud, ei saanud ta juhtivaks mängijaks. Sellegipoolest aitas universaalne ääremängija kollasiniseid üsna kõvasti hooaja lõpus, kui klubi tabas vigastuste laine. Claveri mängus saavad kokku atleetlikkus ja kõrge korvpallialane intelligents. Mängukogemused kõige kõrgemal tasemel (hispaanlane on kahekordne Euroopa meister ja 2012. aasta olümpiahõbe) ning mainitud universaalsus teeksid temast asendamatu mehe igas koondises.


Petteri Koponen, Soome / Himki

Soome tagamängija areng Himkis jätkus ka eelmisel hooajal, kui temast sai play-offis märkimisväärne kuju isegi varupingilt alustades. Kokkuvõttes teenis Petteri Koponen täiesti õigustatult VTB Ühisliiga parima kuuenda mehe ja parima soomlasest korvpalluri auhinna. Orienteeritus rünnakule, mis ühendab endas punktide viskamist kui ka partneritele söötmist, pidev oht kolmese joone taga ja külmaverelisus mängu lõpus – see ongi väsimatu Koponen. Rahvuskoondises on Liiga finalisti mängumees lausa asendamatu, nii et tema anne tõuseb seal veelgi rohkem esile. Kui Himkis on Petteri Rimas Kurtinaitise tiimi jokker, siis Soome koondises liider ja peamine staar.


Arturas Milaknis, Leedu / UNICS

 

Hooaeg 2014/15 ja sellele järgnenud vahehooaeg kujunesid Arturas Milaknisele üsna tegusaks. 46,2% realiseeritud kolmepunktiviskeid Euroliigas, Leedu meistrivõistluste finaali (46,1% kaugviskeid sisse) MVP nimetus, üleminek UNICS-isse ja lõpuks valimine 12 õnneliku koondislase hulka EM-võistlusteks. Rahvuskoondises Milaiknise roll ei muutu – esmajoones oodatakse temalt head kauigvisete tabavust. Kui ääremängija suudab jätkata senises vaimus, läheb vastastel temaga raskeks.


Sergei Monja, Venemaa / Himki

Sergei Monja on juba de facto rahvuskoondise kapten. De jure on tema roll ja tähtsus meeskonnale isegi neist raamidest väljas. „Kapten Venemaa“ kui soovite, on praegu meeskonna hing. Venelasi tabas ettevalmistuse käigus palju vigastusi (jutt on nii paljude juhtivate mängijate puudumisest kui ka mõne korvpalluri tagasitulekust pärast traumast taastumist). Sellegipoolest on koondis sarnase mõtteviisiga kollektiiv – eelseisval Eurobasketil tuleb Venemaal igas mängus kõvasti võidelda. Pikaaegne liider Monja suudab hoida võitlusvaimu üleval riietusruumis, aga väljakul annab märkimisväärse panuse kaitses. Ning loomulikult saab temast igasuguste irratsionaalsete ja saatuslike visete autor. Kõik teavad ammu: kui pingeline mängulõpp jõuab otsustavasse faasi, tuleb pall anda Himki ääremängijale ja ise kõrvale astuda.


Miloš Teodosic, Serbia / CSKA

Öelda midagi uut Miloš Teodosici kohta vaevalt õnnestub. Tunnustatud liider nii CSKA-s kui ka Serbia koondises, Vana Maailma üks paremaid korvpallureid kuulub 2015. aasta EM-võistluste peamiste tähtede hulka. Täpselt aasta tagasi juhtis suurepärane Miloš Serbia koondise MM-võistluste finaali, kus alla jäädi vaid USA-le. Veel varem, 2009. aastal, saavutas ta EM-hõbeda. Serbia tulemus algaval turniiril sõltub paljuski sellest, kuidas Teodosicil õnnestub oma annet avada.


Janis Timma, Läti / Zenit

 

See Läti ääremängija oli eelmisel hooajal VEF-i liider ja nimetati VTB Ühisliiga parimaks nooreks mängijaks. Suvel siirdus Janis Timma Zeniti, kes seostab temaga suuri lootusi. 23-aastase mängija esinemine EM-võistluste eelsetes kontrollkohtumistes süstib sinivalgetele optimismi. Timma kuulub pidevalt andeka Läti meeskonna kõige silmapaistvamate mängijate hulka, ta rõõmustab poolehoidjaid resultatiivsuse ja produktiivsusega. Janis ei karda ka musta tööd, võitleb lauas, jookseb kiirrünnakutesse, võtab julgelt initsiatiivi enda peale ja mõnikord tegutseb koguni mängujuhina. Läti koondise tugisammas peaks Eurobasketil särama oma universaalsusega.


Kirilo Fessenko, Ukraina / Lokomotiv-Kuban

 

Eelmisel hooajal üllatas see Ukraina keskmängija tõeliselt, kui kerkis VTB Ühisliiga uustulnuka Avtodori üheks peategelaseks. Kahe hooaja vahel sai Kirilo ametikõrgendust – siirdus Lokomotiv-Kubani. See oli hea uudis Ukraina koondisele, kes püüab tõestada, et kaks aastat tagasi Sloveenia EM-il saavutatud sensatsiooniline 6. koht polnud juhus. Kuna ukrainlastel oli raskusi koondise moodustamisega, on kõrgtasemele naasnud Fessenko Jevgeni Murzini hoolealuste seas üks peamisi lootusi. Viimati 2011. aastal Ukraina eest mänginud mees valiti ka kapteniks, kellega väljakul enim arvestatakse. Võimas ja pikk Kirilo saab tihti palli korvi vahetus läheduses – sellistel puhkudel läheb ukrainlaste vastastel raskeks.


Vitali Fridzon, Venemaa / CSKA

 

Venemaa koondise peatreener Jevgeni Pašutin räägib sageli, et praegune koondis näitab kollektiivset mängu: aktiivne kaitse, pressing, kiirrünnakud, ereda liidri puudumine. Selles formaadis on Vitali Fridzon arvatavasti kõige ohtlikum ja teravam mängija. Snaipri ülesanded koondises saavad olema ilmselt laiemad kui CSKA-s. Särgis kirjaga „Venemaa“ pole Fridzoni ülesanne ainult rünnakute lõpetamine, vaid ka kaaslastele võimaluste loomine. Kuid vise Fridzoni esituses on tõsine relv.

Jaga
Meeldib?
25
Sponsors