27september

Normaalne lend. Kas Jenissei on valmis arenema?

Krasnojarski Jenissei on VTB Ühisliigas kinnistanud play-off’i piiril võitleva keskmiku rolli. Kolmel viimasel aastal saadi 9., 11. ja 10. koht. Sel hooajal püüavad siberlased enamat. Suvel saadi head täiendused ning sõprusmängude tulemused on lubavad. Konstantin Kutšer analüüsib spetsiaalselt VTB Ühisliiga kodulehe jaoks siberlaste hooajaks valmisolekut.

***

Veel paar kuud tagasi ei olnud kõik sama optimistlik. Jenisseist lahkusid mitte ainult leegionäridest võtmemängijad, vaid ka tugevad venelased Jakovenko, Zahharov ja Sergejev. Viimaste kaotus näis korvamatu, sest vene mängijate turg pole eriti rikkalik. Kuid krasnojarsklaste skauting töötas edukalt. Tähtede asemel võeti kogenud mehi (Koštšejev, Zavorujev) või suure potentsiaaliga noori. Viimastega on seotud suured lootused.

Eeloleval hooajal on valge-siniste ridades 4 talendikat korvpallurit: Truškin, Kanõgin, Martõnov ja Mitussov. Neist vanim Vladislav Truškin on juba valmis VTB Ühisliiga tasemel mängima. Enamgi, ta kandideerib väikese ääre kohal algviisikusse. Teda eristab teistest hullumeelne töövõime, ta jõuab väljakul kõikjale, kaitseb nii pikkade kui ka lühikeste vastu ega pelga võitlusse sekkumist.

Leedus ja Lätis peetudsõprusmängudes esines hästi ka Igor Kanõgin. Eilne noortekoondise liider veel õpib täismeeste keskel hakkama saamist. Potentsiaali tal kahtlemata jätkub. Ta paneb pealt ja murrab läbi, põhirelvaks on aga kulbid.

Noortele panustamine ei tähenda kogenute üle parda heitmist. Andrei Koštšejev, Aleksei Vzdõhhalkin ja Vassili Zavorujev on uuenenud tiimis juhtrollides. Koštšejev lisab võimsust korvi all ja moodustab koos Elegari või Kanõginiga eesliinipaari. Kolmesteajastul näib säärane taktika arhailine, kuid Jenissei esituses on piisavalt huvitav.
Kui vaja, viivad siberlased mängu ka perimeetrile. Eelmisel hooajal püstitati mängus VEFiga Ühisliiga rekord, kui tabati 11 kolmest järjest. 

See oli kõigest üks särav episood, mis tuli kaugvisete üldisest probleemist erandina välja. Jenissei lõpetas kolmeste tabavusprotsendilt (32,24%) eelviimasel kohal, edestades ainult Tbilisi Vitat. Vaevalt jõutakse sel hooajal liiga parimate snaiprite sekka, kuid mullune ebaedu ei tohiks korduda.

Krasnojarsklaste põhisnaiprid on Vzdõhhalikn, Zavorujev ja Truškin. Suurimad protsendi paranemise lootused on aga seotud meeskonna uustulnuka Maalik Waynsiga. Suvel Valgevene kodakondsuse saanud ameeriklane osales EMi kvalifikatsioonis ja esines seal nõrgalt. Krasnojarski klubis tuleb aga teine lugu.
Koondises püüti Waynsist teha mängujuhti, ehkki ta on oma natuurilt puhas viskaja. Selleks võeti ta ka Jenisseisse. Ameeriklane on teistega kiirelt leidnud ühise keele. Ta kogus sõprusmängudes keskmiselt 17 punkti, realiseerides 65,6% visetest (mängust kokku 32/21, sh kolmesed 12/8). 

Veel üks võõrmängijast uustulnuk on suleiman Braimoh. See on unikaalse saatusega mängija, kes alustas korvpalliga alles 15-aastasena. Hilise alustamise on ta kompenseerinud tööga. Nigeerlane töötab pidevalt oma tehnika ja füüsise kallal».

Tulemus on silmaga näha. Kolm aastat tagasi ei jäänud Braimoh püsima Jaapani liigasse, eelmisel hooajal aga osales Saksamaal tähtede mängul.
Krasnojarsklaste põhilootused on ikkagi seotud paariga Elegar – Taylor. Neil mõlemal on suur VTB Ühisliigas mängimise kogemus. Elegar tõusis kolme BC Kalev/Cramos veedetud aastaga liiga üheks säravamaks tsentriks, olles hooajal 2014/15 tõeliseks kaksikduublite masinaks (11 tükki 17 mängus). Sama jätkab ta Jenissei koosseisus. Ameeriklane on lahkunud Olbrechtiga võrreldes parem nii rünnakul kui ka kaitses.


 
Siberlaste suurimaks täheks peaks aga kujunema Tony Taylor. Mängujuht kuulus ka eelmisel hooajal Jenissei ridadesse ning jäi meelde mehena, kes tegutseb hästi kaitses, söödab ja viskab kolmeseid. Kuid ta jäi Delroy Jamesi ja DJ Kennedy varju.
Nüüd naasis meeskonda hoopis teine korvpallur. Tony ümbersünd näib uskumatuna. Ta on muutunud märgatavalt kindlamaks. Mängujuht ei pelga mängu enda peale võtmist, murrab läbi, tabab raskeid viskeid ja üllatab suurepärase kallikäsitsusega. Taylor on igas mõttes kerkinud meeskonna liidriks.
Sõprusmängudes kaotasid siberlased temata mängides 6 kohtumisest 5, temaga koos aga võitsid 5st 4. Mees kogus mängudes keskmiselt 16,2 punkti, 4,8 korvisöötu ja 3,4 lauapalli.


Krasnojarsklaste peatreener Oleg Okulov sai aasta VTB liigas töötades vajaliku kogemuse. Ta püüab eelmise tšempionaadi vigadest hoiduda. Tänase Jenissei iseloom erineb mullusest. Siberlastel pole küll nii kõlavaid nimesid, kuid nad paremad peaksid nüüd olema lauavõitlus, visketäpsus, kaitse, töövõime ja pingi pikkus.

Jenisseid ootavad kohe hooaja alguses rasked katsumused, mängida tuleb CSKA, UNICSi ja Lokomotiv-Kubaniga. Kuid kartma ei pea mitte krasnojarsklased, vaid eeldatavad favoriidid. 

Konstantin Kutšer

Jaga
Meeldib?
20
Sponsors