24september

Vanad tuttavad. 9 Ühisliigasse naasvat mängijat

Sel suvel naasis VTB Ühisliiga klubidesse palju tuntud mängijaid, kes on meie tšempionaadil varem juba osalenud. Triumfi endine liider Cory Higgins on valmis CSKAs vahetama Sonny Weemsi, Aleksei Šved tuli NBAst Moskva oblasti Himkisse, Saksamaa liiga parim ründemängija DJ Kennedy tõmbab aga selga Krasnojarski Jenissei särgi. Need ja teised vanad tuttavad on meie kodulehe järjekordse loo kangelased.

Zabian Dowdell, Zenit

Positsioon: tagamängija
Eelmised Ühisliiga meeskonnad: Jenissei (2012/13), Lietuvos Rytas (2013/14)
Statistika Ühisliigas: 35 mängu, 10,0 punkti, 2,3 lauapalli, 3,6 korvisöötu, 1,1 vaheltlõiget
Hooaeg 2014/15: Charleroi (Belgia)
Zabian Dowdellile on Zenit VTB Ühisliigas juba kolmas klubi. Tõsi, seni pole ameeriklane suutnud end täielikult avada. Jenisseis segasid tagameest traumad, meeskond aga kaotas liiga sageli. Lietuvos Rytases ei pälvinud Zabian treenerite usaldust ja sai vähe mänguaega. Kolmas katse peaks olema edukam. Ta kutsuti Peterburi põhimängujuhiks, kontrollmängud kinnitavad seda. Dowdell on paaris kaasmaalase Ryan Toolsoniga kerkinud Zeniti võtmemängijateks. Ta ründab ka ise korvi ja toidab edukalt kaaslasi.


Artjom Zabelin, Avtodor

Positsioon: keskmängija
Eelmised Ühisliiga meeskonnad: CSKA (2009-2011), Lokomotiv-Kuban (2011/12), Krasnõje Krõlja (2013/14)
Statistika Ühisliigas: 30 mängu, 5,2 punkti, 2,4 lauapalli, 0,5 korvisöötu, 0,2 vaheltlõiget, 0,7 kulpi
Hooaeg 2014/15: ei mänginud
Erinevalt teistest mängijatest ei teinud Artjom Zabelin VTB Ühisliigas mängimises vahet sisse mõnes muus liigas mängimise tõttu. Süüdi olid arvukad vigastused, hooaeg 2014/15 jäi täielikult vahele. Avtodori president Vladimir Rodionov otsustas oma kasvandikule anda aga veel ühe võimaluse. Zabelin harjutas hooajaks valmistudes palju individuaalselt, võttis märgatavalt kaalust alla ja on psühholoogiliselt valmis suurde korvpalli naasma. Kontrollmängudes ei panda temale suurt koormust, kuid antud mänguminuteid on venelane kasutanud korralikult. Ülejäänut näitab hooaeg.


DJ Kennedy, Jenissei

Positsioon: ääremängija
Eelmine Ühisliiga meeskond: Krasnõi Oktjabr (2014)
Statistika Ühisliigas: 4 mängu, 19,3 punkti, 6,0 lauapalli, 3,3 korvisöötu, 0,8 vaheltlõiget, 0,3 kulpi
Hooaeg 2014/15: Ludwisburg (Saksamaa)
DJ Kennedy debüüt VTB Ühisliigas osutus nii säravaks kui ka lühiajaliseks. Ääremängija kerkis eelmise hooaja nelja esimese mänguga suurimaks korvikütiks, kogudes keskmiselt 19,3 punkti. Kuid sellega ameeriklase koostöö Krasnõi Oktjabriga ka lõppes. DJ leidis kiirelt uue meeskonna ja siirdus Saksamaale Ludwigsburgi, kus kerkis sealse liiga suurimaks korvikütiks. Siberlaste ridades peaks Kennedy tulevik olema paljulubav. Tal pole selgeid klubisiseseid konkurente, ta saab täieliku vabaduse. DJ võib vabalt kujuneda eelseisva tšempionaadi kõige säravamaks mängijaks.


Marco Killingsworth, Kalev/Cramo

Positsioon: keskmängija
Eelmine Ühisliiga meeskond: Donetsk (2013/14)
Statistika Ühisliigas: 15 mängu, 17,2 punkti, 6,5 lauapalli, 1,5 korvisöötu, 0,7 vaheltlõiget, 0,5 kulpi
Hooaeg 2014/15: Ural (Venemaa), Monaco (Prantsusmaa)
Kogenud keskmängija tegi Ukraina klubi Donetski ridades mängides Ühisliigas särava debüüdi. Ta kujunes hooajal 2013/14 „tiigrite“ ladusa ründemängu üheks võtmekujuks. Ameeriklane mängis vastaseid korvi all graatsiliselt üle, oli valmis jooksma kiirrünnakule, avanes oskuslikult pick and roll’ides ning lerkis liiga suuremate korviküttide sekka. Kalev/Cramo sai Marco Killingsworthi näol eesliini suurepärase täienduse, tsenter kulutab palju Eesti klubi vastaste närve.


Deniss Lukašov, Avtodor

Positsioon: tagamängija
Eelmised Ühisliiga meeskonnad: Budivelnik (2011/12), Donetsk (2012/13), Azovmaš (2013/14)
Statistika Ühisliigas: 26 mängu, 3,5 punkti, 1,7 lauapalli, 1,6 korvisöötu, 0,2 vaheltlõiget, 0,2 kulpi
Hooaeg 2014/15: Budivelnik (Ukraina)
Deniss Lukašov esindas kolme aasta jooksul kolme VTB Ühisliigas osalenud Ukraina klubi: Budivelnikut, Donetskit ja Azovmaši. Ta polnud neist üheski liidriks, sekkus enamasti vahetusmeeste pingilt ning jäi pigem meelde töövõime poolest. Tagamees naaseb Ühisliigasse pärast aastast pausi – leping on sõlmitud Saraatovi Avtodoriga. Võimalik, et teda motiveerib võõrleegionäri staatus. Lukašov alustab hooaega ameeriklaste Malcolm Armsteadi ja Jeremy Chappelli seljataga, kuid püüab pika turniiri jooksul end algviisikusse mängida.


Arturas Milaknis, UNICS

Positsioon: ääremängija
Eelmine Ühisliiga meeskond: Žalgiris (2009-2012)
Statistika Ühisliigas: 17 mängu, 6,1 punkti, 1,4 lauapalli, 0,4 korvisöötu, 0,2 vaheltlõiget, 0,1 kulpi
Hooaeg 2014/15: Žalgiris (Leedu)
Arturas Milaknis on veetnud praktiliselt kogu oma profikarjääri Kaunase Žalgirise ridades. Ta ei toonud taevast tähti alla. Arturas oli pikki aastaid kaugvisetele spetsialiseerunud rollimängija. Hüpe tuli alles eelmisel hooajal. Ääremängija suutis võita treenerite usalduse ja suurema mänguaja. Tema põhirelv kaugvise avanes täies hiilguses. Milaknis saatis mängus keskmiselt teele 2-3 tabavat kolmest viskeprotsendiga 50 ning kujunes Vana Maailma üheks paremaks snaipriks. UNICS tähendab leedulasele esimest välisklubi kogemust, kuid VTB Ühisliiga pole talle uus.


Tony Taylor, Jenissei

Positsioon: tagamängija
Eelmine Ühisliiga meeskond: Turow (2013/14)
Statistika Ühisliigas: 18 mängu, 11,1 punkti, 3,1 lauapalli, 3,9 korvisöötu, 0,9 vaheltlõiget
Hooaeg 2014/15: Turow (Poola)
Tony Taylorile kujunes VTB Ühisliiga debüüthooaeg tema Euroopa karjääri esimeseks. Ameeriklane sobis Poola klubisse Turow ideaalselt. Välkkiire mängujuht juhtis suurepäraselt meeskonna rünnakuid ega peljanud pingelistes mängulõppudes vastutust võtmast. Ka eelmise hooaja võib Taylor kanda plusspoolele. Ta debüteeris nii Euroliigas kui ka EuroCupil, kus näitas end samuti parimast küljest. Mees naaseb meie võistlusele koos hindamatu Euroopa paremate mängujuhtide vastu mängimise kogemusega.


Cory Higgins, CSKA

Positsioon: tagamängija
Eelmine Ühisliiga meeskond: Triumf (2013/14)
Statistika Ühisliigas: 22 mängu, 20,3 punkti, 4,0 lauapalli, 3,5 korvisöötu, 1,1 vaheltlõiget
Hooaeg 2014/15: Gaziantep (Türgi)
Cory Higgins hiilgas VTB Ühisliigas hooajal 2013/14. Ta kerkis Triumfi mängijana põhiturniiri suurimaks korvikütiks ja üheks suuremaks äheks. Just tänu tema andele kujunes Moskva oblasti meeskonnast hooaja üks avastusi. Vassili Karasjovi hoolealused saavutasid alagrupis kolmanda koha ja jõudsid play-off’is veerandfinaali. Cory naaseb pärast Türgis Gaziantepis veedetud üht hooaega Ühisliigasse. Seekord peab ta oma klassi tõestama võistluse kõige tituleerituma klubi, Moskva CSKA koosseisus. Higgins tuleb Sonny Weemsist vabaks jäänud kohale, mis asetab tema õlule kahekordse vastutusekoorma, sest vältida võrdluste tegemisi oma nimeka kaasmaalasega ta vaevalt suudab.


Aleksei Šved, Himki

Positsioon: tagamängija
Eelmine Ühisliiga meeskond: CSKA (2009-2012)
Ühisliiga statistika: 30 mängu, 8,2 punkti, 2,1 lauapalli, 2,1 korvisöötu, 0,5 vaheltlõiget, 0,2 kulpi
Hooaeg 2014/15: Philadelphia 76ers, Houston Rockets, New York Knicks (kõik – NBA)
Aleksei Šved näitas kolme Ühisliigas veedetud hooaja jooksul selget arengut. Ta kasvas sügavast pingimehest CSKA algviisiklaseks. Uus hooaeg peaks seda traditsiooni jätkama, erandiks vaid see, et nüüd esindab tagamees Himkit. Venemaalt äraoleku ajal on Šved muutunud märgatavalt meisterlikumaks ning kerkinud noorest lootusest Euroopa üheks paremaks mängumeheks. Ta peaks Moskva oblasti meeskonnas nii ise viskama kui sääraste eesliinimeeste nagu Paul Davise, James Augustine’i, Sergei Monja ja Marko Todorovici olemasolul näitama ka mängujuhioskusi.

Jaga
Meeldib?
27
Sponsors