28detsember

Aleksei Ć ved:
Mulle meeldib mÀngida koos Rice'iga

Meie kodulehele ja ajalehele Sport-Ekspress andis intervjuu detsembri MVP, Himki tagamängija Aleksei Šved.

Šved sattus pärast Moskva oblasti klubiga hiigellepingu sõlmimist nii fännide kui ka ajakirjanike tähelepanu keskmesse. Nood varustasid end juba enne hooaja algust binoklitega, et jälgida korvpalluri iga sammu. Valmis nii edusammudest vaimustuma kui ka ebaõnnestumiste järel parastama. Päris hooaja alguses kohanes 27-aastane tagamängija Rimas Kurtinaitise mänguskeemiga ja andis põhjust kriitikaks, kuid talve tulles on võtnud üles hävitajakiiruse.

Šved näitas oma täielikku lahinguvalmidust 7. detsembril Lokomotiv-Kubani vastu. 50-minutiline hullumeelne mäng lõppes Himki võiduga. Tagamees kogus selles mängus kosmilised näitajad: 32 punkti, 12 korvisöötu, 6 lauapalli. Miinuspoolele läks ka 7 pallikaotust, kuid 42 minutit väljakul viibinud mängujuhi kohta, kelle kaudu käis meeskonna kogu rünnak, pole see kriminaalne. Pealekauba jäi Himki Švedi väljakul olles 30 punktiga plussi – kahe lisaajaga mängus! Šved vedas meeskonda. On rõõmustav, et mees paneb endast nüüd rääkima mängu, mitte aga palganumbriga.
Šved kogus detsembris keskmiselt mängus 18,8 punkti, 6,0 korvisöötu, 3,8 lauapalli ja 1,3 vaheltlõiget, Himki aga saavutas 4 võitu ja jätkab CSKA tuules.

„Detsembri tulemuste põhjal on meeleolu tõepoolest hea,“ ei salanud Himki tagamängija. „Pääsesime Euroliigas 16 parema sekka, VTB Ühisliigas esinesime kaotuseta. Rõõmustavad nii tulemused kui ka see, et mängupilt on hooaja algusega võrreldes paranenud. Me pole veel kõiki oma võimalusi avanud, kuid mängime tunduvalt paremini.“

Lisaks on tublisti paranenud ka teie ja Tyrese Rice’i koostöö. Kas olete teineteisega ära harjunud?
Mulle meeldib mängida koos Tyrese’iga. Ja nii palju, kui mina tean, on ka temal koos minuga mugav. Mõistame väljakul teineteist hästi ning see tuleb meeskonnale alati kasuks. Ühel hetkel võib ta võtta mängu enda peale ja vedada meeskonda, seejärel võtan selle ise üle ja annan talle võimaluse hinge tõmmata. Himkis on üldse palju mehi, kes võivad igal hetkel rünnata. See teebki meid ohtlikuks.
Tunnetame koos Rice’iga mängu ühtemoodi, seetõttu pole koos väljakul viibimine probleem. Lihtsalt hooaja alguses ei sattunud me temaga koos eriti palju ühte viisikusse. Detsembris hakkas treener meid aga rohkem kasutama koos, mitte vaheldumisi. Tulemus tuli ning seega toob meie mäng tulu.

Kõik pole siiski nõnda tore: olete saanud Euroliigas mitu valusat kaotust ja Minskis murdsite nädal tagasi Tsmoki vastupanu alles lisaajal. Milles on languste põhjused?
Vaevalt ütlen midagi uut, aga meil on endiselt probleeme terve mängu jooksul stabiilsuse hoidmisega. Võime mängida hästi, isegi suurepäraselt 37, 38 minutit… Kuid kõigest mõne minutiga, kui anname kaitses järele ja kiirustame rünnakul, võivad kõik jõupingutused tühja joosta. Kuid tähtsaim, et ses vallas olukord paraneb. Ma ei kahtle, et läheme hooaja jooksul ainult paremaks.

Kas teil kui mängujuhil on raske eesliini pidevate muutustega harjuda? Davis kord mängib, kord paraneb vigastusest, selle kõrvalt käib uue tsentri otsimine. Vahepeal kutsuti testimisele Anatoli Kaširov, nüüd sõlmiti leping Dmitri Sokoloviga.
Paul on hea mängija, kuid kahjuks veab teda tervis alt ja ta on sageli vigastatud. Dima on seni mänginud ainult Kalevi vastu, kuid jõudis näidata, et võib tuua Himkile palju kasu. Ta tabas, võttis lauda ja rabas kaitses. Suudame võita nii Pauli kui ka Dimaga.

Kes VTB Ühisliiga vastastest näib peale CSKA eriti ohtlik?
Mulle meeldib Lokomotiv. Meeskond alustas hooaega hästii, neil on suurepärane koosseis ja treener.

Loko ja Himki heitlus on seni selgelt käesoleva hooaja kõige dramaatilisem ja säravam. Seda mängu kaunistas teie esitus, kas pärast seda olete Moskva oblasti klubis lõplikult kohanenud?
Muidugi aitas see mäng mind. Ehkki olin ka enne seda endas täiesti kindel. Ja jätkan igas olukorras endasse uskumist. Kui sa tegutsesid edukalt ja meeskond võitis, tunned loomulikult end hästi. Sest ka treener ja kaaslased – kõik ümberringi on rahul. Aga loeb just võit, mitte see, kui palju sina viskasid. Tabada palju ja kaotada – sellest pole kellelegi kasu.

Kas hooaja algus on sujunud teie ootuste kohaselt?
Suvel harjutasin palju Belgorodis ega mõelnud üldse, kuidas kohanemine minema hakkab. Peas oli ainult üks mõte: tahan saada järjest paremaks. Hooaja käigus see soov ei kao. Tunnen, et suudaksin olla veel parem. Loodan, et varsti ka näete seda.

Teie isa on ka Jenissei tagamängija Deniss Zahharovi esimene treener. Kas teid üllatas, et hooaega superliigas alustanud ja juhuste kokkulangemise tõttu klubi vahetanud mees kogub nüüd pidevalt mängus üle 10 punkti?
Just temaga valmistusime Belgorodis hooajaks. Seetõttu pole see, et ta oskab mängida, mulle mingi uudis. Ta on tark ja töökas, nii et tema karjäär peaks minema ülesmäge.

Olen juba mitu korda kuulnud, et teda võrreldakse teiega. Nii mänguarsenali kui ka korvi ründamise osas.
No meid on kasvatanud üks treener (naerab). Nii et kokkulangevused on loogilised. Mina isiklikult olen Denissi üle väga õnnelik ja on tore, kui keegi teda minuga võrdleb. Ta on tubli. Peamine – areng ei tohi seiskuda.

Himki püüab Euroliigas jõuda väga keerulisest vahegrupist 16 parema sekka. Kas pole kartusi, et kahel rindel mängimine nõrgendab meeskonna positsiooni VTB Ühisliigas?
Oleme funktsionaalselt väga hästi valmis, seetõttu ma ei näe muretsemiseks põhjust. Treener teab hästi, kuidas koormusi jagada. Kusagil võtta treeninguintensiivsust maha, kusagil juurde panna, usaldame teda täielikult.

Milliseid emotsioone tõi kaasa NBAst kodumaale naasmine?
Kui ausalt, siis kahetised. Siin on kõik sõbrad ja kodused, armastan Venemaad, see on mu kodumaa. Kuid korvpall on siin teistsugune ja ka üldise elu mugavused veidi teised. USAs ei pea sa isegi diivanilt tõusma, kõik soovitu tuuakse täpseks ajaks koju. Meil on veidi keerulisem. Ja meeskondadel on erinevad tingimused. NBAs lennatakse tšarteritega, mis on suur pluss. Sealne ajagraafik imponeerib mulle rohkem. Hommikul on treening ja ülejäänud päev on vaba. Euroopas lähed sageli kaks korda päevas saali. Ei, ma ei kurda! Mulle meeldib mu töö, mul on hea selles meeskonnas. Aga niisugused nüansid on olemas.

Olete selge ründava stiili esindaja. Euroopas mängitakse NBAga võrreldes tublisti kinnisemat mängu. Kas see segab mängust rahulduse saamist?
Kui armastada korvpalli nii nagu mina, saab sellest rahulduse igal pool (muheleb).


Sport-Ekspress

Jaga
Meeldib?
4
Sponsors